Witamina D na odchudzanie. Czy warto stosować?

witamina d

Witamina D jest składnikiem odżywczym spełniającym w organizmie bardzo ważną rolę. Pod tą nazwą kryją się tak naprawdę związki chemiczne z grupy steroidów, odpowiadających między innymi za zrównoważenie gospodarki wapniowej i fosforowej. Jak się okazuje, ma także pewne znaczenie w odchudzaniu.

Działanie witaminy D na narządy jest bardzo wszechstronne. Badania dowiodły, że może okazać się niezastąpiona w walce z otyłością. [1] Jeśli więc osobiście myślisz o redukcji ciała, zapoznaj się z poniższymi informacjami.

Witamina D – znacznie i rola w organizmie

Głównym zadaniem witaminy D jest podwyższenie poziomu wchłaniania wapnia oraz fosforu w organizmie. To z kolei przekłada się na prawidłowy rozwój kości i uzębienia.

Poza wspomnianym, wiodącym oddziaływaniem na ludzki organizm, można też wyróżnić następujące właściwości witaminy D:

  • pozytywny wpływ na układ odpornościowy
  • wzmocnienie pracy mięśnia sercowego
  • zapewnienie niezaburzonej pracy układu krwionośnego
  • działanie przeciwkrzywicze, umożliwiające zachowanie prawidłowej postawy ciała

Dzienna suplementacja witaminą D okazuje się również korzystna w profilaktyce chorób nowotworowych oraz stwardnienia rozsianego.

Ten składnik odżywczy jest jednym z ważniejszych, gdy chodzi o rozwój noworodków: kształtuje ich układ nerwowy, serce i słuch.

Czym grozi niedobór witaminy D?

Niedobór witaminy D szkodliwy jest zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. W przypadku jego stwierdzenia u najmłodszych dochodzi do:

  • spowolnienia tempa wzrostu w porównaniu do normy rozwojowej dziecka
  • krzywizny kości
  • częstszych zaparć
  • spłaszczonego kształtu głowy
  • wolniejszego zarastania się ciemiączka w przypadku niemowląt

Jeśli niedobory witaminy D dotyczą dorosłych, mogą pojawić się:

  • większa tendencja do złamań i zwyrodnień
  • ból w kościach oraz w mięśniach
  • suchość skóry aż po stany zapalne
  • osteoporoza
  • zapalenie stawów
  • częstsze niż dotychczas zmęczenie
  • wysokie ciśnienie krwi
  • zaburzenia snu
  • skłonność do przeziębień oraz innych infekcji
  • biegunka

Witamina D a odchudzanie

Korzyści zdrowotne wynikające z przyjmowania witaminy D są nie do podważenia. Okazuje się, że związek odpowiedzialny jest także za spadek masy ciała.

Badania wykazały zależność pomiędzy witaminą D a odchudzaniem, prezentując, że optymalny poziom cholekalcyferoluna początku kuracji odchudzającej umożliwia zrzucenie większej ilości kilogramów aniżeli kiedy poziom ten jest zbyt niski. Równocześnie nie miało znaczenia, czy rozpisane diety były takie same, czy nie. [2]

Witamina D przyspiesza spalanie tłuszczu, co jest efektem zmniejszenia wydzielania kortyzolu, czyli hormonu stresu odpowiedzialnego między innymi za odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.

Witamina D pomaga także kontrolować apetyt, dzięki produkcji leptyny – hormonu sytości.

Niski poziom witaminy D sprawia, że bardziej aktywne są hormony takie jak parathormon oraz kalcytriol. W takiej sytuacji dochodzi do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie i rośnie ryzyko nadwagi u konkretnej osoby.

W badaniach dowiedziono, że „słoneczna witamina” umożliwia kontrolę poziomu cukru we krwi oraz zmniejsza insulinooporność wśród diabetyków. To z kolei sugeruje jej bezpośrednie połączenie z metabolizmem. [3]

Jako że witamina D3 jest rozpuszczalna w tłuszczach, z przewodu pokarmowego przedostaje się od razu do wątroby. Tam jest też magazynowana. W związku z tym u osób zmagających się z otyłością może występować wysoki poziom cholekalcyferolu w tkance tłuszczowej, natomiast niezbyt duży we krwi. Wtedy mogą pojawić się skutki niedoboru witaminy D.

Naukowcy twierdzą, że suplementacja cholekacyferolu wpływa na obniżenie masy tłuszczowej. Nie jest jednak najistotniejsze samo jej zażywanie, ale to, że na skutek jej przyjmowania poprawia się praca układu krwionośnego, ze względu na lepszy poziom cholesterolu. [4]

Kiedy więc masz dobry poziom witaminy D, masz tak samo więcej energii i zapału do ruchu oraz aktywności fizycznej.

