Ruszam z serią przepisów z mąki ryżowej, a nie pierwszy ogień pójdą gofry z mąki ryżowej. W dalszej kolejności będzie szarlotka ryżowa oraz naleśniki.
Dlaczego polubisz ten przepis?
- Proste w przygotowaniu. Gofry z mąki ryżowej robi się naprawdę bardzo szybko.
- Na słodko i wytrawnie. Można podawać je na wiele sposobów. W moim wykonaniu widzicie gofry ryżowe podane z borówkami, jak również z hummusem i awokado. Obie wersje pyszne!
- Są po prostu smaczne! W mojej ocenie są smaczniejsze niż gofry z mąki pszennej. To z pewnością zasługa mleka kokosowego oraz samej mąki.
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 200 ml mleka kokosowego lub wody
- 2 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia gofrów
- sól
Jak zrobić gofry z mąki ryżowej?
- Odmierzamy 200 g mąki ryżowej i przesypujemy do dużej miski.
- Wbijamy jajka, dodajemy mleczko kokosowe lub wodę, a także proszek do pieczenia, szczyptę soli, rozpuszczone masło klarowane lub olej.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy użyciu miksera do momentu aż masa stanie się jednolita.
- Rozgrzewamy gofrownicę i za pomocą pędzelka rozsmarowujemy na niej trochę oleju. Pamiętajmy, że oleju nie może być zbyt dużo. W dodatku mleko kokosowe zawiera sporo tłuszczu, więc będzie go wystarczająco.
- Rozlewamy masę tak, by pokryła płyty podgrzewające, zamykamy i pieczemy około 4-5 minut.
- Po wyjęciu należy nieco odczekać przed jedzeniem, by się nie poparzyć. Gofry świetnie smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Gofry na załączonym zdjęciu zostały wykonane z mleka kokosowego połączonego z wodą. Nie miałem 200 ml mleka kokosowego, więc zrobiłem mały eksperyment łącząc 100 ml mleka i 100 ml wody. I takie gofry ryżowe również wyjdą smaczne.
Jak wspomniałem wcześniej, goferki można serwować zarówno na słodki, jak i wytrawnie. Polecam z dodatkiem serka mascarpone, borówek, jagód, truksawek oraz malin.
W wersji wytrawnej jadłem gofry z hummusem i awokado, ale z pewnością świetnie będą smakowały wraz z innymi dodatkami. Nie wiem czy wiecie, ale gofry z mąki ryżowej to świetny zamiennik chleba!
I jak zawsze, zapraszam was do śledzenia i testowania moich innych przepisów kulinarnych. 🙂
Dodaj komentarz