Tabbouleh to popularna sałatka znana z kuchni libańskiej. Ma ona bardzo orzeźwiający smak, który uzyskuje się za sprawą natki pietruszki, cytryny oraz mięty. Dziś proponuję tabbouleh z kaszą jaglaną, czyli libańską sałatkę w nieco odmienionej formie. Poniżej znajdują się 2 przepisy.
Przepis 1: Tabbouleh z kaszą jaglaną i granatem – składniki:
- 1 szklanka suchej, niegotowanej kaszy jaglanej
- 1 mała, czerwona cebula
- starta skórka z cytryny
- oliwa z oliwek
- pęczek zielonej pietruszki
- pęczek mięty
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 owoc grantu
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz
Tabbouleh z kaszą jaglaną i granatem – wykonanie:
- Jak zawsze przy kaszy jaglanej, na początek pozbywamy się goryczki. W tym celu kaszę jaglaną przelewamy na sitku – raz zimną, raz wrzącą wodą. I tak dwa razy.
- Wsypujemy kaszę do garnka, zalewamy 2 szklankami wody. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna całkowicie wchłonąć wodę.
- Cebulę, pietruszkę, szczypiorek oraz miętę drobno siekamy i dodajemy do ugotowanej kaszy.
- Obieramy granata, by pozostawić wyłącznie pestki, które następnie dodajemy do sałatki.
- Do sałatki dodajemy także startą skórkę z cytryny.
- Całość dokładnie mieszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy oliwą z oliwek (2 łyżki). Sałatkę dodatkowo możemy skropić sokiem z cytryny.
Przepis 2: Tabbouleh z kaszą jaglaną – składniki:
- szklanka suchej, niegotowanej kaszy jaglanej
- 1 duża czerwona papryka lub dwie mniejsze
- ogórek
- 3 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- garść listków mięty
- 4 pomidory
- sok z połowy cytryny
- przyprawy: cynamon, sól, pieprz
Tabbouleh z kaszą jaglaną – wykonanie
- Gotujemy kaszę jaglaną. Jak to zrobić? Więcej informacji znajduje się w punkcie 1 przepisu powyżej.
- Paprykę, pomidory oraz ogórka dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki oraz miętę dokładnie siekamy.
- Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do ugotowanej, ostudzonej kaszy jaglanej.
- Wyciskamy sok z cytryny i skrapiamy nim sałatkę.
- Sałatkę dodatkowo przyprawiamy solą, pieprzem oraz cynamonem (1/2 łyżeczki)
- Całość polewamy oliwą z oliwą z oliwek.
Obie sałatki są proste w przygotowaniu i z zadaniem tym z pewnością poradzi sobie każdy. Zapraszam do działu przepisy kulinarne, gdzie publikuję inne, różne przepisy na proste i smaczne potrawy. 🙂
Dodaj komentarz