Szarlotka z mąki ryżowej – bez jajek i glutenu

Szarlotka z mąki ryżowej jest doskonała. Krucha, ale niezbyt przesadnie, dlatego uważam, że to jeden z moich lepszych zdrowych wypieków. W tym przepisie wykorzystuję nie tylko masło, ale także śmietanę i prawdopodobnie dlatego szarlotka ma tak delikatny smak.

To już drugi przepis na szarlotkę na moim blogu. Wcześniej mogliście zapoznać się z przepisem na szarlotkę bezglutenową z mąki kukurydzianej, która jest niezwykle krucha, ale i bardzo pyszna.

Przejdźmy jednak do rzeczy, czyli do samego przepisu.

Szarlotka z mąki ryżowej – składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g ksylitolu, erytrytolu lub cukru
  • 100 g masła
  • 100 g śmietany 18%
  • 1,5 kg – 2 kg jabłek
  • cynamon

Jak zrobić szarlotkę z mąki ryżowej?

  1. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę.
  2. Do dużego garnka wrzucamy jabłka, wlewamy trochę wody i gotujemy do momentu aż owoce staną się miękkie i będą przypominać dżem. Nie warto rozgotowywać jabłek całkowicie. Dobrze, jak zostaną mniejsze kawałki.
  3. Kiedy jabłka są już przerobione, dodajemy do nich cynamon. U mnie jest to zazwyczaj łyżeczka, ale jak ktoś woli więcej, może dodać więcej według własnych preferencji.
  4. Do dużej miski wsypujemy mąkę ryżową i ziemniaczaną, dodajemy ksylitol lub erytrytol lub cukier, miękkie masło, śmietanę i całość dokładnie zagniatamy aż wszystkie składniki się połączą. Można to zrobić z pomocą robota kuchennego, co ułatwia pracę.
  5. Okrągłą blachę o średnicy około 23 cm lub kwadratową blachę, wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Odcinamy 3/4 ciasta i wykładamy na spód. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Pozostałą 1/4 ciasta również chowamy do lodówki – posłuży ona do zrobienia kruszonki.
  7. Po 30 minutach rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy blachę, na której jest jedynie spód i pieczmy przez 15 minut. Następnie wyjmujemy blachę i wykładamy na ciasto jabłka.
  8. Wyciągamy z lodówki pozostałą 1/4 ciasta i ścieramy na tarce, tworząc kruszonkę. Warto rozłożyć ją na cieście równomiernie.
  9. Całe ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Gdy góra się zarumieni, będzie to znak, że ciasto jest upieczone!

Chcesz wypróbować inne zdrowe przepisy na ciasta? Sprawdź mój przepis na brownie z fasoli oraz brownie z cukinii.


Komentarze

Jedna odpowiedź do „Szarlotka z mąki ryżowej – bez jajek i glutenu”

  1. Szarlotka smakowicie się prezentuje 😃 Mąka ryżowa świetnie sprawdza się w wypiekach i nie zawiera glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *