Korzeń maca – właściwości i działanie na libido i nie tylko!

sproszkowany korzeń maca

Korzeń maca to roślina, która należy do warzyw krzyżowych i znana jest już od starożytności. Wywodzi się z Peru, a pierwsze wzmianki o niej pochodzą z czasów przed naszą erą. Starożytni Inkowie już tysiące lat temu zdawali sobie sprawę z jej niesamowitych właściwości. Czym więc dokładnie jest korzeń maca i jakie ma właściwości ?

Co to jest korzeń maca?

Korzeń maca, albo inaczej Lepidium meyenii to roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej, dokładnie z terenów Peru, Paragwaju i Argentyny.

To warzywo korzeniowe z wyglądu przypomina nieco pietruszkę lub rzepę (ale jest nieco bardziej żółte od naszej pietruszki) lub żeń-szeń, choć może przybierać różne kolory i kształty, bardziej i mniej wydłużone lub bulwiaste.

W przypadku tej rośliny można spotkać się też z nazwą żeń-szeń peruwiański lub pieprzyca peruwiańska, ze względu na bujną nać.

Korzeń maca to roślina niezwykle wytrzymała, rośnie w trudnym terenie, na wysokości 3500-4000 m n.p.m. i potrafi przetrzymać w temperaturze znacznie spadającej poniżej zera.

korzeń maca
Vahe Martirosyan, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Korzeń macy ma smak słodko-orzechowy i nieco pikantny. Dawno temu roślinie przypisywano magiczne moce, wierzono również, że spożywanie jej zapewni długowieczność. Obecnie korzeń maca proszkuje się i jest sprzedawany jako suplement diety lub dodawany do innych preparatów.

Korzeń maca – właściwości

Lepidium meyenii, czyli korzeń maca to roślina znana dziś już nie tylko w południowej Ameryce, ale i na całym świecie, ze względu na cenne wartości odżywcze, a także bogate zastosowanie w dietetyce i medycynie alternatywnej. Zawiera bardzo dużo dobroczynnych składników takich jak związki polifenolowe (flawonoidy, antocyjany), garbniki, saponiny, alkaloidy, sterole oraz amidy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo zawiera także glukozynolany oraz ich pochodne. Korzeń maca zawiera również dużą ilość węglowodanów i jest cennym źródłem błonnika. Dodatkowo jest rośliną niskokaloryczną, a także jest bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę C. Spożywając sproszkowaną macę dostarczamy również organizmowi wiele istotnych dla zdrowia pierwiastków takich, jak na przykład żelazo, potas, miedź, wapń, cynk czy mangan.

Stosowanie korzenia maca na potencję

Korzeń maca ze względu na zawartość tak cennych składników jest używany nie tylko do celów spożywczych, ale i leczniczych. Pierwotnie maca była spożywana w celu poprawy płodności zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn oraz na wzmocnienie. Obecnie jest często polecanym suplementem na potencję – dzięki zawartości aminokwasu argininy poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu mężczyźni mogą łatwiej osiągnąć erekcję. Korzeń macy często dodawany jest również do innych suplementów mających na celu poprawienie płodności, ponieważ bardzo korzystnie wpływa na nasienie u mężczyzn.

O tym, jak maca wpływa na męskie libido oraz poziom testosteronu w organizmie, można przeczytać w badaniu udostępnionym w internetowej bazie badań PubMedu.

Jak maca korzeń podnosi libido u kobiet?

Poprzez poprawę przepływu w naczyniach krwionośnych, to warzywo korzeniowe korzystnie wpływa również na bolesne miesiączki u kobiet, a nawet może złagodzić dolegliwości okresu menopauzy. Dodatkowo korzeń macy w przydatny sposób wpływa na układ odpornościowy, poprawia wytrzymałość i pomaga radzić sobie ze stresem. A jak wiadomo – mniej stresu, to mniej kortyzolu i wyższe libido! W tym badaniu przeczytasz o tym, jak maca wpływa na popęd seksualny.

Korzeń maca ułatwia budowanie masy mięśniowej

Nie należy również zapominać, że maca jest bardzo popularna wśród sportowców i kulturystów. Zawartość niespotykanych steroli roślinnych, powoduje, że sproszkowana roślina wykorzystywana jest przez nich jako alternatywa dla sterydów anabolicznych. Spożywanie korzenia macy wpływa na wytrzymałość mięśni oraz dodaje energii.

Macę można również stosować jako roślinę:

  • poprawiającą nastrój;
  • poprawiającą pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się;
  • podnoszącą libido zarówno u kobiet jak i u mężczyzn;
  • poprawiającą wzrok.

Korzeń macy wykorzystywany jest również jako suplement zmniejszający ryzyko wystąpienia osteoporozy, wykazuje również działanie obniżające ciśnienie krwi, a także właściwości przeciwmiażdżycowe.

Tak szerokie właściwości tej rośliny wpływają na jej popularność – może być stosowana zarówno u dzieci, u kobiet, mężczyzn, jak i u osób starszych. Mogą ją stosować osoby z obniżoną odpornością, studenci w trakcie sesji, pracownicy stresujący się ważnym projektem, sportowcy chcący poprawić wyniki czy emeryci, borykający się z osłabieniem i obniżonym nastrojem.

Maca – tabletki czy proszek? Co wybrać?

Korzeń maca najczęściej stosowany jest w formie tabletek oraz proszku. Warto przyjrzeć się tym dwóm rodzajom suplementów nieco bliżej, by wybrać produkt, który w 100% spełni nasze oczekiwania.

Sproszkowany korzeń maca

Popularne jest stosowanie korzenia maca w proszku. Produkt dostępny jest w szczelnych opakowaniach i możemy wykorzystywać go jako dodatek do napojów, surówek, jogurtów czy koktajli. Można także po prostu rozpuścić niewielką ilość korzenia maca w wodzie i wypić.

sproszkowany korzeń maca

Wartości odżywcze:

Korzeń maca zawiera sporą dawkę białka, bo w 100 g sproszkowanego produktu znajdziemy aż 10 g białka. Ta sama ilość produktu dostarczy nam także:

  • 369 kcal
  • 1,3 g tłuszczu
  • 76 g węglowodanów
  • 6,7 g błonnika
  • oraz 0,05 g soli

Regularne spożywanie korzenia maca pozytywnie wpływa na poziom hormonów, poprawa płodność, zwiększa libido oraz wykazuje właściwości adaptogenne.

Korzeń maca w tabletkach

Dobrym sposobem na szybkie i dyskretne wykorzystanie zalet korzenia maca jest stosowanie tabletek zawierających sproszkowany korzeń. Co ciekawe, na rynku istnieje kilkaset różnych produktów. Z uwagi na dodatkowe składniki wyróżnia się produkty dla kobiet i dla mężczyzn.

Dla kobiet:

Kobiety często sięgają po produkt Femin Plus, który oprócz korzenia maca, zawiera także szereg innych składników wspierających kobiece libido oraz płodność. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej i wybrać gotowy produkt, który nie wymaga rozpuszczania w wodzie, zajrzyj do mojego wpisu, w którym podpowiadam, jak zwiększyć libido u kobiet.

maca na libido

Dla mężczyzn:

W związku z tym, że maca doskonale wpływa męskie libido, znajdziemy także wiele produktów dedykowanych mężczyznom. Wśród nich są chociażby świetne suplementy, jak Eron Plus czy Semaxin. To doskonałe produkty zawierające cenne składniki pomagające zachować pełnię męskości. Więcej na ten temat przeczytasz w moim artykule, gdzie zestawiłem najlepsze tabletki na potencję dla facetów.

Korzeń maca – dawkowanie

Korzeń maca jest łatwo dostępny w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, a także można go spotkać na działach ze zdrową żywnością w supermarketach.

Występuje zarówno pod postacią tabletek, proszku, jak i ekstraktu do picia, w związku z czym można w prosty sposób zacząć używać go w codziennej diecie.

Macę można rozpuścić w wodzie lub w mleku (ok. łyżeczkę) i po prostu wypić, jednakże ze względu na specyficzny, intensywny smak i aromat tej rośliny, nie każdemu ten sposób będzie odpowiadał.

Sproszkowana maca może być dodawana do koktajli, wypieków, sałatek, płatków owsianych. Można ją również stosować jako dodatek do różnego rodzaju placków, naleśników, a nawet jako dodatek do ulubionej kawy czy kakao.

