Omlet jak pizza? Czemu nie! Dla jednych profanacja jednej z najpopularniejszych potraw na świecie, a dla innych inspiracja i ciekawa odmiana. W ostatnim czasie zacząłem eksperymentować z pizzą, szukając spodu, który będzie po prostu smaczny i nie będzie zawierał pszenicy. I tak trafiłem na ketopizzę, jak również na pizzę na spodzie z kalafiora. W związku z tym, że codziennie zajadam się płatkami owsianymi, postanowiłem sprawdzić, jak produkty z owsa poradzą sobie jako składnik omletopizzy. I wiecie co? Wyszło znakomicie!
Omleto pizza – składniki:
- 2 lub 3 jajka
- 5 łyżek płatków owsianych lub 5 łyżek mąki owsianej
- 3 pomidory
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- mozarella
- dowolne składniki na pizzę: do mojego przepisu wykorzystałem cebulę, pieczarki i kawałek piersi z kurczaka.
- olej
Omleto pizza – wykonanie:
Sos na pizzę:
- Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, a następnie przesmażamy na niej cebulę oraz czosnek. Kiedy lekko się zeszklą, dodajemy pomidory, przykrywamy i dusimy przez kilka minut. Kiedy pomidory zmiękną i utworzą jednolitą konsystencję, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i ponownie mieszamy.
Omlet:
- Jajka wybijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem, aby żółtka z białkami dokładnie się połączyły.
- Do jajek dodajemy szczyptę soli oraz trochę pieprzu, a następnie 5 łyżek płatków owsianych lub tyle samo mąki owsianej. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Ja wolę mąkę owsianą, chociaż zdaję sobie sprawę, że jest trudno dostępna. Równie dobrze można zmielić płatki owsiane i otrzymamy mąkę. 🙂
- Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Kiedy jest wystarczająco gorąca, wylewamy masę i smażymy placek z obydwu stron, jak naleśnik.
- Placek zdejmujemy i kładziemy na na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
- Ciasto smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie posypujemy bazylią i oregano.
- Mozzarellę kroimy na plastry. 3/4 plastrów wykładamy bezpośrednio na sos, a na to nasze składniki.
- Jakie składniki warto wykorzystać? Ja polecam cebulę, pieczarki, szynkę, kawałki usmażonej piersi kurczaka, paprykę, kukurydzę, oliwki lub cokolwiek chcecie.
- Na wyłożone składniki układamy resztę plastrów mozzarelli.
- Omletopizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy pizzę przez 10-15 minut.
Do mojej pizzy, którą widzicie na zdjęciu, użyłem cebulę i pieczarki, które wcześniej dodatkowo przesmażyłem na patelni. Nie musicie tego robić. Możecie położyć surowe pieczarki i surową cebulę. Według mnie taka będzie smaczniejsza!
Pizzę zajadamy z dowolnym sosem lub skropioną oliwą z oliwek.
Zapraszam do śledzenia innych moich przepisów, którymi dzielę się w dziale: przepisy.
Dodaj komentarz