Czosndog to fastfood, który w ostatnim czasie stał się popularny za sprawą serwisu Wykop Obserwując zdjęcia wrzucane do sieci, nie mogłem oprzeć się pokusie i sam postanowiłem zrobić czosndoga. Krótko – nie zawiodłem się!
Co to jest czosndog?
Jest to połączenie bagietki czosnkowej z hot-dogiem. Zamiast zwykłej bagietki, kiełbaska bądź parówka serwowana jest z bagietką, która pocięta jest dodatkowo w poprzek, a w nacięciach znajdziemy masło czosnkowe.
Przygotowałem własnego czosndoga, na potrzeby którego bagietki zrobiłem samodzielnie
Czosndog – składniki:
Bagietka (z podanych składników wyjdą 4 bagietki)
- 500 g miksu mąki bezglutenowej
- 25 g drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Wypełnienie:
- dobrej jakości kiełbaski lub parówki
- kilka plastrów sera
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- ketchup
- majonez
- szczypiorek (opcjonalnie)
Wykonanie
Do miski wlewamy 400 ml ciepłej, przegotowanej wody, dodajemy drożdże (25 g – ¼ standardowej kostki) oraz łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny, by drożdże zaczęły pracować.
Po upływie 30 minut, do drożdży dodajemy mąkę, sól oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy rękami przez kilka minut. Pozostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu.
Po godzinie, ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy kulę, a następnie formujemy „coś” na kształt bagietki. W moim przypadku wyszło to całkiem zgrabnie. Na tym etapie warto zrobić także delikatne nacięcia bagietki, w których później znajdzie się masło czosnkowe.
Uformowane bagietki układamy na blasze na papierze do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i wkładamy bagietki na około pół godziny.
Po pół godzinie, wyciągamy pieczywo i pozostawiamy do przestudzenia.
Mieszamy łyżkę masła z rozmiażdżonym ząbkiem czosnku. Bagietkę nacinamy głębiej w tych samych miejscach, w których wcześniej robiliśmy nacięcia. W każdą szczelinę wcieramy trochę masła czosnkowego.
Następnie bagietkę przecinamy wzdłuż. Wkładamy do środka parówkę.
Plastry sera kroimy na paski i posypujemy nimi naszą bagietkę. Całość ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy do momentu aż ser się rozpuści.
Sos:
Na potrzeby czosndoga zmieszałem ketchup z majonezem. Jeśli do tej mieszanki dodacie jeszcze musztardę, wyjdzie sos a’la „tysiąca wysp”. 🙂
Po wyjęcia z piekarnika, czosndoga polewamy dowolnym sosem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Czosndog na tyle przypadł mi do gustu, że na stałe wyląduje na mojej liście „zdrowych fast-foodów”. 🙂
Zapraszam także do obserwowania tagu #czosndog, gdzie Wykopowicze dzielą swoją pomysłami na czosndoga.
Dodaj komentarz