Ziołomiód – wyjątkowy smak i właściwości

ziołomiód

Ziołomiód, to rodzaj miodu, który wytwarzany jest przez pszczoły w nieco inny sposób niż tradycyjny miód. Najpopularniejsze rodzaje ziołomiodów to lawendowy, sosnowy, malinowy, a także pokrzywowy czy miętowy. Dowiedz się, jak powstaje ziołomiód i czym się charakteryzuje.

Co to jest ziołomiód i jak powstaje?

Tradycyjny miód wytwarzany jest przez pszczoły odżywiające się roślinami produkującymi nektar oraz pyłek. Nieco inaczej wygląda sprawa z ziołomiodem. Powstaje on z roślin, z których pszczoły w naturalnych warunkach nie produkują miodu. Aby uzyskać ziołomiód, pszczoły karmione są przez człowieka, który przygotowuje i dostarcza im specjalne mieszanki ziół. A zatem rolą pszczelarza jest przygotowanie specjalnego syropu na bazie ziół i cukru, który następnie pszczoły przerabiają na pokarm.

Ziołomiód ma unikalny smak i aromat zależny od rodzajów roślin ziołowych, z których zostanie przygotowany syrop. Posiada subtelne nuty ziół, kwiatów i traw, co czyni go doskonałym wyborem dla miłośników miodu poszukujących różnorodności smakowej.

Ziołomiód to produkt ceniony zarówno ze względu na swój smak, jak również z uwagi na potencjalne korzyści zdrowotne. Jak wiadomo, miód znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych.

Ziołmiód lawendowy

Ziołomiód lawendowy to rodzaj miodu, który wytwarzany jest przez pszczoły z kwiatów lawendy. Lawenda to roślina znana głównie ze swojego intensywnego i charakterystycznego zapachu, a także niebiesko-fioletowych kwiatów.

Smak ziołomiodu lawendowego jest zazwyczaj delikatny, kwiatowy i słodki, z subtelnie wyczuwalnymi nutami lawendy. Niektórzy opisują smak ziołomiodu lawendowego jako lekko cytrusowy lub migdałowy z ziołowym posmakiem.

Właściwości ziołomiodu lawendowego to głównie działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Lawenda znana jest ze swoich właściwości relaksacyjnych, dlatego ziołomiód lawendowy z powodzeniem może być stosowany do celów aromaterapeutycznych, pomagając w redukcji stresu i poprawie ogólnego samopoczucia.

Nigdy nie kupuję miodu w sklepie. Zawsze jeżdżę do lokalnych pasiek, gdzie oprócz zakupu miodu i innych produktów pszczelich, mogę poznać działanie urządzeń do produkcji miodu, czy po prostu podejrzeć sam proces produkcji.

Najlepszy ziołomiód lawendowy kupicie z dostawą do domu w Pasiece Smakulskich: https://pasiekasmakulskich.pl/produkt/ziolomiod-lawendowy/

Pierwszy raz spróbowałem ziołomiodu lawendowego z Pasieki Smakulskich i wow! Poprostu rozwala kubki smakowe! Jest niesamowicie aromatyczny, słodki i posiada wyraźnie wyczuwalny aromat lawendy. Najbardziej lubię go w towarzystwie owsianki, świeżych owoców i zmielonych orzechów. 🙂 To zdecydowanie najlepszy rodzaj miodu, jak w życiu jadłem.

Zdrowomaniak (Rafał) – autor bloga

Ziołomiód lawendowy ceniony jest zarówno ze względu na walory smakowe, jak również z uwagi na potencjalne korzyści zdrowotne. Może być używany do słodzenia herbaty, kawy, deserów, a także jako dodatek do różnych potraw i napojów. W związku z tym, że lawenda znana jest ze swoich właściwości relaksacyjnych, również ziołomiód lawendowy może stanowić wsparcie w tym zakresie.

Ziołomiód sosnowy

Ziołomiód sosnowy wytwarzany jest z kwiatów sosny. Posiada wyjątkowy smak i właściwości związane głównie z nektarem pochodzącym z drzew iglastych.

Smak ziołomiodu sosnowego jest zazwyczaj intensywny, lekko żywiczny i lekko słodki, z wyczuwalnymi nutami sosnowymi.

Ziołomiód sosnowy pomocny będzie infekcjach górnych dróg oddechowych, a także jako środek wykrztuśny. Okaże się pomocny przy przeziębieniu i zapaleniu zatok.

Ziołomiód sosnowy ma właściwości, które ogólnie przypisuje się miodom, tj. przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Sosnowy nektar może wprowadzać dodatkowe właściwości do ziołomiodu, podobne, jak w przypadku stosowania żywic czy olejków eterycznych obecnych w drzewach iglastych. Dodatkowo, żywica sosnowa wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu zwiększa walory odżywcze ziołomiodu.

Ziołomiód pokrzywowy

Ziołomiód pokrzywowy wytwarzany jest z kwiatów pokrzywy.

Smak ziołomiodu pokrzywowego jest zazwyczaj delikatny, słodki i lekko ziołowy, z delikatnie wyczuwalnymi nutami pokrzywy.

Podobnie jak w przypadku ziołomiodu lawendowego czy sosnowego, również ziołomiód pokrzywowy wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Pokrzywa, jako roślina lecznicza bogata jest w składniki odżywcze, takie jak witaminy (w tym witamina C i witaminy z grupy B), minerały (żelazo i magnez) oraz flawonoidy i inne związki biologicznie aktywne. To sprawia, że kwiaty pokrzywy mają korzyści zdrowotne, a nektar z nich pozyskiwany ubogaca miód, nadając mu dodatkowych walorów i czyniąc go ziołomiodem.

Mówiąc ogólnie, ziołomiód pokrzywowy może być ceniony ze względu na swój smak i potencjalne właściwości zdrowotne, podobne jak w przypadku innych miodów. Dodatkowo wspiera komfort trawienny, a także wspomaga usuwanie ubocznych produktów przemiany materii z organizmu. Może wykazywać także działanie moczopędne.

Jakie są inne rodzaje ziołomiodów?

  • aloesowy
  • aroniowy
  • głogowy
  • malinowy
  • melisowy
  • tymiankowy

Jak stosować ziołomiód?

Ziołomiód może być wykorzystywany na wiele sposobów, np. jako dodatek do herbaty, mleka czy owsianki, a także jako składnik mojego autorskiego przepisu na rafaello z kaszy jaglanej. 🙂 Można go stosować podając na łyżeczce, ssąc jak cukierka. Warto jednak pamiętać, by nie poddawać ziołomiodu obróbce w wysokiej temperaturze, ponieważ prowadzi to do utraty jego cennych właściwości.

Ziołomiód wspiera ogólną kondycję zdrowotną, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie. Warto po niego sięgnąć jako alternatywę dla tradycyjnego miodu.

Artykuł powstał przy współpracy i dzięki uprzejmości: Pasieka Smakulskich.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *