Menu Zamknij

Curry z ciecierzycy – przepis na jednogarnkową potrawę

Curry z ciecierzycy to potrawa, którą z pewnością docenią wielbiciele kuchni indyjskiej, ale nie tylko! Jest to świetna alternatywa dla kurczaka w sosie curry. I co ważne – po tę potrawę mogą sięgnąć weganie. Doskonałe połączenie sosu pomidorowego z mleczkiem kokosowym i przyprawą curry sprawi, że to danie z pewnością będzie częściej pojawiać się w waszym jadłospisie. Przejdźmy jednak do rzeczy, czyli do samego przepisu

Curry z ciecierzycy – składniki:

  • 400 g ciecierzycy (masa netto po odsączeniu) – tego typu ciecierzycę można dostać w dużych słoikach w Biedronce.
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub niekrojonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • kumin
  • przyprawa curry
  • sól
  • pieprz
  • olej, oliwa lub masło klarowane do smażenia

Uwaga! Woda, która znajduje się w słoiku lub puszce z ciecierzycą to tzw. aquafaba. Nie musisz jej wylewać! Czy wiesz, że aquafabę możesz ubić mikserem na gęstą pianę i wykorzystać do ciasta lub na jej bazie zrobić bezy?

Jak zrobić curry z ciecierzycy? Krok po kroku

  1. Zdejmujemy wierzchnią warstwę cebuli, a następnie cebulę kroimy w drobne piórka.
  2. Z papryki wykrajamy gniazda nasienne i kroimy ją w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz paprykę. Smażymy je na wolnym ogniu do momentu aż się zeszklą (uwaga, aby nie przypalić!)
  4. Kiedy cebula i papryka są już miękkie, dodajemy do nich przeciśnięty lub posiekany ząbek czosnku i smażymy jeszcze przez około minutę.
  5. Do warzyw na patelni dodajemy pokrojone pomidory z puszki i całość dusimy do momentu aż pomidory się rozpadną. Warto w tym czasie mieszać potrawę.
  6. Kiedy pomidory połączą się z papryką i cebulą, dodajemy mleczko kokosowe i odsączoną ciecierzycę.
  7. Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajmy przyprawy: curry (1 łyżka), pół łyżeczki kuminu, sól i pieprz (według własnych preferencji) i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
  8. Po ugotowaniu danie można podać np. z ryżem. W moim przypadku był to ryż gotowany z dodatkiem kurkumy.

Jeżeli lubisz dania jednogarnkowe, z pewnością zainteresuje cię fasolka w sosie pomidorowym – taka, jaką spotkasz w Anglii, ale ulepszona, zdrowsza i smaczniejsza.

Po więcej inspiracji zajrzyj do działu Przepisy na moim blogu.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.