Paprykarz z kaszą jaglaną – idealny na kanapki lub tosty!

paprykarz z kaszy jaglanej

Domowy paprykarz z kaszą jaglaną to świetny dodatek, który doskonale sprawdzi się na kanapkach. Jego przygotowanie jest banalnie proste i poradzi sobie z tym nawet największy antytalent kulinarny. Cały proces przygotowania paprykarzu wygląda podobnie jak przygotowywanie farszu do ryby po grecku. 🙂 Jest pyszny i stanowi sycącą przekąskę, która z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Zapewniam, że nikt nie zorientuje się nawet, że w potrawa powstała na bazie kaszy jaglanej. To informacja dla tych, którzy na zwrot „kasza jaglana”, kręcą głową. 🙂

Paprykarz z kaszą jaglaną – składniki:

  • połowa szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 2 marchewki średniej wielkości,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka majeranku,
  • oliwa lub olej,
  • sól i pieprz.

Paprykarz z kaszą jaglaną – wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko, następnie przelewamy raz zimną, raz gorącą wodą, by pozbyć się goryczki. Następnie kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy 2-ma szklankami zimniej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza całkowicie wchłonie wodę i nieco się rozgotuje. Pozostawiamy do ostudzenia.
  2. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia się.
  4. Obieramy marchew i pietruszkę i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy do cebuli i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  5. Gdy warzywa na patelni będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz pieprz kajeński, sos sojowy, łyżkę majeranku i dokładnie mieszamy.
  6. Do warzyw dodajemy kaszę jaglaną i całość blendujemy, ale niezbyt dokładnie, gdyż w paprykarzu musimy wyczuwać większe kawałki kaszy.
  7. Całość jeszcze raz przyprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy.

Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą.

Paprykarz z kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się jako szybkie śniadanie, kiedy nie ma co położyć na kanapki. 🙂 Doskonale pasuje do małych tostów, które można podawać na przyjęciach.

Życzymy smacznego i zapraszamy do wypróbowania innych moich przepisów.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *