Zupa ta jest bardzo prosta w wykonaniu, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Jeśli jesteś weganinem, powinieneś często sięgać po soczewicę, gdyż jest to bardzo dobre źródło białka. Czerwona soczewica nie wymaga wcześniejszego moczenia i gotuje się bardzo szybko. Jej specyficzny smak nadaje daniom charakteru oraz gęstszej konsystencji. Często dodaję ją do zupy pomidorowej właśnie z uwagi na smak oraz poprawę konsystencji zupy. Dziś jednak proponuję nieco inne danie – krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej.
Krem z czerwonej soczewicy – niezbędne składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy,
- 2 marchewki średniej wielkości,
- 3 ząbki czosnku,
- papryczka pepperoni lub inna dowolna ostra papryczka,
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
- jogurt naturalny lub śmietana,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek,
- oliwa, masło lub olej do smażenia,
- 1 litr rosołu.
Krem z czerwonej soczewicy – przygotowanie:
- Soczewicę wsypujemy na sitko, a następnie przelewamy pod bieżącą wodą.
- Obieramy marchewki i trzemy na tarce o najgrubszych oczkach.
- Obieramy 3 ząbki czosnku, a następnie przeciskamy je przez praskę.
- Paprykę pepperoni lub inną ostrą papryczkę bardzo drobno siekamy.
- Rozgrzewamy patelnię i dodajemy dwie łyżki masła lub oleju, a najlepiej oliwę (1 łyżka) i 1 łyżkę masła.
- Gdy tłuszcz będzie już gorący, na patelnię wsypujemy startą marchewkę oraz pokrojoną w kostkę papryczkę pepperoni. Całość smażymy przez około 2 minuty.
- Następnie do marchewki i papryki dodajemy przepłukaną soczewicę oraz czosnek i całość smażymy przez 3 minuty.
- Podsmażone na patelni warzywa przekładamy do garnka, a następnie zalewamy rosołem (1 litr) i gotujemy przez około 20-25 minut do momentu, gdy soczewica i marchew będą miękkie i dadzą się zblednować. Jeśli w trakcie gotowania uznasz, że rosołu jest zbyt mało – dolej go śmiało. 🙂
- Kiedy już soczewica i marchew zmiękną – blendujemy całość i przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką słodką, a następnie ponownie blendujemy.
- Kaszę jaglaną płuczemy na sitku – raz zimną, raz wrzącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
- Gotujemy kaszę na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut.
- Ugotowaną kaszę nakładamy do miseczek i zalewamy zupą lub po prostu dodajemy do zupy i blendujemy ją razem z zupą. Ja jednak zalecam to pierwsze. 🙂
Przed podaniem zupę można posypać tymiankiem lub np. posiekaną natką pietruszki.
Smacznego – krem z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej jest już gotowy!
Zapraszam także do przetestowania innych zup-kremów:
Dodaj komentarz