Pudding chia to deser, który składa się z nasion chia namoczonych w płynie. Dzięki temu przybierają one smaczną i przyjemną dla języka, galaretowatą konsystencję.
Aby przygotować pudding chia, nasiona chia mieszam np. z mlekiem roślinnym, wodą, sokiem, jogurtem lub serkiem mascarpone. Zazwyczaj stosuję się około 3-4 łyżki nasion chia na 1 szklankę płynu.
Miksturę należy dokładnie wymieszać, a następnie pozostawić na kilka godzin, aby nasiona chia napęczniały. Podczas pęcznienia, nasiona chia absorbują płyn i tworzą żel, co nadaje puddingowi chia charakterystyczną konsystencję. Można dodać różne dodatki, takie jak owoce, orzechy, miód, syropy lub przyprawy (cynamon). Poniżej prezentuję przepis na pudding chia oraz różne warianty deseru.
Pudding chia – składniki:
- 3-4 łyżki nasion chia (im więcej, tym pudding będzie gęstszy)
- szklanka mleka roślinnego, np. kokosowe lub zwykłe od krowy 🐄
- 2 łyżeczki ksylitolu, cukru lub syropu klonowego
- dowolne owoce (u mnie: wiśnie, maliny, borówka amerykańska)
Pudding chia – przygotowanie krok po kroku
- Do miski wlej szklankę mleka (250 ml), a następnie wsyp nasiona chia. Dodaj dowolny słodzik. U mnie był to syrop klonowy. Całość dokładnie wymieszaj, zbierając ze ścianek miski przyklejone nasionka, by nic się nie zmarnowało. Wymieszaną miksturę pozostaw w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.
- Dokładnie umyj owoce. Część ułóż na dnie naczynia deserowego. Pozostałe owoce wykorzystaj, dekorując górę chia puddingu.
- Deser jest już gotowy – można jeść!
Różne warianty puddingu chia
Nasiona chia można wykorzystywać na wiele sposobów. Jednym z nich i najpopularniejszym jest pudding chia. Poniżej przedstawiam różne warianty.
Pudding chia z mlekiem kokosowym 🥥
To najpopularniejsza wersja deseru. Mleko kokosowe jest bardzo smaczne i bardzo odżywcze, ale uwaga na kalorie! 100 g mleczka kokosowego zawiera prawie 230 kalorii, więc osoby będące na diecie redukcyjnej powinny być tego świadome.
Pudding chia z jogurtem naturalnym 🥛
To wersja fit deseru, po którą można sięgać częściej i bez wyrzutów sumienia. Pamiętajcie, tylko aby sięgać po pudding chia z jogurtem naturalnym (zwykły, grecki lub skyr), a nie owocowym, który zawiera mnóstwo cukru. Zdecydowanie lepiej dołożyć świeże owoce.
Dlaczego warto sięgnąć po deser z chia?
Pudding chia często spożywany jest na śniadanie. Uważany jest za zdrowy deser, ponieważ nasiona chia są bogate w błonnik, kwasy omega-3, białko oraz inne składniki odżywcze. Pudding chia jest również popularny w diecie wegańskiej i bezglutenowej, gdyż nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego ani glutenu. Oczywiście pod warunkiem, że do przygotowania deseru wykorzystacie mleko roślinne.
Zapraszam także do wypróbowania innych moich pomysłów na zdrowe desery.
Dodaj komentarz