Podczas odchudzania wzrasta poziom witaminy D we krwi przy równoczesnym zmniejszeniu się tkanki tłuszczowej. Wzrost masy ciała może wpływać na niedobór witaminy D3. Dlatego ruch jest niezmiernie istotny.

Czy witamina D zmniejsza apetyt?

Jak wspomnieliśmy, odpowiedni poziom witaminy D w organizmie sprzyja wydzielaniu leptyny. Jest to hormon odpowiedzialny za pojawienie się uczucia sytości. Kiedy więc zamierzasz przeprowadzić kurację odchudzającą, zadbaj o to, by w posiłkach głównych w ciągu dnia znalazły się produkty bogate w tę cenną witaminę.

Witamina D znajduje się w:

  • tłustych rybach
  • tranie
  • serze
  • mleku
  • maśle

Należy podkreślić, że sama suplementacja witaminą D nie jest gwarancją zrzucenia zbędnych kilogramów. Ważne jest to, aby zmienić dotychczasowy styl życia, wprowadzić i dopilnować zbilansowanej diety oraz większą uwagę przykładać do ruchu. Szybko zauważysz wtedy zmniejszenie obwodów.

Przyjmuje się, że suplementacja witaminą D3 jest pomocna w odchudzaniu szczególnie w niektórych grupach osób. Ma to miejsce, gdy:

  • jej poziom we krwi jest niższy niż 30 ng/ml
  • dana osoba wcześniej zmagała się z depresją
  • obniżony jest poziom testosteronu we krwi
  • osoba cierpi na insulinooporność albo na cukrzycę

Suplementacja polecana jest osobom pozostającym na diecie redukcyjnej. Po odpowiednim doborze jadłospisu mogą one szybko zauważyć dobre efekty.

Czym grozi nadmiar witaminy D?

Sporo badań traktuje o skutkach niedoboru witaminy D, natomiast mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że nadmiar tego składnika odżywczego również nie pozostaje obojętny dla organizmu.

Kiedy tak zwanej „witaminy słońca” krąży w ciele zbyt wiele, można spodziewać się:

  • częstszych biegunek
  • utraty apetytu
  • wymiotów
  • osłabienia organizmu
  • drażliwości
  • dezorientacji
  • stale towarzyszącego uczucia niepokoju

W naszych warunkach klimatycznych witaminy D nie można przedawkować w sposób naturalny. Mamy raczej do czynienia z powszechnym jej niedoborem ze względu na ograniczoną przez cały rok dostępność światła słonecznego.

Istotne jest natomiast to, aby podczas podjęcia decyzji o suplementacji witaminy D typ preparatu oraz dawkowanie pod kątem liczby przyjmowanych dziennie jednostek wyznaczył lekarz po zrobieniu odpowiednich badań kontrolnych.

Czy warto suplementować witaminę D w diecie odchudzającej?

Odpowiedź na to pytanie jeszcze do niedawna była niejednoznaczna. Aktualnie uwaga ukierunkowana jest na ogólny wpływ witaminy D i suplementacji jako podstawy, pomagającej później uzyskać dobre rezultaty w przypadku zastosowania kuracji odchudzającej.

Pojawia się coraz więcej doniesień medycznych na ten temat. Coraz większa jest też świadomość w społeczeństwie, powiązana z prowadzeniem aktywnego trybu życia i przebywania na świeżym powietrzu. Suplementacja „witaminy słońca”, zwłaszcza przy diecie redukcyjnej, jest rekomendowana przez lekarzy i dietetyków, z wyraźnym zaznaczeniem, że powinno ją poprzedzić wykonanie badań.


Źródła:

  1. Kulda V., Vitamin D metabolism, Vnitr Lek. 2012 May;58(5):400-4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22716179/
  2. Bassatne A., Chakatoura M., Saad R., El – Haji Fuleeihan G., Vitamin D supplementation in obsesity and during weight loss: A review of randomized controlled trials, Metabolism 2019 Mar; 92: 193 – 205. https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(19)30005-8/fulltext
  3. Tecilazich F., Formenti A.M., Giustina A., Role of vitamin D in diabetic retinopathy: Pathophysiological and clinical aspects, Rev Endocr Metab Disord 2021 Dec; 22 (4): 715 – 727. https://link.springer.com/article/10.1007/s11154-020-09575-4
  4. Soskic S. & E., Stokic & Isenovic E., The relationship between vitamin D and obesity. Current medical research and opinion, Curr Med Res Opin. 2014 Jun; 30 (6): 1197 – 9. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1185/03007995.2014.900004

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *