Czosndog bezglutenowy!

Czosndog to fastfood, który w ostatnim czasie stał się popularny za sprawą serwisu Wykop Obserwując zdjęcia wrzucane do sieci, nie mogłem oprzeć się pokusie i sam postanowiłem zrobić czosndoga. Krótko – nie zawiodłem się!

czosndog

Co to jest czosndog?

Jest to połączenie bagietki czosnkowej z hot-dogiem. Zamiast zwykłej bagietki, kiełbaska bądź parówka serwowana jest z bagietką, która pocięta jest dodatkowo w poprzek, a w nacięciach znajdziemy masło czosnkowe.

Przygotowałem własnego czosndoga, na potrzeby którego bagietki zrobiłem samodzielnie

Czosndog – składniki:

Bagietka (z podanych składników wyjdą 4 bagietki)

  • 500 g miksu mąki bezglutenowej
  • 25 g drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Wypełnienie:

  • dobrej jakości kiełbaski lub parówki
  • kilka plastrów sera
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • ketchup
  • majonez
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Wykonanie

Do miski wlewamy 400 ml ciepłej, przegotowanej wody, dodajemy drożdże (25 g – ¼ standardowej kostki) oraz łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny, by drożdże zaczęły pracować.

Po upływie 30 minut, do drożdży dodajemy mąkę, sól oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy rękami przez kilka minut. Pozostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu.

Po godzinie, ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy kulę, a następnie formujemy „coś” na kształt bagietki. W moim przypadku wyszło to całkiem zgrabnie. Na tym etapie warto zrobić także delikatne nacięcia bagietki, w których później znajdzie się masło czosnkowe.

Uformowane bagietki układamy na blasze na papierze do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i wkładamy bagietki na około pół godziny.
Po pół godzinie, wyciągamy pieczywo i pozostawiamy do przestudzenia.

Mieszamy łyżkę masła z rozmiażdżonym ząbkiem czosnku. Bagietkę nacinamy głębiej w tych samych miejscach, w których wcześniej robiliśmy nacięcia. W każdą szczelinę wcieramy trochę masła czosnkowego.

Następnie bagietkę przecinamy wzdłuż. Wkładamy do środka parówkę.

Plastry sera kroimy na paski i posypujemy nimi naszą bagietkę. Całość ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy do momentu aż ser się rozpuści.

Sos:

Na potrzeby czosndoga zmieszałem ketchup z majonezem. Jeśli do tej mieszanki dodacie jeszcze musztardę, wyjdzie sos a’la „tysiąca wysp”. 🙂

Po wyjęcia z piekarnika, czosndoga polewamy dowolnym sosem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Czosndog na tyle przypadł mi do gustu, że na stałe wyląduje na mojej liście „zdrowych fast-foodów”. 🙂

Zapraszam także do obserwowania tagu #czosndog, gdzie Wykopowicze dzielą swoją pomysłami na czosndoga.


Komentarze

Jedna odpowiedź do „Czosndog bezglutenowy!”

  1. nice, wygląda na najsmaczniejszego czosndoga na jaki przepis znalazłem (chociażby bo własne bułki)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *