Sałatka z fasoli, kurczaka i papryki, z dodatkiem cebuli i pora, to świetne i niezwykle sycące danie. Z uwagi na dużą zawartość białka (roślinne oraz zwierzęce), doskonale sprawdzi się jako posiłek na diecie. Ale uwaga! Dla osób marzących o zrzuceniu zbędnych kilogramów doradzam zredukowanie ilości majonezu w sałatce, chociaż mój wariant był przygotowany bez żadnego sosu, a jedynie przed podaniem, skropiłem sałatkę oliwą z oliwek. Przy okazji, dla osób odchudzających się, polecam mój wpis, w którym opisałem wspomagacze odchudzania – naturalne, ziołowe tabletki na odchudzanie.

Sałatka z fasoli i kurczaka – składniki:
- 400 g fasoli jaś – jedno całe opakowanie;
- Podwójna pierś z kurczaka – dwa filety;
- 3 papryki (1 czerwona, 1 zielona, 1 żółta);
- cebula;
- biała część pora;
- sól i pieprz;
- ziele angielskie;
- liść laurowy;
- przyprawa;
- oliwa z oliwek do skropienia sałatki – najlepiej zrobić to przed podaniem.
Wykonanie:
Fasolę należy namoczyć. Ja robię to wieczorem. Fasolę wsypuję do miski, zalewam zimną wodą, aby spora jej ilość pokrywała fasolę. Rano po około 8-12 godzinach, wylewamy wodę i wsypujemy fasolę do garnka.
Fasolę ponownie zalewamy zimną wodą i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy przez około godzinę, aż fasola będzie miękka. Pozostawiamy do ostudzenia. Fasolę odcedzamy na durszlaku.
Z pora pozbywamy się zielonej części. Ale nie wyrzucaj jej! Wykorzystaj ją np. do zupy albo zamróź. Na pewno przyda się w przyszłości. Białą część pora dokładnie myjemy i kroimy w piórka. Podobnie postępujemy z cebulą, którą należy pokroić w piórka lub w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, a następnie smażymy na niej cebulę i pora do „zeszklenia”. Pozostawiamy do ostudzenia.
Paprykę dokładnie myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Przesmażamy ją na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy cebulę oraz pora. Dodajemy przyprawę gyros, która nada naszej sałatce nieco orientalnego smaku. Kurczaka po usmażeniu pozostawiamy do przestudzenia.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki. Nie musimy dodawać takiej ilości fasoli, jaką ugotowaliśmy. Chyba, że dużo jemy, albo gotujemy dla wojska, albo szykujemy imprezę. 🙂 Dodajemy resztę składników, tj.: usmażoną pierś z kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz pora.
Całość solidnie doprawiamy pieprzem oraz solą. Na tym etapie sałatkę można „tuningować”, dodając do niej majonez, musztardę czy oliwę z oliwek. Moja sałatka wystarczyła mi na 3 dni. Jadłem ją na zmianę z różnymi dodatkami – z dobrą, grecką oliwą z oliwek, a potem z musztardą. Dzięki temu sałatka z fasoli i kurczaka z pewnością nie znudzi się szybko.
Idealna na imprezy. A co na deser? Na deser polecam równie sycące ciasto z kaszy jaglanej Rafaello.
Sałatka z fasoli to głębia składników odżywczych
Należy do roślin bobowatych. Znajdziemy w niej takie minerały, jak potas, wapń czy fosfor. Zawiera sporą dawkę błonnika, który wspiera redukcję cholesterolu. A dodatkowo zapewnia uczucie sytości na bardzo długi czas, co z pewnością docenią osoby będące na specjalnych dietach.
A co z gazami? Ta kwestia trapi wiele osób, ale zapewniam, że ten efekt uboczny nie wystąpi po tej sałatce. Pozbyliśmy się wody, w której fasola moczyła się i gotowała, a zatem efekty uboczne nie powinny występować. Ale skończmy ten temat, w końcu wpis jest o jedzeniu, w dodatku smacznym i pożywnym! 🙂
Życzę smacznego!
Dodaj komentarz