Rafaello z kaszy jaglanej w 3 smakach!

Rafaello z kaszy jaglanej to dość popularny deser. I wcale się temu nie dziwię! Bardzo małym kosztem można przygotować pyszne praliny, które zachwycą niejedno podobnie. Kiedy moi znajomi po raz pierwszy spróbowali rafaello z kaszy jaglanej, pytali „wow! z czego to jest zrobione?”. 🙂

rafaello z kaszy jaglanej

Rafello z kaszy jaglanej przygotowałem w 3 wersjach:

  • w czekoladowej polewie z czekoladą posypką
  • otoczone wiórkami kokosowymi
  • obtoczone w kakao

Rafaello z kaszy jaglanej – składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4 łyżki ksylitolu, miodu lub cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 g wiórków kokosowych
  • aromat migdałowy
  • do dekoracji: wiórki kokosowe, kakao, polewa czekoladowa i posypka czekoladowa. Można wykorzystać także płatki migdałowe lub kawę rozpuszczalną.

Rafaello z kaszy jaglanej – wykonanie:

  1. Na początek musimy pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej. W tym celu należy zagotować w czajniku wodę, a kaszę przesypać na sitko. Przelać kaszę zimną wodą z kranu, następnie wrzątkiem i znowu zimną wodą. Polecam wykonywać ten rytuał każdorazowo przed gotowaniem kaszy jaglanej.
  2. Wstępnie przygotowaną kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym (cała puszka). Garnek przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Kasza gotowana na mleku kokosowym może się przypalać, dlatego co jakiś czas można ją przemieszać. Gotujemy aż wchłonie cały płyn i będzie miękka. Pozostawiamy do przestudzenia.
  3. Rozgrzewamy patelnie i wsypujemy na nią 150 g wiórków kokosowych. Należy je delikatnie podpiec, aby zmieniły kolor na pomarańczowy. Uwaga, aby nie przypalić, bo staną się gorzkie w smaku i będzie czuć spaleniznę. Kiedy wiórki nabiorą koloru, pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.
  4. Do jeszcze ciepłej kaszy dodajemy 4 łyżki ksylitolu i dokładnie mieszamy. Jeżeli taka ilość „słodziwa” okaże się dla was za mała, możecie dodać więcej. Ksylitol można zastąpić miodem lub po prostu cukrem.
  5. W młynku do mielenia kawy mielimy 50 g płatków migdałowych oraz wiórki kokosowe. Zarówno płatki, jak i wiórki powinny mieć formę grubo zmielonej mąki. Dodajemy całość do naszej masy z kaszy i dokładnie mieszamy. Polecam zrobić to dłonią.
  6. Do kaszy dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego i ponownie dokładnie mieszamy.
  7. Nabieramy masę np. małą łyżeczką i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w kakao, wiórkach kokosowych lub polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady, wierzch posypując czekoladową posypką.
  8. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Z pewnością nie jest to przekąska niskokaloryczna, ale zdecydowanie bardziej fit niż praliny które znajdziemy w sklepach. Czasem każdego nachodzi ochota na coś słodkiego, dlatego pralinki rafaello z kaszy jaglanej sprawdzą się wyśmienicie i wpisują się w zdrowomaniakową ideę bloga.

Jeden przepis oferuje aż 3 różne smaki. Dodatkowo kulki można obtoczyć w kawie rozpuszczalnej lub w… no właśnie? Macie jakieś ciekawe pomysły? 🙂 Zamieszczajcie swoje propozycje w komentarzach. A tymczasem zapraszam na ciasto z kaszy jaglanej „Rafaello”.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *