Jeżeli chcesz stosować płatki owsiane na odchudzanie, to mam dla Ciebie świetną wiadomość: jesteś na dobrej drodze do zrzucenia zbędnych kilogramów. Dlaczego? Jak powszechnie wiadomo – zdrowa, odchudzająca dieta powinna obfitować w produkty naturalnego pochodzenia i jak najmniej przetworzone. Oczywiście można sobie pozwolić na odstępstwa od tej reguły, ale jeśli lubisz owsiankę, to nadprogramowe kilogramy zrzucisz łatwiej i szybciej!
Płatki owsiane robią furorę na rynku dietetycznym w Polsce i na świecie. Ale czy wiesz jak je spożywać, aby szybko zauważyć efekty?
Każdy z nas na pewno choć raz w życiu miał przyjemność spróbować płatków owsianych. Można spotkać je w różnych formach. Często jest to owsianka, omlet czy płatki z jogurtem. Nic dziwnego, płatki owsiane to tania i sycąca opcja. Dodatkowo są bardzo łatwo dostępne, a także posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Jednak czy są odpowiednie na diecie? I jak należy je spożywać, żeby schudnąć?
Jak powstają płatki owsiane?
Płatki owsiane produkowane są z ziarnem owsa. Jest to bardzo popularne, szeroko uprawiane zboże w Polsce. Owies jest bogaty w witaminę B, E, PP, oraz minerały takie jak magnez, cynk, żelazo. Płatki owsiane są także źródłem skrobi opornej wspomagającej proces trawienia.
Płatki owsiane są niskokaloryczne, w 100 gramach produktu są tylko 373 kalorie. Do przygotowania porcji owsianki potrzebujemy zaledwie 50 g płatków. Oprócz wartości kalorycznej dostarczają do organizmu witaminy oraz minerały, bardzo ważne do prawidłowego bilansowania diety.
Na rynku dostępne są płatki owsiane w trzech formach. Różnią się one sposobem przygotowania i procesem obróbki.
- Płatki zwykłe, klasyczne – najmniej poddane obróbce, są jednak najbardziej czasochłonne w przygotowaniu, przed ich spożyciem należy je ugotować.
- Płatki owsiane górskie – podczas obróbki ziarna są rozbijane, dlatego ich przygotowanie jest dużo szybsze, niż zwykłych płatków owsianych. Przed spożyciem wystarczy zalać je wrzątkiem
- Płatki błyskawiczne – jak sama nazwa wskazuje ich przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne. Jednak jak to zazwyczaj bywa, coś za coś. Przy procesie obróbki są dodatkowo mielone, co zmniejsza ich wartości odżywcze, przy jednoczesnym usprawnieniu ich przygotowania.
Jak jeść płatki owsiane, żeby pozbyć się dodatkowych kilogramów?
1.Trzymaj się proporcji!
Nawet zdrowa żywność wymaga spożywania odpowiednich dla nas porcji. Jedząc jej za dużo nie uzyskamy pożądanych efektów. Optymalna porcja płatków owsianych to ok. 50 g, w przypadku płatków błyskawicznych 25 g. Przy obróbce termicznej płatki zwiększają swoją objętość, powodując tym samym poczucie sytości.
2. Nie dodawaj cukru!
Nie każdy przepada za specyficznym smakiem płatków owsianych, wiele osób lubi je posłodzić, zwiększając tym samym ich kaloryczność. Nie wzbogaca to posiłku o dodatkowe wartości odżywcze, a jedynie przemyca się w ten sposób dodatkowe kalorie, które przecież nie pomogą nam w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Kupowanie gotowych płatków owsianych dostępnych w sklepie w kartonikach też nie jest dobrym rozwiązaniem. Często w składzie cukier znajduje się na początku listy, a my nieświadomie spożywamy kaloryczne „słodziwo”.
3. Urozmaicaj posiłek dodatkami!
Chyba nikt na diecie nie lubi monotonii. Dlatego warto urozmaicać sobie posiłki dodatkami. Płatki owsiane wspaniale komponują się ze słonymi i słodkimi dodatkami. Dodawaj je z rozsądkiem, unikaj miodu czy syropu klonowego i produktów o wysokiej kaloryczności. Dodawaj natomiast masło orzechowe (w odpowiedniej ilości, również jest kaloryczne), owoce te świeże jak i suszone, cynamon czy orzechy. Możesz również przygotować wytrawny omlet na bazie płatków owsianych, z warzywami czy wędliną. Przepis na omlet owsiany poniżej.
4. Dodawaj płatki owsiane do różnych dań
Robiąc smoothie dodaj łyżkę płatków owsianych, dzięki temu napój będzie bardziej sycący i bogatszy w wartości odżywcze. Płatki owsiane możesz śmiało dodawać do jogurtu czy ciasta.
We wszystkim bardzo ważne są proporcje. Trzeba o tym pamiętać, chcąc osiągnąć swoją wymarzoną sylwetkę!
Czy płatki owsiane są dobre na odchudzanie?
Płatki owsiane to doskonałe rozwiązanie na nadprogramową tkankę tłuszczową! Kaloryczność płatków zależy od tego, w jaki sposób je przyrządzisz. 3/4 szklanki płatków owsianych na wodzie zawiera około 130 kcal, w przypadku mleka, kaloryczność może wzrosnąć nawet do 215. Owsianka z dodatkiem owoców takich jak borówki, jagody, mango czy banan do doskonały posiłek na rozpoczęcie dnia. Świetną alternatywą dla owsianki są płatki jaglane, z komosy ryżowej czy z amarantusa. Dzięki nim unikniesz śniadaniowej monotonii.
Idealna owsianka na odchudzanie
Płatki owsiane warto spożywać jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Najlepsza dla Twojej sylwetki będzie owsianka gotowana na wodzie. Możesz nieco zmienić jej smak dodając mleko roślinne np. kokosowe. Z owsianką świetnie komponują się owoce bogate w błonnik, których spożywanie w porze śniadaniowej również przyczyni się do utraty zbędnych kilogramów. Dodatkowo dostarczysz organizmowi niezbędnego “paliwa” oraz wielu cennych składników odżywczych!
Jak już wcześniej wspomniałem, unikaj słodzenia owsianki oraz kupowania gotowców, czyli mieszanek płatków i dodatkowych składników. Zawierają one mnóstwo składników, które nie sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki. Delektuj się naturalnym smakiem owsianki.
Co mówią badania?
Przeprowadzone w 2013 r. badanie pokazało, że osoby spożywające owsiankę na śniadanie, miały mniejszy obwód w pasie, aniżeli osoby, które unikały jej jedzenia. Niewątpliwie jednak, osoby, które włączyły do swojej diety odchudzające płatki owsiane, stosowały również inne zdrowe nawyki żywieniowe, dzięki którym kontrola wagi stałą się łatwiejsza.
Płatki owsiane na odchudzanie – przepisy
Jeżeli codziennie na śniadanie zajadasz owsiankę i masz jej dość, może warto nieco urozmaicić swój pierwszy posiłek? Dodawaj do owsianki takie składniki jak otręby, błonnik witalny, owoce, kakao czy karob, a zobaczysz, jak bardzo owsianka zmienia swój smak i przestaje być monotonna.
Rób testy, dodając do płatków owsianych różne owoce i aromaty. Nadadzą one daniu charakteru, ale również podniosą jego walory odżywcze.
Przepis na omlet z płatkami owsianymi (wersja fit-wytrawna)
Czy wiesz, że płatki owsiane to rewelacyjny dodatek do omleta (zamiast mąki)?
Składniki:
- 2 jajka,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
- Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy je na gęstą pianę.
- Żółtka mieszamy z płatkami owsianymi, a następnie dodajemy do nich ulubione przyprawy.
- Teraz delikatnie i dokładnie mieszamy żółtka z białkiem.
- Rozgrzewamy patelnię i wylewamy całą masę. Smażymy pod przykryciem najpierw 2 minuty z jednej strony, potem omleta obracamy i smażymy z drugiej strony (2 minuty)
- Omlet możesz spożywać z czym chcesz, ale najlepiej gdyby będą to dodatki w postaci warzyw.
Poniżej znajdziesz link do mojej recenzji kremu Nutlove, a także przepis na omlet owsiany na słodko.
Zapraszam także to wypróbowania przepisu na omletopizzę!
…oraz przepyszne kotlety mielone z płatkami owsianymi. 🙂
Płatki owsiane na odchudzanie to świetny pomysł i urozmaicenie diety. Jeśli tylko nie zabraknie Ci inwencji twórczej, owsianka na pewno okaże się sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę!
Ogromną zaletą stosowania płatków owsianych jest ich wydajność, niska cena oraz możliwość komponowania z różnorodnymi składnikami, które uczynią Twoją odchudzającą owsiankę bardziej różnorodną.
Źródła:
- Chang, H. C., Huang, C. N., Yeh, D. M., Wang, S. J., Peng, C. H., & Wang, C. J. (2013). Oat prevents obesity and abdominal fat distribution, and improves liver function in humans. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands), 68(1), 18–23. https://doi.org/10.1007/s11130-013-0336-2
Dodaj komentarz