Kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej to świetny pomysł na obiad kiedy… nie mamy pomysłu na obiad lub gdy chcemy zjeść coś taniego i smacznego. 🙂 Dobrze doprawione, smakują rewelacyjnie. Kotlety ziemniaczano-jaglane polecam serwować w towarzystwie surówki lub gotowanej, czerwonej soczewicy. Sprawdzą się także jako dodatek do mięsa.
UWAGA! Kotlety piekłem w piekarniku. Za sprawą takiej formy obróbki, kotlety dla wielu osób mogą wydawać się nieco suche. Można je smażyć na oleju, ale będą mocno chłonąć tłuszcz, przez co staną się bardzo kaloryczne. To tak drobna uwaga dla osób dbających o linię. 🙂
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki suchej, niegotowanej kaszy jaglanej
- 2 cebule (biała lub czerwona)
- sól
- pieprz
- składniki na sos: opakowanie małego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżego kopru
Jak zrobić kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej?
- Zacznijmy od ugotowania ziemniaków z dodatkiem soli. Najczęściej gotuję je w mundurkach i obieram dopiero po ugotowaniu i przestudzeniu. Jeżeli chcecie, możecie obrać ziemniaki przez ugotowaniem. 🙂
- Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy raz zimną, raz wrzącą wodą. I tak dwa razy. Dzięki temu pozbędziemy się goryczkowego smaku.
- Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na bardzo małym ogniu przez kilkanaście minut aż wchłonie całą wodę.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
- Gdy ziemniaki ostygną, mielimy je za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub rozgniatamy widelcem. Jeżeli ktoś czuje się na siłach – może je pognieść ręką. 😉
- Dokładnie mieszamy ze sobą ziemniaki, ostudzoną kaszę oraz przesmażoną cebulę i czosnek.
- Do kotletów dodajemy sól i pieprz i sprawdzamy, czy masa jest wystarczająco przyprawiona. Tutaj każdy musi zdecydować za siebie. 🙂
- Masę nabieramy za pomocą łyżki i formujemy kotlety. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy kotlety przez około 25 minut, pilnując żeby się nie przypaliły. Kiedy nabiorą złotego koloru i pokryją się chrupiącą skorupką, możemy wyłączyć piekarnik i wyjąć nasze kotlety. Polecam konsumować jeszcze ciepłe!
Sos:
- Koper dokładnie siekamy i łączymy z jogurtem naturalnym. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
- Sos można urozmaicić na wiele sposobów, dodając do niego chociażby czosnek.
Mam nadzieję, że przepis ten przypadnie wam do gustu. Lubię wykorzystywać kaszę jaglaną w przepisach, ponieważ doskonale pasuje do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Myślę, że wielbicielom ostrych przypraw przypadnie do gustu moja kasza jaglana po meksykańsku. A na deser proponuję rafaello z kaszy jaglanej.
Dajcie znać w komentarzach, jak wam wyszły kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej. Jestem ciekaw, z czym je serwujecie. 🙂
Dodaj komentarz