Kasza jaglana „po meksykańsku”

kasza jaglana po meksykańsku

Kasza jaglana po meksykańsku to jednogarnkowe danie i jednocześnie sposób na szybki obiad. Potrawa ta ma niewiele wspólnego z Meksykiem, dlatego określenie „po meksykańsku” znalazło się w cudzysłowie. Ale mimo braku jakichś szczególnych powiązań z kuchnią meksykańską, danie to zasługuje na uwagę. A każdy kto choć raz spróbuje, będzie coraz częściej wracał do jaglanki w egzotycznym wydaniu.

kasza jaglana po meksykańsku

Kasza jaglana po meksykańsku – składniki:

  • duża cebula
  • 2 papryki – czerwona i zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka kaszy jaglanej
  • litr soku pomidorowego
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Kasza jaglana po meksykańsku – przygotowanie:

  1. Ważnym krokiem przed ugotowaniem kaszy jaglanej, jest pozbycie się smaku goryczki. Można to zrobić przelewając kaszę na sitku na zmianę raz zimną, raz wrzącą wodą.
  2. Następnie kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy sokiem pomidorowym, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie cały sok. Może być lekko rozgotowana.
  3. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostką. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę aż do lekkiego zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz czosnek. Całość smażymy do momentu aż papryka będzie miękka. Staramy się nie przypalić warzyw.
  5. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w kostkę. Smażymy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy warzywa.
  6. Kiedy pierś z kurczaka jest już gotowa, dodajemy ją wraz z warzywami, kukurydzą i fasolą do ugotowanej kaszy jaglanej i dokładnie mieszamy.
  7. Całe danie przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kuchni meksykańskiej. Jeśli nie macie takiej przyprawy, warto zrobić ją samemu z kuminu, słodkiej papryki, nasion kolendry, tymianku, cząbru oraz papryki chili. Są różne warianty, dlatego polecam kupić gotową przyprawę.

Potrawa jest już gotowa. Z powyższych składników przygotujecie danie dla 4-osobowej rodziny. Kaszę jaglaną po meksykańsku można spokojnie przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni.

Potrawę polecam tym, którzy mają ochotę na naprawdę zdrowy fast-food. Mamy tu bowiem kaszę jaglaną, która jest cennym źródłem białka, błonnika, a także witamin z grupy B: B1, B2, B6, a także miedzi, żelaza, manganu oraz cynku. Bogactwo składników odżywczych, które znajdziemy w kaszy jaglanej, doskonale wpływa na zdrowie skóry, włosów oraz paznokci.

Kasza jaglana po meksykańsku to idealna potrawa dla osób będących na diecie bezglutenowej ponieważ nie zawiera glutenu. Dodatkowo, kasza jest zasadotwórcza, co pozwala przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Przy okazji zapraszam do innych moich przepisów, w których wykorzystuję kaszę jaglaną:

Rafaello z kaszy jaglanej w 3 smakach!

Ciasto z kaszy jaglanej „Rafaello”


Komentarze

2 odpowiedzi na „Kasza jaglana „po meksykańsku””

  1. Awatar Lola

    Ja już się nie mogę doczekać obiadu! Czeka w garnku 🙂 Wygląda i pachnie obłędnie.
    W składzie nie ma fasoli, na zdjęciu jest. Tak się trochę czepiam 🙂

    1. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na brak fasoli. Nie wiem, jak mogłem o niej zapomnieć. 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *