Acerola w proszku czy tabletkach? Co lepsze?

acerola

Acerola zwana także wiśnią z Barbados to roślina, która naturalnie porasta tereny Ameryki Południowej oraz Amazonii. Drzewo wydaje na świat owoce, które przypominają znane nam wiśnie, jednak moc owoców aceroli jest znacznie większa. Znajdziemy w nich bowiem całą gamę składników odżywczych, które znajdują zastosowanie wspomagające leczenie przeziębienia, grypy, biegunek, a dodatkowo mają korzystny wpływ na działanie wątroby.

Wiele osób decyduje się na suplementację np. acerolą w proszku z uwagi na dużą zawartość witaminy C, która wspiera odporność. Jeżeli jesteście ciekawi, jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą stosowanie wiśni z Barbados, zapraszamy do recenzji.

acerola

Co to jest acerola?

Acerola to krzew, który potrafi osiągnąć imponujące rozmiary nawet do 5 metrów. Okres kwitnienia w sprzyjających warunkach może trwać nawet przez cały rok. Wówczas krzew pokrywa się pięknymi kwiatami o różowo-lawendowym zabarwieniu. Z kolei drzewko wydaje na świat owoce o jasnoczerwonym kolorze, które mierzą od 1,5 do 4 cm średnicy. Dojrzałe owoce charakteryzują się znacznie słodszym smakiem w porównywaniu do owoców niedojrzałych.

Skąd się wzięła moda na acerolę?

W ostatnich latach sporo mówi się na temat wpływu witaminy C na nasze zdrowie i odporność, a nie da się ukryć, że acerola oferuje sporą dawkę owej witaminy. Dzięki temu tej cesze produkuje się proszek lub tabletki aceroli znajdujące zastosowanie jak środek wspomagający leczenie przeziębień czy grypy. Dodatkowo regularne stosowanie suplementów zawierających ekstrakt z barbadoskiej wiśni może przyczynić się do zwiększenia odporności organizmu i zmniejszenia jego podatności na niekorzystny wpływ drobnoustrojów chorobotwórczych.

Acerola – właściwości

W 100 g owoców aceroli znajdziemy tylko 32 kalorie.

Najważniejsze korzyści zdrowotne aceroli płyną z wysokiej zawartości kwasu askorbinowego (witaminy C), który znajduje się w owocach. Uważa się nawet, że wiśnia z Barbados uchodzi za królową wszystkich innych owoców zawierających witaminę C. Regularne spożywanie pokarmu zawierającego witaminę C pozwala organizmowi zwiększyć odporność na czynniki zakaźne oraz przeciwdziałać działaniu wolnych rodników.

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka, co zostało potwierdzone badaniami.

Witamina C bierze także udział w produkcji kolagenu, zapobiega szkorbutowi oraz wykazuje działanie ochronne na błony śluzowe.

Większość badań w zakresie dobroczynnych właściwości aceroli skupia się na witaminie C, której w owocu nie brakuje. Jeśli chodzi o inne kwestie związane z korzystnym działaniem barbadoskiej wiśni, potrzebne są dodatkowe, dalsze badania.

Witamina C oraz inne związki fitochemiczne zawarte w wiśni z Barbados pozwalają chronić organizm przed nowotworami, starzeniem się organizmu, a także chorobami zwyrodnieniowymi.

W aceroli znajdziemy także niektóre witaminy z grupy, które wspierają organizm w metabolizmie węglowodanów, białek oraz tłuszczów.

Jakie inne składniki odżywcze znajdziemy w aceroli?

  • wapń,
  • żelazo,
  • fosfor
  • witamina B1 (tiamina)
  • witamina B2 (ryboflawina)
  • witamina B3 (niacyna)
  • witamina B6 (pirydoksyna)

Owoce aceroli zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy w porównaniu do innych amazońskich owoców. Takie związki jak kwas cholorogenowy, kwercetyna, kwas ferulowy czy malwidyna zwiększają przeciwutleniające właściwości aceroli i stawiają ją pod tym względem wyżej niż np. popularne jagody acai.

Z przeprowadzonych badań wynika także, że zawarty w aceroli kwas chlorogenowy pomaga obniżyć poziom cukru we krwi oraz kontrolować poziom glukozy u osób z cukrzycą typu II. Wykazuje zatem właściwości podobne do owoców garcinia cambogia, które dodatkowo słyną z właściwości odchudzających.

Acerola w proszku czy w tabletkach – co wybrać?

Decydując się na włączenie aceroli do diety powinniśmy zdecydować się na stosowanie świeżych owoców. W tym wypadku najlepszym rozwiązaniem byłaby hodowla własnego drzewka. Nie da się jednak ukryć, że taka hodowla wymaga wiedzy oraz umiejętności, by mieć stały dostęp do owoców. Niestety szybko tracą one świeżość, a co za tym idzie, tracą również wartości odżywcze.

Wiele osób chcących korzystać z dobroczynnych właściwości aceroli najczęściej sięga po proszek lub acerolę w tabletkach. Proszek produkowany jest z soku z wiśni barbadoskiej i może nam posłużyć jako dodatek do soków, koktajli czy po prostu jako środek, który rozpuszczamy w szklance wody.

W związku z tym, że nie ma wytycznych co do przyjmowania określonej dawki aceroli, należy stosować się do instrukcji producenta, która powinna być dołączona do opakowania suplementu diety.

Stosowanie tabletek z acerolą w okresie zwiększonej zapadalności na przeziębienie czy grypę może zmniejszyć ryzyko infekcji.

Jak wybierać owoce aceroli?

Decydując się na zakup aceroli przede wszystkim zwracajmy uwagę na świeżość owoców. Po czym poznać, że mamy do czynienia z owocem niedawno zerwanym z krzaka? Z pewności będzie miał jasnoczerwony kolor. Owoce muszą być jędrne. Unikajmy kupowania wiśni, które są miękkie i uszkodzone – takie defekty świadczą o tym, że owoce utraciły już część wartości odżywczych. Zakupione owoce najlepiej przechowywać w lodówce w zamykanym pojemniku przez maksymalnie kilka dni.

owoce aceroli

Często decydując się na zakup proszku, soku czy aceroli w tabletkach powinniśmy sposób przechowywania dostosować do wymagań producenta. O tym jak przechowywać tego typu produkty z pewnością przeczytamy na etykiecie danego preparatu.

Czy acerola powoduje skutki uboczne?

Decydując się na zdrowe odżywianie musimy zawsze kierować się zasadą „co za dużo, to nie zdrowo”. Dotyczy to także aceroli. Z uwagi na dużą zawartość kwasu askorbinowego, zbyt duża ilość spożytych owoców lub zwiększone dawki suplementu mogą prowadzić do zaburzeń trawienia.

Aby uniknąć efektów ubocznych stosowania aceroli należy stosować dawki rekomendowane przez producenta. Aby mieć pewność, że środek jest bezpieczny dla zdrowia, zawsze wybierajmy produkty, które dostępne są w aptekach lub zostały przebadane przez odpowiednie instytucje dopuszczające suplementy diety do obrotu – w przypadku Polski jest to Główny Inspektorat Sanitarny.

Przyjmowanie dużych dawek witaminy C (w tym również aceroli) może powodować takie działania niepożądane jak:

  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • bóle głowy,
  • omdlenia,
  • dyskomfort trawienny,
  • częste oddawanie moczu.

Owoce aceroli mogą także powodować uczulenie, dlatego przed ich spożyciem powinniśmy upewnić się czy barbadoskie wiśnie są dla nas na pewno odpowiednie.

Podsumowanie

Acerola jest owocem, który może być pomocny w zwalczaniu różnego rodzaju dolegliwości. W 100 g owocu znajdować się może nawet 2500 mg witaminy C! Jednak jej ilość uzależniona jest od czasu, jaki upłynął od zbioru aceroli. Im owoc świeższy, tym większa zawartość kwasu askorbinowego.

Wystarczy zjeść nie więcej niż dwa świeże owoce wiśni z Barbados, by całkowicie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!

Acerola jest źródłem także wielu innych cennych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Pamiętajmy jednak, by owoce czy suplementy diety spożywać w ilości rekomendowanej przez producenta, a wówczas z pewnością dostarczymy sobie optymalną dawkę zdrowia.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *