Mus z kaszy jaglanej

Pomarańczowo-cynamonowy mus z kaszy jaglanej

Tym wpisem chciałbym pokazać, jak szybko i prosto zrobić mus z kaszy jaglanej, który może zastąpić deser. Jaglany mus polecam szczególnie najmłodszym, którzy lubią łakocie, ale smak ten przypadnie do gustu również dorosłym. Postaram się sukcesywnie zamieszczać różne warianty smakowe, ale czekam także na wasze propozycje, które możecie zamieszczać w komentarzach.

Pomarańczowo-cynamonowy mus z kaszy jaglanej

Ten smak kojarzy mi się ze świętami, a to za sprawą pomarańczy oraz cynamonu, których zapach przywołuje świąteczny klimat.

Pomarańczowo-cynamonowy mus z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 pomarańcze
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżki miodu lub więcej, jeśli ktoś woli bardziej słodki smak

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze obieramy i staramy się usunąć jak najwięcej białych części, które znajdują się pod skórką.
  2. Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie składniki, tj. ugotowaną kaszę, obrane pomarańcze, miód oraz cynamon.
  3. Całość blendujemy na gładką masę.

Jeżeli mus z kaszy jaglanej okaże się za mało słodki lub za mało aromatyczny, możecie dodać więcej miodu i więcej cynamonu. Można eksperymentować do woli. 🙂


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *