Ziołomiód, to rodzaj miodu, który wytwarzany jest przez pszczoły w nieco inny sposób niż tradycyjny miód. Najpopularniejsze rodzaje ziołomiodów to lawendowy, sosnowy, malinowy, a także pokrzywowy czy miętowy. Dowiedz się, jak powstaje ziołomiód i czym się charakteryzuje.
Co to jest ziołomiód i jak powstaje?
Tradycyjny miód wytwarzany jest przez pszczoły odżywiające się roślinami produkującymi nektar oraz pyłek. Nieco inaczej wygląda sprawa z ziołomiodem. Powstaje on z roślin, z których pszczoły w naturalnych warunkach nie produkują miodu. Aby uzyskać ziołomiód, pszczoły karmione są przez człowieka, który przygotowuje i dostarcza im specjalne mieszanki ziół. A zatem rolą pszczelarza jest przygotowanie specjalnego syropu na bazie ziół i cukru, który następnie pszczoły przerabiają na pokarm.
Ziołomiód ma unikalny smak i aromat zależny od rodzajów roślin ziołowych, z których zostanie przygotowany syrop. Posiada subtelne nuty ziół, kwiatów i traw, co czyni go doskonałym wyborem dla miłośników miodu poszukujących różnorodności smakowej.
Ziołomiód to produkt ceniony zarówno ze względu na swój smak, jak również z uwagi na potencjalne korzyści zdrowotne. Jak wiadomo, miód znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych.
Ziołmiód lawendowy
Ziołomiód lawendowy to rodzaj miodu, który wytwarzany jest przez pszczoły z kwiatów lawendy. Lawenda to roślina znana głównie ze swojego intensywnego i charakterystycznego zapachu, a także niebiesko-fioletowych kwiatów.
Smak ziołomiodu lawendowego jest zazwyczaj delikatny, kwiatowy i słodki, z subtelnie wyczuwalnymi nutami lawendy. Niektórzy opisują smak ziołomiodu lawendowego jako lekko cytrusowy lub migdałowy z ziołowym posmakiem.
Właściwości ziołomiodu lawendowego to głównie działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Lawenda znana jest ze swoich właściwości relaksacyjnych, dlatego ziołomiód lawendowy z powodzeniem może być stosowany do celów aromaterapeutycznych, pomagając w redukcji stresu i poprawie ogólnego samopoczucia.
Nigdy nie kupuję miodu w sklepie. Zawsze jeżdżę do lokalnych pasiek, gdzie oprócz zakupu miodu i innych produktów pszczelich, mogę poznać działanie urządzeń do produkcji miodu, czy po prostu podejrzeć sam proces produkcji.
Pierwszy raz spróbowałem ziołomiodu lawendowego z Pasieki Smakulskich i wow! Poprostu rozwala kubki smakowe! Jest niesamowicie aromatyczny, słodki i posiada wyraźnie wyczuwalny aromat lawendy. Najbardziej lubię go w towarzystwie owsianki, świeżych owoców i zmielonych orzechów. 🙂 To zdecydowanie najlepszy rodzaj miodu, jak w życiu jadłem.
Zdrowomaniak (Rafał) – autor bloga
Ziołomiód lawendowy ceniony jest zarówno ze względu na walory smakowe, jak również z uwagi na potencjalne korzyści zdrowotne. Może być używany do słodzenia herbaty, kawy, deserów, a także jako dodatek do różnych potraw i napojów. W związku z tym, że lawenda znana jest ze swoich właściwości relaksacyjnych, również ziołomiód lawendowy może stanowić wsparcie w tym zakresie.
Ziołomiód sosnowy
Ziołomiód sosnowy wytwarzany jest z kwiatów sosny. Posiada wyjątkowy smak i właściwości związane głównie z nektarem pochodzącym z drzew iglastych.
Smak ziołomiodu sosnowego jest zazwyczaj intensywny, lekko żywiczny i lekko słodki, z wyczuwalnymi nutami sosnowymi.
Ziołomiód sosnowy pomocny będzie infekcjach górnych dróg oddechowych, a także jako środek wykrztuśny. Okaże się pomocny przy przeziębieniu i zapaleniu zatok.
Ziołomiód sosnowy ma właściwości, które ogólnie przypisuje się miodom, tj. przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Sosnowy nektar może wprowadzać dodatkowe właściwości do ziołomiodu, podobne, jak w przypadku stosowania żywic czy olejków eterycznych obecnych w drzewach iglastych. Dodatkowo, żywica sosnowa wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu zwiększa walory odżywcze ziołomiodu.
Ziołomiód pokrzywowy
Ziołomiód pokrzywowy wytwarzany jest z kwiatów pokrzywy.
Smak ziołomiodu pokrzywowego jest zazwyczaj delikatny, słodki i lekko ziołowy, z delikatnie wyczuwalnymi nutami pokrzywy.
Podobnie jak w przypadku ziołomiodu lawendowego czy sosnowego, również ziołomiód pokrzywowy wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Pokrzywa, jako roślina lecznicza bogata jest w składniki odżywcze, takie jak witaminy (w tym witamina C i witaminy z grupy B), minerały (żelazo i magnez) oraz flawonoidy i inne związki biologicznie aktywne. To sprawia, że kwiaty pokrzywy mają korzyści zdrowotne, a nektar z nich pozyskiwany ubogaca miód, nadając mu dodatkowych walorów i czyniąc go ziołomiodem.
Mówiąc ogólnie, ziołomiód pokrzywowy może być ceniony ze względu na swój smak i potencjalne właściwości zdrowotne, podobne jak w przypadku innych miodów. Dodatkowo wspiera komfort trawienny, a także wspomaga usuwanie ubocznych produktów przemiany materii z organizmu. Może wykazywać także działanie moczopędne.
Jakie są inne rodzaje ziołomiodów?
aloesowy
aroniowy
głogowy
malinowy
melisowy
tymiankowy
Jak stosować ziołomiód?
Ziołomiód może być wykorzystywany na wiele sposobów, np. jako dodatek do herbaty, mleka czy owsianki, a także jako składnik mojego autorskiego przepisu na rafaello z kaszy jaglanej. 🙂 Można go stosować podając na łyżeczce, ssąc jak cukierka. Warto jednak pamiętać, by nie poddawać ziołomiodu obróbce w wysokiej temperaturze, ponieważ prowadzi to do utraty jego cennych właściwości.
Ziołomiód wspiera ogólną kondycję zdrowotną, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie. Warto po niego sięgnąć jako alternatywę dla tradycyjnego miodu.
Witaj w świecie Zdrowomaniaka! Stworzyłem ten blog, by zainspirować innych do życia w rytmie natury. To nie jest kolejna strona o zdrowiu. To po prostu zbiór moich osobistych doświadczeń. Więcej dowiesz się na stronie „O mnie”. Miłego zwiedzania!
Dodaj komentarz