Jeśli mimo dodawania jej do pożywienia nie będzie nam smakować, to możemy zastąpić proszek na przykład tabletkami, które o wiele łatwiej połknąć.

Korzeń maca a tarczyca

Choć korzeń maca jest warzywem bogatym odżywczo i należącym do tzw. superfood, czyli roślin, które w wyjątkowy sposób działają na nasz organizm, to nie jest to produkt dla każdego.

Spożywanie sproszkowanego korzenia macy i suplementów go zawierających może być niekorzystne dla osób borykających się z chorobą tarczycy. Zwłaszcza osoby z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto powinny uważać.

Wiadomo, że korzeń maca jest rośliną krzyżową, spokrewnioną z warzywami kapustnymi, a więc podobnie jak kapusta, brokuły czy kalafior, tak i korzeń macy zawiera goitrogeny. Są to substancje, które zaburzają wchłanianie jodu w organizmie, a co za tym idzie mogą powodować zaostrzenie chorób tarczycy. Należy jednak wspomnieć, że goitrogeny w trakcie gotowania częściowo są dezaktywowane, a spożywanie warzyw krzyżowych ostrożnie, z umiarem i sporadycznie, nie wyrządzi chorym na tarczycę krzywdy.

Korzeń maca – skutki uboczne

Korzeń maca uważany jest za roślinę bardzo bezpieczną. Do tej pory nie odnotowano poważnych skutków ubocznych u osób ją stosujących. Należy jednak zachować ostrożność w stosowaniu u osób z problemami przewodu pokarmowego, oraz z chorobami tarczycy.

Ze względu na brak badań, stosowania macy nie zaleca się również w przypadku kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Ponadto maca, jak każdy inny produkt może wywołać reakcję alergiczną, należy wtedy bezwzględnie przerwać jej stosowanie. Osoby wrażliwe mogą również po jego spożyciu cierpieć na nadpobudliwość, migreny, wahania nastrojów lub problemy ze snem. Należy wówczas odstawić suplement lub zmniejszyć stosowaną dawkę.

Dodatkowo mieszkańcy Ameryki Południowej uważają również, że spożywanie świeżego korzenia macy może zaszkodzić zdrowiu i polecają najpierw go ugotować.

maca

Korzeń maca – opinie

W sieci można przeczytać wiele opinii dotyczących tego suplementu. Są to opinie zarówno pozytywne, jak i negatywne. Osoby spożywające korzeń macy z reguły są zadowolone z efektów działania, wskazują, że w ich przypadku suplement zadziałał.

Jako przykłady efektów możemy przeczytać, że u innych pomógł zajść w upragnioną ciążę, wzmocnił organizm na siłowni, czy też korzystnie wpłynął na pamięć.

Można jednak również znaleźć opinie, że pomimo pozytywnych efektów, pojawiały się efekty uboczne w postaci bólów brzucha, a także takie, które wskazują, że smak i zapach tej rośliny jest dla niektórych zaporowy i nie do przejścia

Opinie innych możemy znaleźć między innymi na popularnych portalach porównujących ceny produktów, na różnego rodzaju forach dla sportowców, oraz na forach dla osób starających się o dziecko.

Podsumowanie

Podsumowując, korzeń maca jest rośliną zaliczaną do superfood. Bogaty odżywczo, posiadający ogromny potencjał dzięki zawartości wielu cennych składników. Może być stosowany w fitoterapii, czyli naturalnej metodzie leczenia ziołami. Powinien być jednak stosowany przy zachowaniu pełnej obserwacji organizmu.

Stosowanie maca pod postacią suplementu diety, niesie za sobą wiele korzyści. Korzeń wspomaga zdrowie, ułatwia budowanie masy mięśniowej, zwiększa libido (zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn) oraz pomaga w naturalny sposób uregulować poziom hormonów w organizmie.

Oczywiście musimy liczyć się z tym, że jak każde zioło, tak również i maca potrzebuje nieco czasu, by się „rozkręcić”, dlatego warto stosować ją przez dłuższy czas.

Szerokie działanie korzenia maca sprawia, że jest on często wykorzystywany do produkcji suplementów diety. Dodany w formie proszku do jogurtu, koktajlu czy soku, podnosi walory odżywcze przekąski, dlaczego więc nie spróbować?


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *