Ciasto chia z owocami

ciasto chia z owocami

Dziś przedstawię Wam przepis na proste ciasto chia z owocami, mlekiem kokosowym, na pysznym spodzie z płatków owsianych. Deser ma bardzo delikatną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto chia przygotowuje się naprawdę szybko i myślę, że nawet największy antytalent kulinarny poradzi sobie z tym zadaniem. 🙂

Ciasto chia – składniki:

  • 2 szklanki mleczka kokosowego (około 500 ml) + 2 łyżki mleczka do przygotowania spodu
  • 50 g nasion chia (około 5 płaskich łyżek)
  • 20 g żelatyny lub około 10 g agaru
  • 1 galaretka o dowolnym smaku (ja wybrałem truskawkową)
  • syrop klonowy (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • dowolne owoce do zatopienia w galaretce i do dekoracji
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej
  • sól
ciasto chia z owocami

Ciasto chia – przygotowanie:

Spód:

  1. Formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mielimy płatki owsiane i wsypujemy do dużej miski lub po prostu wsypujemy mąkę owsianą. Płatki owsiane można zastąpić innym rodzajem płatków lub np. ugotowaną kaszą jaglaną.
  3. Dodajemy 2 łyżki kakao, szczyptę soli, 2 łyżki mleka kokosowego, 3 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika i dokładnie mieszamy.
  4. Kiedy masa jest zbita i gęsta, wykładamy nią spód formy, a następnie całą formę wkładamy do lodówki.

Masa:

  1. Do naczynia wlewamy mleczko kokosowe (2 szklanki) i dodajemy nasiona chia. Całość mieszamy.
  2. W 150 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Można zastąpić ją agarem.
  3. Kiedy rozpuszczona żelatyna ostygnie, przelewamy ją do mleczka i chia i dokładnie mieszamy.
  4. Dodajemy 4 łyżki syropu klonowego (lub innego słodziwa) i ponownie dokładnie mieszamy.
  5. Wylewamy powstałą masę na spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  6. W 250 ml gorącej wody rozpuszczamy galaratkę i pozostawiamy do przestudzenia.
  7. Stężałe ciasto wyjmujemy z lodówki, układamy na nim dowolne owoce (u mnie wiśnie) i ostrożnie wylewamy przestudzą galaretkę.
  8. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do przestudzenia.

Ciasto chia to doskonały pomysł na deser. Jest prosty w przygotowaniu, smaczny i bardzo zdrowy. Jeśli lubicie przepisy z wykorzystaniem nasion chia, zapraszam do wypróbowania jeszcze prostszego przepisu na pudding chia. 🙂

Nasiona chia są cennym źródłem składników odżywczych, takich jak błonnik, białko, kwasy omega-3 i minerały. Regularne spożywanie nasion chia może przyczynić się do poprawy trawienia, regulacji poziomu cukru we krwi oraz utrzymania prawidłowej masy ciała. Dzięki temu, że nasiona chia absorbują wodę, tworząc żelową konsystencję, przyczyniają się do wystąpienia uczucia sytości i kontrolowania apetytu.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *