Czosndog bezglutenowy!

Czosndog to fastfood, który w ostatnim czasie stał się popularny za sprawą serwisu Wykop Obserwując zdjęcia wrzucane do sieci, nie mogłem oprzeć się pokusie i sam postanowiłem zrobić czosndoga. Krótko – nie zawiodłem się!

czosndog

Co to jest czosndog?

Jest to połączenie bagietki czosnkowej z hot-dogiem. Zamiast zwykłej bagietki, kiełbaska bądź parówka serwowana jest z bagietką, która pocięta jest dodatkowo w poprzek, a w nacięciach znajdziemy masło czosnkowe.

Przygotowałem własnego czosndoga, na potrzeby którego bagietki zrobiłem samodzielnie

Czosndog – składniki:

Bagietka (z podanych składników wyjdą 4 bagietki)

  • 500 g miksu mąki bezglutenowej
  • 25 g drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Wypełnienie:

  • dobrej jakości kiełbaski lub parówki
  • kilka plastrów sera
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • ketchup
  • majonez
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Wykonanie

Do miski wlewamy 400 ml ciepłej, przegotowanej wody, dodajemy drożdże (25 g – ¼ standardowej kostki) oraz łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny, by drożdże zaczęły pracować.

Po upływie 30 minut, do drożdży dodajemy mąkę, sól oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy rękami przez kilka minut. Pozostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu.

Po godzinie, ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy kulę, a następnie formujemy „coś” na kształt bagietki. W moim przypadku wyszło to całkiem zgrabnie. Na tym etapie warto zrobić także delikatne nacięcia bagietki, w których później znajdzie się masło czosnkowe.

Uformowane bagietki układamy na blasze na papierze do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i wkładamy bagietki na około pół godziny.
Po pół godzinie, wyciągamy pieczywo i pozostawiamy do przestudzenia.

Mieszamy łyżkę masła z rozmiażdżonym ząbkiem czosnku. Bagietkę nacinamy głębiej w tych samych miejscach, w których wcześniej robiliśmy nacięcia. W każdą szczelinę wcieramy trochę masła czosnkowego.

Następnie bagietkę przecinamy wzdłuż. Wkładamy do środka parówkę.

Plastry sera kroimy na paski i posypujemy nimi naszą bagietkę. Całość ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy do momentu aż ser się rozpuści.

Sos:

Na potrzeby czosndoga zmieszałem ketchup z majonezem. Jeśli do tej mieszanki dodacie jeszcze musztardę, wyjdzie sos a’la „tysiąca wysp”. 🙂

Po wyjęcia z piekarnika, czosndoga polewamy dowolnym sosem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Czosndog na tyle przypadł mi do gustu, że na stałe wyląduje na mojej liście „zdrowych fast-foodów”. 🙂

Zapraszam także do obserwowania tagu #czosndog, gdzie Wykopowicze dzielą swoją pomysłami na czosndoga.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

  1. nice, wygląda na najsmaczniejszego czosndoga na jaki przepis znalazłem (chociażby bo własne bułki)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *