Krem z porów z mlekiem kokosowym to jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam pora do tego stopnia, że nigdy nie wyrzucam jego zielonej części, która przecież też jest jadalna. W tym wypadku jednak, zieloną część wykorzystałem do ugotowania rosołu.
Składniki na krem z porów:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 pory
- kawałek selera
- 1 cebula
- pół puszki mleka kokosowego
- olej do smażenia lub smalec
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny mielony oraz sól
Przygotowanie:
- Krem z porów warto zacząć od obrania marchewki, pietruszki i selera. Pora kroimy na pół i dokładnie myjemy, ponieważ lubi w nim zalegać piasek.
- Do garnka wlewamy 750 ml wody (3 szklanki) i doprowadzamy do wrzenia.
- Wrzucamy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera oraz zielone części pora. Dodajemy także kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 liście laurowe. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Cebulę oraz białą część pora kroimy w piórka.
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju lub smalcu, a następnie dodajemy cebulę i pora. Podsmażamy, aby warzywa zmiękły i uważamy, żeby ich nie przypalić.
- Po 30 minutach gotowania warzyw, wyciągamy je z garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym – nie chcemy tego blendować.
- Do garnka z wodą po gotowaniu warzyw, wrzucamy przesmażonego pora i cebulę. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. W między czasie solimy i pieprzymy.
- Kiedy cebula i por są już miękkie, przechodzimy do blendowania. Warzywa należy dokładnie zmiskować. Sprawdzamy także, czy krem z porów jest wystarczająco dobrze przyprawiony. Jeżeli nie, dodajemy pieprz i sól.
- Do zupy dodajemy pół puszki mleka kokosowego i całość ponownie blendujemy.
Zupę podałem z dodatkiem jogurtu koziego, szczypiorku, pestek dyni oraz drobno pokrojonej kapusty pekińskiej. Krem z porów możecie podawać także z ryżem lub makaronem. Zupa jest jednak na tyle gęsta i dobra, że obejdzie się bez tego typu dodatków.
A co na deser? 🙂
Zapraszam do działu przepisy kulinarne, gdzie regularnie publikuję moje przepisy na zdrowe desery i smaczne dnia. Tym razem na deser proponuję placki z kaszy jaglanej i twarogu.
Dodaj komentarz