Kasza jaglana z warzywami na patelnię

Każdy czasem ma taki dzień, że nic mu się nie chce, a w szczególności gotować. Wtedy z pomocą przychodzą mrożone warzywa. Szczególnie lubimy spożywać je w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw dobrej jakości jest mocno ograniczony. Przygotowanie takiego posiłku nie wymaga od nas posiadania żadnych umiejętności kulinarnych, dlatego z pewnością każdy podoła temu zadaniu. Do przygotowania kaszy jaglanej z warzywami warto wybierać najlepsze mieszanki z większą ilością warzyw.

Kasza jaglana z warzywami na patelnię – składniki:

  • opakowanie warzyw na patelnię – paczka zawierająca 450 g warzyw
  • dowolna ilość kaszy jaglanej
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
kasza jaglana z warzywami na patelnię

Kasza jaglana z warzywami na patelnię – przygotowanie:

  1. Kaszą jaglaną przesypujemy na sitko i opłukujemy wodą – raz zimną, raz gorącą. Ma to na celu pozbycie się smaku goryczki. Celowo nie podajemy ilości kaszy jaglanej, bowiem każdy może dodać do dania taką ilość, jaką uważa za słuszne.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy warzywa. Podczas smażenia przyprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Można dodać również inne przyprawy np. te, które dołączone są do paczki warzyw przez producenta.
  3. Do warzyw dodajemy kaszą jaglaną. W przypadku paczki warzyw o wadze 450 g wykorzystaliśmy 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej.
    Sprawdzamy smak dania, jeżeli nie jest zbyt wyrazisty, ponownie doprawiamy pieprzem, solą oraz kurkumą.
  4. Kasza jaglana chłonie wodę, dlatego danie może okazać się nieco suche. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie dowolnego sosu, który urozmaici smak dania, ale dodatkowo sprawi, że będzie ono bardziej wilgotne.

Dla kogo? Takie danie jest świetną alternatywą dla osób, które często spożywają warzywa na patelnię z ryżem. Kasza jaglana może nieco złamać tę monotonię.

Do potrawy możemy dodać także mięso. Dla przykładu: pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka warto przesmażyć na patelni razem z warzywami.

A co na deser? W szczególności polecamy placki z kaszy jaglanej i twarogu oraz rafaello z kaszy jaglanej. Pomysłów jest niezliczenie wiele i większość z nich znajdziecie na moim blogu!


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *