Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy smakują rewelacyjnie i mogą stanowić zamiennik dla typowych mięsnych burgerów. Zwłaszcza tych, które kupujemy w sieciówkach, i które niekiedy z mięsem mają niewiele wspólnego. Osobiście jestem mięsożerny, a burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy traktuję jako smaczny zamiennik i urozmaicenie menu.
Oczywiście kotlety, na które przepis znajdziecie poniżej, możecie jeść w innej formie niż przełożone bułką i warzywami. Doskonale pasują do ziemniaków, ryżu i surówki. Myślę, że znajdzie się jeszcze kilka innych sposobów na ich wykorzystanie. Przejdźmy jednak do rzeczy.
Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy – składniki:
- ciecierzyca w puszce (400 g)
- 1,5 szklanki suchej, niegotowanej kaszy jaglanej
- marchewka
- cebula
- jajko
- natka pietruszki
- garść świeżej kolendry
- czosnek (2 ząbki)
- olej lub smalec do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz kajeński, kurkuma
- dobrej jakości bułki
z podanych wyżej składników powinno wyjść około 10-12 burgerów
Przygotowanie:
- Na początek, tradycyjnie, przygotujemy kaszę jaglaną, by pozbyć się goryczki. W tym celu, na sitku przelewamy kaszę czterokrotnie: zimną wodą, wrzącą wodą, zimną i znowu wrzącą. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (2,5 szklanki), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem i na małym ogniu do momentu aż kasza całkowicie wchłonie wodę.
- Obieramy marchew i ścieramy na tarce – najmniejsze oczka.
- Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Następnie przesmażamy na smalcu lub oleju wraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebula powinna się tylko lekko zeszklić.
- Ciecierzycę odsączamy z płynu i blendujemy lub gnieciemy do momentu aż uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję.
- Natkę pietruszki oraz kolendrę drobno siekamy.
- Do dużej miski wsypujemy ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę jaglaną. Dodajemy ciecierzycę, startą marchew, cebulę z czosnkiem oraz posiekaną pietruszkę i kolendrę, a także surowe jajko. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką kajeńską oraz kurkumą. Jeśli chodzi o sól i pieprz – radzę dodawać według uznania. Jeśli natomiast chodzi o kurkumę i pieprz kajeński – dodajemy jedynie szczyptę.
- Całość dokładnie zagniatamy, by wszystkie składniki połączyły się.
- Formujemy kotlety, a następnie smażymy na oleju lub smalcu (w zależności od preferencji).
- Kotlety można podawać w bułce wraz z warzywami. W moim przypadku była to sałata oraz pomidory.
I jak zawsze, zapraszam do mojego działu przepisy kulinarne, gdzie dzielę się pomysłami na kreatywne wykorzystanie kaszy jaglanej i nie tylko. A gdy już Ci się znudzą burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy, sięgnij po kotlety z jajek i kaszy jaglanej oraz kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej. Polecam także inne moje pyszności. 🙂
Dodaj komentarz