Menu Zamknij

Sałatka śledziowa warstwowa – śledzie pod pierzynką

Sezon na śledzie w pełni, a zatem mam dla was przepis na sałatkę śledziową warstwową w nieco innym wydaniu, bo z jabłkami. Według mnie jest to najlepszy przepis. Sałatka ta znana jest także pod nazwą „śledzie pod pierzynką”. Idealna na święta na Bożego Narodzenia, ale sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju imprezach. Jeżeli szukasz innych przepisów na sałatki, zajrzyj do działu sałatki na moim blogu kulinarnym.

Sałatka śledziowa warstwowa – składniki:

  • około 500-600 g płatów śledziowych
  • 3 buraki gotowane (można kupić już ugotowane, paczkowane)
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 4 jajka
  • 1 duże jabłko
  • ocet jabłkowy
  • pęczek szczypiorku
  • majonez
  • sól
  • pieprz
sałatka śledziowa warstwowa - śledzie pod pierzynką

Jak zrobić sałatkę śledziową warstwową? Krok po kroku:

  1. Jeżeli śledzie są mocno słone, moczymy je w wodzie lub w mleku przez około 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i osuszamy, np. na durszlaku lub ręczniku papierowym.
  2. Ziemniaki gotujemy w całości (nie obieramy) w garnku z wodą lub na parze. Kiedy są miękkie, ale nie rozgotowane, wyciągamy je z wody i pozostawiamy do przestudzenia. Aby sprawdzić, czy ziemniaki są ugotowane, wystarczy wbić w jednego z nich widelec. Jeżeli wchodzi gładko i nic wewnątrz nie stawia oporu, oznacza, że jest ugotowany.
  3. Gotujemy jajka na twardo, pozostawiamy do ostudzenia i obieramy.
  4. Przygotowujemy warstwy sałatki:
    • Osuszone śledzie kroimy w kostkę około 2 cm.
    • Ostudzone po gotowaniu ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    • Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z łyżką octu jabłkowego.
    • Jajka kroimy w kostkę lub również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    • Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z łyżką octu jabłkowego.
    • Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  5. Na dnie miski układamy ziemniaki. Posypujemy solą oraz pieprzem.
  6. Na ziemniaki kładziemy śledzie, a na śledziach układamy cebulę. Całość pokrywamy majonezem – około 2-3 łyżki.
  7. Następna warstwa do buraki. Na buraki kładziemy jabłka i całość ponownie pokrywamy majonezem – 2 lub 3 łyżki.
  8. Ostatnia warstwa to jaka.
  9. Górę sałatki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Voila!

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *