Kotlety z jajek i kaszy jaglanej mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielnie danie. Ja najbardziej lubię je w towarzystwie świeżej surówki np. z selera, marchewki i jabłek. Kotlety jajeczne najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też dają radę! Idealnie do zapakowania do lunchboxa i do zabrania do pracy.
Kotlety z jajek i kaszy jaglanej – składniki
- 3/4 szklanki suchej, nieugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 9 jajek
- pęczek szczypioru
- natka pietruszki
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: pieprz ziołowy
Jak zrobić kotlety z jajek i kaszy jaglanej?
- Na początek, tradycyjnie pozbywamy się z kaszy goryczki. Robimy to, przelewając kaszę na sitku – raz zimną, raz wrzącą wodą. Przesypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do momentu aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Pozostawiamy kaszę do przestudzenia, ale nie całkowitego.
- Gotujemy na twardo 8 jajek. Jedno jajko pozostawiamy do „sklejenia” masy.
- Ugotowane i wystudzane jajka kroimy w drobną kostkę.
- Siekamy szczypior oraz natkę pietruszki.
- Do miski wrzucamy pokrojone jajka oraz posiekany szczypior i natkę. Dodajemy jeszcze ciepłą kaszę i całość dokładnie mieszamy.
- Masę przyprawiamy pieprzem, solą oraz pieprzem ziołowym i dodajemy jedno surowe jajko. Całość ponownie zagniatamy.
- Nabieramy łyżką masę, formujemy kotlety, które następnie lekko obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju do momentu aż lekko się zarumienią.
Jeżeli ktoś chce zmniejszyć ilość tłuszczu, może upiec kotlety w piekarniku. Osobiście tego nie robiłem, dlatego nie odpowiadam za efekt końcowy. 🙂 Kotlety jajeczne świetnie nadają się do podania z sosem np. czosnkowym.
To mój drugi przepis łączący w sobie jajka oraz kaszę jaglaną. Niedawno na moim blogu zagościła pasta z jajek i kaszy jaglanej. Mam nadzieję, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu.
Kotlety z jajek i kaszy jaglanej zrobią furorę na wielkanocnym stole. Zamiast kolejny raz serwować nudne jajka w majonezie, może lepiej postawić na coś bardziej oryginalnego? 🙂
Dodaj komentarz