Espresso tonic czyli kawa z tonikiem

espresso tonik - kawa z tonikiem

Espresso tonic to napój powstały przez połączenie espresso z gazowanym tonikiem. Jest to połączenie kawy i orzeźwiającego napoju z delikatnymi nutami gorzkiego smaku i cytrusowej świeżości. Popularność tego napoju wzrosła w ostatnich latach. Napój ten coraz częściej zamówimy w kawiarniach i spotkamy w kulturze kawowej, jako alternatywny sposób spożycia espresso.

Proces przygotowania espresso tonik jest stosunkowo prosty. Celowo nie podaję proporcji, ponieważ każdy może dodać kawy czy toniku według własnego uznania. Niektórzy lubią bardzo mocną kawę, inni tylko jej delikatny posmak, dlatego ilość kawy oraz toniku dostosujcie według własnych potrzeb.

Espresso tonic – składniki:

  • napój tonik, np. Kinley albo Schweppes
  • kawa zdatna do przygotowania espresso
  • lód w kostkach
  • opcjonalnie – cytryna lub limonka
espresso tonic - kawa z tonikiem

Espresso tonic – przygotowanie:

  1. Przygotowujemy espresso: Wykonuje się standardowe espresso za pomocą ekspresu ciśnieniowego lub innej metody parzenia kawy espresso. Espresso charakteryzuje się intensywnym smakiem i bogatym aromatem. Ja zazwyczaj przygotowuję kawę w zwykłej kawiarce metalowej. Kawę pozostaw do przestudzenia
  2. Do szklanki wrzucamy 2-3 kostki lodu i wlewamy schłodzony tonik, pamiętając aby pozostawić jeszcze sporo miejsca w szklance na dolanie kawy. Najlepiej wlać toniku do 3/4 wysokości szklanki.
  3. Do toniku dodaj przestudzone espresso. Całość zamieszaj.
  4. Espresso tonik jest już gotowy, ale możesz jeszcze udekorować napój dodając do niego np. plasterk cytryny czy limonki.

Efektem jest napój o mocnym smaku kawowym, który jest równocześnie odświeżający i orzeźwiający dzięki wodzie tonikowej. Zwykle podaje się go z kostkami lodu i ewentualnie cytryną lub innymi dodatkami do dekoracji i dodania aromatu.

Tonic Espresso to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych sposobów spożycia espresso, szczególnie w ciepłe dni, kiedy pragnie się czegoś lżejszego i bardziej orzeźwiającego niż gorąca kawa.

Niektórzy do przygotowania kawy z tonikiem wykorzystują tzw. wodę tonikową, czyli mieszaninę wody gazowanej z tonikiem. Specyficzny cierpki smak toniku jest wówczas mniej wyczuwalny. Woda tonikowa to napój gazowany o gorzkim smaku i cytrusowej nutce. Można ją przygotować samodzielnie, łącząc wodę gazowaną z tonikiem lub zakupić gotową wodę tonikową.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *