Naleśniki owsiane z 4 składników

naleśniki owsiane

Owsiane naleśniki to pyszne i zdrowe danie będące alternatywą dla tradycyjnych naleśników. Zapewniają większą porcję błonnika i składników odżywczych dzięki mące owsianej, która stanowi bazę ciasta.

Podawaj owsiane naleśniki z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, jogurt (naturalny, grecki, skyr), syrop klonowy, orzechy lub miód. Możesz również eksperymentować, dodając do ciasta kakao, cynamon, wanilię lub startą skórkę z cytryny.

Poniżej przedstawiam prosty przepis na naleśniki owsiane, bo tylko z 4 składników.

Naleśniki owsiane – składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej (250 ml)
  • 1 szklanka wody lub mleka (może być roślinne)
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej – do smażenia
naleśniki owsiane

Naleśniki owsiane – przygotowanie krok po kroku

  1. Do blendera kielichowego wsyp płatki owsiane oraz wlej wodę lub mleko. Jeżeli robisz naleśniki z gotowej mąki owsianej, nie musisz blendować mąki. Wystarczy, że dokładnie ją wymieszasz z płynem.
  2. Do mieszanej masy wsyp szczyptę soli i ponownie dokładnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej patelnię i wrzuć łyżeczkę masła.
  4. Wylej masę naleśnikową i smaż naleśniki na złocisty kolor.

Wskazówki:

Zazwyczaj nie zawijam moich naleśników. Po prostu kładę na nich owoce, obsypuję startą czekoladą i polewam syropem klonowym. W takiej formie są one najsmaczniejsze.

Jeżeli chcesz, możesz dodać do masy np. odżywkę białkową. Próbowałem tego wariantu i są wyśmienite.

Olej możesz dodać do masy naleśnikowej, dzięki temu nie ma potrzeby smarowania patelni przed smażeniem. Zazwyczaj rozpuszczam masło przed usmażeniem pierwszego naleśnika. Patelnia zostaje natłuszczona i kolejne smażę już bez tłuszczu.

Poniżej naleśniki w wersji z kakao. Robisz je tak samo, ale do ciasta dodajesz łyżeczkę kakao.

naleśniki owsiane z kakao

Dlaczego warto sięgnąć po naleśniki owsiane?

Naleśniki owsiane to bogactwo błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i przyczynia się do utrzymania zdrowego poziomu cholesterolu we krwi.

Naleśniki owsiane stanowią źródło składników odżywczych, takich jak witaminy (np. witamina B, E) i minerały (np. żelazo, magnez, cynk). Owsiana mąka zawiera również beta-glukan, który wspiera zdrowie serca.

Naleśniki owsiane są niezwykle sycące! Dzięki zawartości błonnika i węglowodanów złożonych, naleśniki owsiane dostarczają energii na dłużej, co przyczynia się do uczucia sytości i utrzymania stabilnego poziomu cukru we krwi.

Naleśniki owsiane mogą być podawane na wiele sposobów. Można je przygotować zarówno w wersji słodkiej, z dodatkiem owoców i syropów, jak i w wersji wytrawnej – z warzywami.

Z kategorii deserów polecam także mój przepis na pudding chia (również z 4 składników).


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *