Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną (2 przepisy)

tabbouleh z kaszą jaglaną i granatem

Tabbouleh to popularna sałatka znana z kuchni libańskiej. Ma ona bardzo orzeźwiający smak, który uzyskuje się za sprawą natki pietruszki, cytryny oraz mięty. Dziś proponuję tabbouleh z kaszą jaglaną, czyli libańską sałatkę w nieco odmienionej formie. Poniżej znajdują się 2 przepisy.

Przepis 1: Tabbouleh z kaszą jaglaną i granatem – składniki:

tabbouleh z kaszą jaglaną i granatem
  • 1 szklanka suchej, niegotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mała, czerwona cebula
  • starta skórka z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pęczek mięty
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 owoc grantu
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz

Tabbouleh z kaszą jaglaną i granatem – wykonanie:

  1. Jak zawsze przy kaszy jaglanej, na początek pozbywamy się goryczki. W tym celu kaszę jaglaną przelewamy na sitku – raz zimną, raz wrzącą wodą. I tak dwa razy.
  2. Wsypujemy kaszę do garnka, zalewamy 2 szklankami wody. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna całkowicie wchłonąć wodę.
  3. Cebulę, pietruszkę, szczypiorek oraz miętę drobno siekamy i dodajemy do ugotowanej kaszy.
  4. Obieramy granata, by pozostawić wyłącznie pestki, które następnie dodajemy do sałatki.
  5. Do sałatki dodajemy także startą skórkę z cytryny.
  6. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy oliwą z oliwek (2 łyżki). Sałatkę dodatkowo możemy skropić sokiem z cytryny.

Przepis 2: Tabbouleh z kaszą jaglaną – składniki:

  • szklanka suchej, niegotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duża czerwona papryka lub dwie mniejsze
  • ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • garść listków mięty
  • 4 pomidory
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: cynamon, sól, pieprz
tabbouleh z kaszą jaglaną

Tabbouleh z kaszą jaglaną – wykonanie

  1. Gotujemy kaszę jaglaną. Jak to zrobić? Więcej informacji znajduje się w punkcie 1 przepisu powyżej.
  2. Paprykę, pomidory oraz ogórka dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Natkę pietruszki oraz miętę dokładnie siekamy.
  4. Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do ugotowanej, ostudzonej kaszy jaglanej.
  5. Wyciskamy sok z cytryny i skrapiamy nim sałatkę.
  6. Sałatkę dodatkowo przyprawiamy solą, pieprzem oraz cynamonem (1/2 łyżeczki)
  7. Całość polewamy oliwą z oliwą z oliwek.

Obie sałatki są proste w przygotowaniu i z zadaniem tym z pewnością poradzi sobie każdy. Zapraszam do działu przepisy kulinarne, gdzie publikuję inne, różne przepisy na proste i smaczne potrawy. 🙂


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *