Fasolka w sosie pomidorowym, szczególnie ta angielska w puszce (Heinz), to jeden z moich ulubionych przysmaków z wysp. Niestety jej wadą jest spora ilość cukru i to właśnie ten cukier w połączeniu z sosem pomidorowym nadaje jej wyjątkowego smaku. Ale mam pewne rozwiązanie! Dziś chciałbym wam pokazać, jak w prosty sposób zrobić taką angielską fasolkę, w której jedyny dodatek cukru, to ten znajdujący się w ketchupie. Sam cukier zastąpiłem erytrytolem, który ma 0 kalorii i nadaje daniu pożądanego smaku. I powiem więcej, fasolka z poniższego przepisu smakuje znacznie lepiej niż ta w wersji puszkowanej.

Fasolka w sosie pomidorowym – składniki:

  • 400 g suchej, drobnej białej fasoli
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu, ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire (do kupienia np. w Auchan)
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • woda
  • olej do smażenia

Jak zrobić fasolkę w sosie pomidorowym?

  1. Fasolkę zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na co najmniej osiem godzin, a najlepiej na noc.
  2. Po namoczeniu fasoli, odlewamy z niej wodę i wsypujemy do garnka. Nalewamy świeżej, bieżącej wody do około 7 cm ponad poziom fasoli. Doprowadzamy do wrzenia i do gotującej się fasoli wkładamy 2 skrzydełka z kurczaka. Całość gotujemy na wolnym ogniu około godzinę, aż fasola i skrzydełka będą miękkie. W trakcie gotowania fasoli należy wyciągać łyżką powstającą pianę. Można gotować fasolę pod przykryciem, jednak może kipieć.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażamy na patelni na oleju do momentu aż cebula się zeszkli.
  4. Kiedy fasola jest już ugotowana, wyjmujemy skrzydełka, a następnie dodajemy do garnka:
    • podsmażoną cebulę,
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego
    • 3 łyżki ketchupu,
    • 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu lub cukru,
    • 1 łyżeczkę octu jabłkowego,
    • 2 łyżeczki sosu Worcestershire,
    • pół łyżeczki pieprzu,
    • łyżeczkę soli,
    • pół łyżeczki czosnku granulowanego.
  5. I całość dokładnie mieszamy, by fasola połączyła się ze wszystkimi składnikami.
  6. Przykrywamy garnek pokrywką i całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu jeszcze przez 15-20 minut.

Teraz czas na zagęszczenie sosu. Zrobiłem to wykorzystując mąkę ziemniaczaną, ale można wybrać jej zamiennik np. kuzu.

Zagęszczenie fasolki z sosem pomidorowym:

  • Do szklanki wsypujemy 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlewamy 120 ml wody (około pół szklanki). Całość dokładnie mieszamy, wlewamy do gotującej się fasoli i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki.

Fasolka w sosie pomidorowym jest już gotowa i nadaje się do spożycia. Jeżeli ktoś nie ma ochoty jej zagęszczać, nie musi tego robić. 🙂

Jeżeli lubisz dania jednogarnkowe, koniecznie sprawdź mój przepis na kaszę jaglaną po meksykańsku.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *