Menu Zamknij

Kotlety mielone z płatkami owsianymi

Kotlety mielone bez bułki oraz bułki tartej to danie, które na pewno przypadnie do gustu „bezglutenowcom” oraz osobom uczulonym na pszenicę. Zamiast tego dodajemy płatki owsiane, które nadają kotletom delikatności i jędrności. Kotlety są miękkie i soczyste nawet, kiedy już ostygną.

Przed smażeniem nie obtaczam kotletów. Smażą się one idealnie na złocisty kolor bez żadnej panierki. Poniższy przepis pozwala na przygotowanie kotletów z jednego kilograma mięsa mielonego.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie: 750 g szynki wieprzowej i 250 g wołowiny)
  • 2 duże cebule
  • 4 czubate łyżki zwykłych płatków mielonych (nie błyskawiczne)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • olej lub smalec do smażenia
  • sól
  • pieprz
kotlety mielone z płatkami owsianymi bez bułki tartej

Jak zrobić kotlety mielone z płatkami owsianymi?

  1. Płatki owsiane wsypujemy do miseczki, zalewamy szklanką wrzącej wody i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miskę można przykryć pokrywką lub talerzem.
  2. Obieramy cebule, kroimy na piórka, a następnie smażymy na patelni aż do zeszklenia.
  3. W maszynce do mielenia mięsa mielimy mięso, a następne przesmażoną cebulę oraz płatki owsiane.
  4. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz płatki owsiane. Całość dokładnie zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli mięso nie jest wystarczająco przyprawione, ponownie dodajemy sól oraz pieprz i mieszamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec. Za pomocą łyżki stołowej nabieramy masę i formujemy kotlety, które kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor, a następnie ściągamy z patelni.
  6. Usmażone kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy naczynie żaroodporne bez pokrywki do piekarnia i pieczemy przez około 35 minut.

Po upieczeniu, kotlety od razu nadają się do spożycia. Należy jednak uważać, by się nie poparzyć. Kotlety mielone z płatami owsianymi idealnie pasują jako dodatek do ziemniaków, ryżu, soczewicy i surówki. Kotlety mielone można także spożywać w bułce. Ot, takie polskie hamburgery. 😉

A jeśli szukasz przepisów na kotlety bezmięsne, sprawdź moje przepisy na:

Powiązane Wpisy

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *