Menu Zamknij

Krem z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Zupa ta jest bardzo prosta w wykonaniu, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Jeśli jesteś weganinem, powinieneś często sięgać po soczewicę, gdyż jest to bardzo dobre źródło białka. Czerwona soczewica nie wymaga wcześniejszego moczenia i gotuje się bardzo szybko. Jej specyficzny smak nadaje daniom charakteru oraz gęstszej konsystencji. Często dodaję ją do zupy pomidorowej właśnie z uwagi na smak oraz poprawę konsystencji zupy. Dziś jednak proponuję nieco inne danie – krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej.

Krem z czerwonej soczewicy – niezbędne składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • 2 marchewki średniej wielkości,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka pepperoni lub inna dowolna ostra papryczka,
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • jogurt naturalny lub śmietana,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek,
  • oliwa, masło lub olej do smażenia,
  • 1 litr rosołu.
zupa krem z czerwonej soczewicy

Krem z czerwonej soczewicy – przygotowanie:

  1. Soczewicę wsypujemy na sitko, a następnie przelewamy pod bieżącą wodą.
  2. Obieramy marchewki i trzemy na tarce o najgrubszych oczkach.
  3. Obieramy 3 ząbki czosnku, a następnie przeciskamy je przez praskę.
  4. Paprykę pepperoni lub inną ostrą papryczkę bardzo drobno siekamy.
  5. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy dwie łyżki masła lub oleju, a najlepiej oliwę (1 łyżka) i 1 łyżkę masła.
  6. Gdy tłuszcz będzie już gorący, na patelnię wsypujemy startą marchewkę oraz pokrojoną w kostkę papryczkę pepperoni. Całość smażymy przez około 2 minuty.
  7. Następnie do marchewki i papryki dodajemy przepłukaną soczewicę oraz czosnek i całość smażymy przez 3 minuty.
  8. Podsmażone na patelni warzywa przekładamy do garnka, a następnie zalewamy rosołem (1 litr) i gotujemy przez około 20-25 minut do momentu, gdy soczewica i marchew będą miękkie i dadzą się zblednować. Jeśli w trakcie gotowania uznasz, że rosołu jest zbyt mało – dolej go śmiało. 🙂
  9. Kiedy już soczewica i marchew zmiękną – blendujemy całość i przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką słodką, a następnie ponownie blendujemy.
  10. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku – raz zimną, raz wrzącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
  11. Gotujemy kaszę na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut.
  12. Ugotowaną kaszę nakładamy do miseczek i zalewamy zupą lub po prostu dodajemy do zupy i blendujemy ją razem z zupą. Ja jednak zalecam to pierwsze. 🙂

Przed podaniem zupę można posypać tymiankiem lub np. posiekaną natką pietruszki.

Smacznego – krem z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej jest już gotowy!

Zapraszam także do przetestowania innych zup-kremów:

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.