Brownie z malinami – tylko 5 składników!

brownie z malinami

Brownie z malinami to ciasto o miękkiej i gęstej konsystencji, zwykle przygotowywane w formie kwadratowych lub prostokątnych kawałków. W mojej wersji zostało przygotowane w formie okrągłej 18 cm. Brownie to jeden z najbardziej popularnych rodzajów wypieków, znany ze swojego intensywnego smaku czekoladowego i wilgotnej struktury.

Brownie z malinami – składniki:

  • 4 łyżki mascarpone
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub cukru
  • około 15 malin
brownie z malinami

Brownie z malinami – przygotowanie:

  1. Do dużej miski wybijamy jajka, dodajemy 4 łyżki serka mascarpone, 4 łyżki kakao oraz 4 łyżki dowolnego słodzika – polecam ksylitol, erytrytol lub po prostu cukier.
  2. Całość dokładnie miksujemy, by wszystkie składniki się połączyły i nie było grudek.
  3. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.
  4. Formę 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy ciasto.
  5. Na cieście układamy maliny. Nie należy ich wciskać zbyt głęboko, najlepiej je po prostu położyć. W trakcie pieczenia ciasto nieco podrośnie, dzięki czemu maliny zatopią się w cieście.
  6. Ciasto pieczemy przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do przestudzenia.

Uwaga! Ciasto po upieczeniu opadnie, dlatego nie należy się tym przejmować. Ciasto jest w środku zbite i wilgotne, dlatego proszę nie składać reklamacji opisywanych jako „zakalec”. 😉 Brownie takie już jest i jest smaczne!

Po upieczeniu i przestudzeniu, brownie można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać kakao. Dodatkowo warto udekorować ciasto malinami.

Chcesz więcej? Wypróbuj mój przepis na brownie z cukinii, brownie z fasoli, a także brownie z kaszy jaglanej. Brownie z malinami, na które przepis znajdziesz powyżej to moja czwarta „browniowa” wariacja tego ciasta. 😉

Brownie można dowolnie modyfikować np. poprzez dodawanie orzechów (najczęściej orzechów włoskich lub orzechów laskowych) lub kawałków czekolady, które dodają dodatkowej tekstury i smaku. Istnieją również inne style brownie – od bardziej gęstych i wilgotnych po bardziej suchych i kruchych. Poniższy przepis to brownie z malinami i tę wersję polecam Wam najbardziej. 🙂

Brownie podawane jest zazwyczaj w kwadratowych porcjach i zazwyczaj z gałką lodów, bitą śmietaną lub polewą czekoladową, co nie tylko uatrakcyjnia wygląd ciasta, ale i dostarcza również nowych doznań smakowych. Brownie jest znane na całym świecie i cieszy się dużą popularnością ze względu na prostotę wykonania i przepyszny czekoladowy smak.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *