Menu Zamknij

Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy

Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy smakują rewelacyjnie i mogą stanowić zamiennik dla typowych mięsnych burgerów. Zwłaszcza tych, które kupujemy w sieciówkach, i które niekiedy z mięsem mają niewiele wspólnego. Osobiście jestem mięsożerny, a burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy traktuję jako smaczny zamiennik i urozmaicenie menu.

Oczywiście kotlety, na które przepis znajdziecie poniżej, możecie jeść w innej formie niż przełożone bułką i warzywami. Doskonale pasują do ziemniaków, ryżu i surówki. Myślę, że znajdzie się jeszcze kilka innych sposobów na ich wykorzystanie. Przejdźmy jednak do rzeczy.

Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy – składniki:

  • ciecierzyca w puszce (400 g)
  • 1,5 szklanki suchej, niegotowanej kaszy jaglanej
  • marchewka
  • cebula
  • jajko
  • natka pietruszki
  • garść świeżej kolendry
  • czosnek (2 ząbki)
  • olej lub smalec do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz kajeński, kurkuma
  • dobrej jakości bułki

z podanych wyżej składników powinno wyjść około 10-12 burgerów

burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy

Przygotowanie:

  1. Na początek, tradycyjnie, przygotujemy kaszę jaglaną, by pozbyć się goryczki. W tym celu, na sitku przelewamy kaszę czterokrotnie: zimną wodą, wrzącą wodą, zimną i znowu wrzącą. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (2,5 szklanki), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem i na małym ogniu do momentu aż kasza całkowicie wchłonie wodę.
  2. Obieramy marchew i ścieramy na tarce – najmniejsze oczka.
  3. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Następnie przesmażamy na smalcu lub oleju wraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebula powinna się tylko lekko zeszklić.
  4. Ciecierzycę odsączamy z płynu i blendujemy lub gnieciemy do momentu aż uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję.
  5. Natkę pietruszki oraz kolendrę drobno siekamy.
  6. Do dużej miski wsypujemy ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę jaglaną. Dodajemy ciecierzycę, startą marchew, cebulę z czosnkiem oraz posiekaną pietruszkę i kolendrę, a także surowe jajko. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką kajeńską oraz kurkumą. Jeśli chodzi o sól i pieprz – radzę dodawać według uznania. Jeśli natomiast chodzi o kurkumę i pieprz kajeński – dodajemy jedynie szczyptę.
  7. Całość dokładnie zagniatamy, by wszystkie składniki połączyły się.
  8. Formujemy kotlety, a następnie smażymy na oleju lub smalcu (w zależności od preferencji).
  9. Kotlety można podawać w bułce wraz z warzywami. W moim przypadku była to sałata oraz pomidory.

I jak zawsze, zapraszam do mojego działu przepisy kulinarne, gdzie dzielę się pomysłami na kreatywne wykorzystanie kaszy jaglanej i nie tylko. A gdy już Ci się znudzą burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy, sięgnij po kotlety z jajek i kaszy jaglanej oraz kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej. Polecam także inne moje pyszności. 🙂

Powiązane Wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *