Fasolka w sosie pomidorowym, szczególnie ta angielska w puszce (Heinz), to jeden z moich ulubionych przysmaków z wysp. Niestety jej wadą jest spora ilość cukru i to właśnie ten cukier w połączeniu z sosem pomidorowym nadaje jej wyjątkowego smaku. Ale mam pewne rozwiązanie! Dziś chciałbym wam pokazać, jak w prosty sposób zrobić taką angielską fasolkę, w której jedyny dodatek cukru, to ten znajdujący się w ketchupie. Sam cukier zastąpiłem erytrytolem, który ma 0 kalorii i nadaje daniu pożądanego smaku. I powiem więcej, fasolka z poniższego przepisu smakuje znacznie lepiej niż ta w wersji puszkowanej.
Fasolka w sosie pomidorowym – składniki:
- 400 g suchej, drobnej białej fasoli
- 2 skrzydełka kurczaka
- 1 cebula
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu, ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire (do kupienia np. w Auchan)
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- woda
- olej do smażenia
Jak zrobić fasolkę w sosie pomidorowym?
- Fasolkę zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na co najmniej osiem godzin, a najlepiej na noc.
- Po namoczeniu fasoli, odlewamy z niej wodę i wsypujemy do garnka. Nalewamy świeżej, bieżącej wody do około 7 cm ponad poziom fasoli. Doprowadzamy do wrzenia i do gotującej się fasoli wkładamy 2 skrzydełka z kurczaka. Całość gotujemy na wolnym ogniu około godzinę, aż fasola i skrzydełka będą miękkie. W trakcie gotowania fasoli należy wyciągać łyżką powstającą pianę. Można gotować fasolę pod przykryciem, jednak może kipieć.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażamy na patelni na oleju do momentu aż cebula się zeszkli.
- Kiedy fasola jest już ugotowana, wyjmujemy skrzydełka, a następnie dodajemy do garnka:
- podsmażoną cebulę,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu lub cukru,
- 1 łyżeczkę octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire,
- pół łyżeczki pieprzu,
- łyżeczkę soli,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego.
- I całość dokładnie mieszamy, by fasola połączyła się ze wszystkimi składnikami.
- Przykrywamy garnek pokrywką i całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu jeszcze przez 15-20 minut.
Teraz czas na zagęszczenie sosu. Zrobiłem to wykorzystując mąkę ziemniaczaną, ale można wybrać jej zamiennik np. kuzu.
Zagęszczenie fasolki z sosem pomidorowym:
- Do szklanki wsypujemy 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlewamy 120 ml wody (około pół szklanki). Całość dokładnie mieszamy, wlewamy do gotującej się fasoli i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki.
Fasolka w sosie pomidorowym jest już gotowa i nadaje się do spożycia. Jeżeli ktoś nie ma ochoty jej zagęszczać, nie musi tego robić. 🙂
Jeżeli lubisz dania jednogarnkowe, koniecznie sprawdź mój przepis na kaszę jaglaną po meksykańsku.
Dodaj komentarz