Babka ziemniaczana z boczkiem – przepis tradycyjny

babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem to bez wątpienia smaczne danie, choć dla wielu Polaków nadal obce. Tutaj, gdzie mieszkam, ludzie na hasło „babka ziemniaczana” reagują z zaciekawianiem, lecz przyznają, że potrawa ta jest im obca. Babka z ziemniaków to po prostu ciasto ze starych surowych ziemniaków wymieszanych z boczkiem, cebulą i przyprawami.

Co ciekawe, babka ziemniaczana – w zależności od regionu – może występować także pod nazwami babka kartoflana, kartoflarz, kartoflak czy nawet tarciuch. Przyznam, że tego ostatniego określenia sam nie znałem. Funkcjonują także nazwy blaszak, rejbak, pyrczok czy bugaj. Jest jeszcze kilka innych. Ciekawskich odsyłam do artykułu na wikipedii na ten temat, gdzie znajdziecie więcej nazw oraz przeczytacie o historii potrawy. Skupmy się jednak na samej babce ziemniaczanej i jej przygotowaniu.

Uwaga! Moja babka posiada bardzo chrupiącą skórkę, ponieważ nie trę ziemniaków, a przepuszczam je przez sokowirówkę lub wyciskarkę do soków. Następnie powstałą pulpę łączę ze skrobią, która osadza się na dnie naczynia z sokiem. W dalszej kolejności do masy dodaję jeszcze kilka łyżek soku z ziemniaków i w ten sposób otrzymuję gotową masę pozbawioną nadmiaru wody z ziemniaków.

babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana – składniki:

  • 2 kg surowych ziemniaków
  • 0,5 kg cebuli + 1 duża cebula do starcia
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka mąki pszennej (250 g)
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z drobnymioczkami. Jeśli ziemniaki puszczą sporo wody, jej nadmiar możemy odcisnąć. Aby ułatwić sobie pracę, a przy okazji oszczędzić palce i nadgarstki, polecam zmielić ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa lub przepuścić przez wyciskarkę do soków. O tym drugim rozwiązaniu pisałem po wyżej (szara ramka).
  • Jedną cebulę i czosnek również obieramy, a następnie trzemy na tarce (drobne oczka) lub podobnie, jak przypadku powyżej – wykorzystujemy maszynkę do mielenia czy wyciskarkę.
  • Starte ziemniaki łączymy z cebulą i czosnkiem.
  • Boczek kroimy w kostkę, a pozostałą cebulę (0,5 kg) w piórka. Całość przesmażamy na patelni do momentu aż boczek się roztopi, a cebula zeszkli. Pozostawiamy do przestudzenia.
  • Usmażony wraz z cebulą boczek dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy także cały tłuszcz wytopiony po smażeniu boczku.
  • Następnie do masy wbijamy jajka, dodajemy mąkę i obficie przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
  • Blachę o wymiarach 20 cm na 30 cm smarujemy smalcem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na blachę wylewamy całą masę na babkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Po tym czasie skórka na babce ziemniaczanej będzie ładnie przyrumieniona i chrupiąca, a sama babka upieczona.
  • Babkę pozostawiamy do przestudzenia. Najlepiej jeść ją jeszcze ciepłą, choć i na zimno smakuje wybornie.

Babkę ziemniaczaną możecie jeść jako samodzielne danie lub w towarzystwie kefiru, jogurtu czy mleka. Ja swoją babkę ziemniaczaną z boczkiem podałem wraz z jogurtem, a na koniec posypałem czarnuszką.

Jeżeli szukasz innego pomysłu na wykorzystanie ziemniaków, zapraszam do mojego przepisu na kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej, a także do śledzenia mojego bloga kulinarnego. 🙂


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *