Menu Zamknij

Gofry z mąki ryżowej – BEZglutenowe

Ruszam z serią przepisów z mąki ryżowej, a nie pierwszy ogień pójdą gofry z mąki ryżowej. W dalszej kolejności będzie szarlotka ryżowa oraz naleśniki.

Dlaczego polubisz ten przepis?

  • Proste w przygotowaniu. Gofry z mąki ryżowej robi się naprawdę bardzo szybko.
  • Na słodko i wytrawnie. Można podawać je na wiele sposobów. W moim wykonaniu widzicie gofry ryżowe podane z borówkami, jak również z hummusem i awokado. Obie wersje pyszne!
  • Są po prostu smaczne! W mojej ocenie są smaczniejsze niż gofry z mąki pszennej. To z pewnością zasługa mleka kokosowego oraz samej mąki.
gofry z mąki ryżowej

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 ml mleka kokosowego lub wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia gofrów
  • sól

Jak zrobić gofry z mąki ryżowej?

  1. Odmierzamy 200 g mąki ryżowej i przesypujemy do dużej miski.
  2. Wbijamy jajka, dodajemy mleczko kokosowe lub wodę, a także proszek do pieczenia, szczyptę soli, rozpuszczone masło klarowane lub olej.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy użyciu miksera do momentu aż masa stanie się jednolita.
  4. Rozgrzewamy gofrownicę i za pomocą pędzelka rozsmarowujemy na niej trochę oleju. Pamiętajmy, że oleju nie może być zbyt dużo. W dodatku mleko kokosowe zawiera sporo tłuszczu, więc będzie go wystarczająco.
  5. Rozlewamy masę tak, by pokryła płyty podgrzewające, zamykamy i pieczemy około 4-5 minut.
  6. Po wyjęciu należy nieco odczekać przed jedzeniem, by się nie poparzyć. Gofry świetnie smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Gofry na załączonym zdjęciu zostały wykonane z mleka kokosowego połączonego z wodą. Nie miałem 200 ml mleka kokosowego, więc zrobiłem mały eksperyment łącząc 100 ml mleka i 100 ml wody. I takie gofry ryżowe również wyjdą smaczne.

Jak wspomniałem wcześniej, goferki można serwować zarówno na słodki, jak i wytrawnie. Polecam z dodatkiem serka mascarpone, borówek, jagód, truksawek oraz malin.

W wersji wytrawnej jadłem gofry z hummusem i awokado, ale z pewnością świetnie będą smakowały wraz z innymi dodatkami. Nie wiem czy wiecie, ale gofry z mąki ryżowej to świetny zamiennik chleba!

I jak zawsze, zapraszam was do śledzenia i testowania moich innych przepisów kulinarnych. 🙂

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.