Brownie z cukinii (FIT i bezglutenowe!)

brownie z cukinii - fit i bezglutenowe

Brownie z cukinii to moja kolejna odsłona pysznego, czekoladowego ciasta znanego z amerykańskiej kuchni. Wcześniej mogliście zobaczyć u mnie brownie z kaszy jaglanej oraz mocno czekoladowe brownie z fasoli. Teraz przyszedł czas na wersję z cukinią, a w planach mam także inne wariacje. 🙂

Przygotowanie brownie z cukinii jest proste i szybkie. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników i całość upiec. Jest to świetna alternatywa dla ciężkich, kalorycznych ciast. Brownie z cukinii z pewnością zawiera sporo kalorii, ale jednak znacznie mniej niż ciasta marketowe. Do tego jest zdrowsze!

Brownie z cukinii – składniki:

  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 3/4 szklanki mąki bezglutenowej (wykorzystałem klasyczny miks mąk z Rossmana)
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego lub masła
  • 300 g cukinii (waga po obraniu i starciu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 tabliczka czekolady (użyłem pół tabliczki mlecznej i pół gorzkiej)
brownie z cukinii - fit i bezglutenowe

Brownie z cukinii – wykonanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę owsianą, mąkę bezglutenową, kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Do drugiej miski wbijamy całe jajko oraz wsypujemy ksylitol. Całość ubijamy mikserem przez 2 minuty.
  3. Rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy go do jajka oraz ksylitolu. Ponownie miksujemy przez około 2 minuty.
  4. Obieramy cukinię i ścieramy na tarce na małych oczkach. Waga po obraniu i starciu powinna wynosić około 300 g, ale nic się nie stanie, jak będzie trochę mniej lub więcej.
  5. Do jajka ubitego z olejem oraz ksylitolem wsypujemy wszystkie składniki sypkie wymieszane na początku (mąki, kakao, proszek do pieczenia) i dokładnie miksujemy.
  6. Następnie do masy dodajemy cukinię i ponownie dokładnie mieszamy. Na tym etapie możemy zrobić do łyżką. Masa powinna być gęsta.
  7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopniu. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy przez około 40 minut.
  8. Kiedy ciasto się upiecze, w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady, a następnie polewamy nią nasze ciasto. W przypadku mojego ciasta polewa została wykonana z połowy tabliczki czekolady mlecznej i połowy tabliczki gorzkiej.

Dodatkowo ciasto można udekorować owocami, płatkami migdałowymi lub orzechami. W tej kwestii pozostawiam Wam wolną rękę. 🙂 Brownie z cukinii jest smaczne i wilgotne nawet 3 dnia, ale większość pewnie zje całość w ciągu jednego dnia. 🙂


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *