Omlet jak pizza? Czemu nie! Dla jednych profanacja jednej z najpopularniejszych potraw na świecie, a dla innych inspiracja i ciekawa odmiana. W ostatnim czasie zacząłem eksperymentować z pizzą, szukając spodu, który będzie po prostu smaczny i nie będzie zawierał pszenicy. I tak trafiłem na ketopizzę, jak również na pizzę na spodzie z kalafiora. W związku z tym, że codziennie zajadam się płatkami owsianymi, postanowiłem sprawdzić, jak produkty z owsa poradzą sobie jako składnik omletopizzy. I wiecie co? Wyszło znakomicie!

omletopizza czyli pizza jak omlet

Omleto pizza – składniki:

  • 2 lub 3 jajka
  • 5 łyżek płatków owsianych lub 5 łyżek mąki owsianej
  • 3 pomidory
  • cebula
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • mozarella
  • dowolne składniki na pizzę: do mojego przepisu wykorzystałem cebulę, pieczarki i kawałek piersi z kurczaka.
  • olej

Omleto pizza – wykonanie:

Sos na pizzę:

  1. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, a następnie przesmażamy na niej cebulę oraz czosnek. Kiedy lekko się zeszklą, dodajemy pomidory, przykrywamy i dusimy przez kilka minut. Kiedy pomidory zmiękną i utworzą jednolitą konsystencję, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i ponownie mieszamy.

Omlet:

  1. Jajka wybijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem, aby żółtka z białkami dokładnie się połączyły.
  2. Do jajek dodajemy szczyptę soli oraz trochę pieprzu, a następnie 5 łyżek płatków owsianych lub tyle samo mąki owsianej. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Ja wolę mąkę owsianą, chociaż zdaję sobie sprawę, że jest trudno dostępna. Równie dobrze można zmielić płatki owsiane i otrzymamy mąkę. 🙂
  3. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Kiedy jest wystarczająco gorąca, wylewamy masę i smażymy placek z obydwu stron, jak naleśnik.
  4. Placek zdejmujemy i kładziemy na na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie posypujemy bazylią i oregano.
  6. Mozzarellę kroimy na plastry. 3/4 plastrów wykładamy bezpośrednio na sos, a na to nasze składniki.
    • Jakie składniki warto wykorzystać? Ja polecam cebulę, pieczarki, szynkę, kawałki usmażonej piersi kurczaka, paprykę, kukurydzę, oliwki lub cokolwiek chcecie.
  7. Na wyłożone składniki układamy resztę plastrów mozzarelli.
  8. Omletopizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy pizzę przez 10-15 minut.

Do mojej pizzy, którą widzicie na zdjęciu, użyłem cebulę i pieczarki, które wcześniej dodatkowo przesmażyłem na patelni. Nie musicie tego robić. Możecie położyć surowe pieczarki i surową cebulę. Według mnie taka będzie smaczniejsza!

Pizzę zajadamy z dowolnym sosem lub skropioną oliwą z oliwek.

Zapraszam do śledzenia innych moich przepisów, którymi dzielę się w dziale: przepisy.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *