Menu Zamknij

Brownie z fasoli – mocno czekoladowe!

Brownie z fasoli znalazło się na mojej liście zdrowych słodyczy, które regularnie przygotowuję. Choć przepis wydaje się nieco kontrowersyjny (no bo jak to tak? z czerwonej fasoli!?), to jednak polecam wypróbować, zwłaszcza tym, którzy uwielbiają domowe ciasta, ale niekoniecznie lubią je piec. Z przepisem poradzi sobie nawet największy antytalent kulinarny.

brownie z czerwonej fasoli

Brownie z fasoli – składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli (ja wykorzystałem czerwoną, suchą fasolę, którą moczyłem całą noc)
  • 2 banany
  • 10 suszonych daktyli
  • 6 łyżek kakao (gorzkie, ciemne)
  • 4 łyżki ksylitolu (można zastąpić miodem albo cukrem)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czekolada mleczna lub gorzka
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • coś do udekorowania: płatki migdałowe, wiórki kokosowe, świeże owoce, np. maliny

Brownie z fasoli – wykonanie:

  1. Jeżeli przygotowujemy brownie z fasoli z puszki, najpierw musimy odsączyć ją na sitku z wody, która również znajduje się w puszcze. Do przygotowania ciasta wykorzystałem jednak czerwoną, suchą fasolę, którą moczyłem w wodzie przez około 12 godzin. Potem ugotowałem fasolę i pozostawiłem do wystudzenia. Wykorzystałem łącznie 2 szklanki, wymoczonej fasoli.
  2. Fasolę wrzucamy do miski, a następnie blendujemy na gładką masę. Nie przejmujcie się, jeżeli wasz blender nie daje rady z dokładnym rozdrobnieniem fasoli, ponieważ wszystko i tak się ładnie wypiecze. 🙂
  3. Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy mikserem, tak długo, by powstała sztywna piana.
  4. Do fasoli dodajemy 2 banany obrane ze skórki, daktyle (można wcześniej pokroić na mniejsze kawałki), kakao, olej kokosowy, ksylitol, żółtka, olejek waniliowy oraz proszek do pieczenia i blendujemy, by połączyć wszystkie składniki.
  5. Następnie do masy dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką lub drewnianą szpatułką.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy masę i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.
  7. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu, brownie z czerwonej fasoli polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Do swojego przepisu wykorzystałem okrągłą blachę o średnicy 23 cm. W przypadku blachy prostokątnej, polecam blachę o rozmiarze 20 cm x 23 cm, wówczas ciasto nie będzie zbyt niskie.

Kiedy ciasto jest już gotowe, przed podaniem można posypać je wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Ja dodatkowo pokryłem je kremem Nutlove, który jest zdrowszym zamiennikiem Nutelli oraz wykorzystałem świeże maliny.

Zapraszam także do zapoznania się z innymi moimi przepisami na zdrowe słodkości. W szczególności polecam praliny rafaello z kaszy jaglanej, które oprócz kokosowej otoczki, przygotowałem także w wersji z kakao i czekoladą. Zachęcam również do wypróbowania mojego przepisu na sernik oreo. Wystarczy godzina czasu, by przygotować bardzo smaczne ciasto!

Brownie z czerwonej fasoli to ciasto na każdą okazję. Sprawdzi się na imprezach i podczas świąt. Można eksperymentować, dodając do środka orzechy lub wykorzystując różnego rodzaju polewy. Co ciekawe – ciasto jest tak dobre, że osoby, które nim częstowałem, nie zorientowały się, z czego jest wykonane. 🙂

Powiązane Wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *