Myślę, że na pewno miałaś momenty, kiedy dieta stawała się nudna i monotonna!
Cóż, zioła i przyprawy to najłatwiejszy i najzdrowszy sposób na o wiele bardziej aromatyczne dania, które dużo lepiej smakują!
Co więcej, wiele ziół i przypraw zapewnia korzyści zdrowotne, takie jak utrata wagi, zwalczanie stanów zapalnych, obniżenie poziomu cukru we krwi i cholesterolu, a nawet walka z demencją.
Używanie ich, zamiast soli może również poprawić zdrowie serca i zmniejszyć ryzyko udaru.
Nie ma magicznego zioła ani przyprawy, które sprawią, że nagle schudniesz, ale niektóre z nich mają wyjątkowe korzyści odchudzające, takie jak zwiększenie metabolizmu, pomoc w walce z głodem lub zrównoważenie poziomu cukru we krwi.
Przedstawiam Wam 8 ziół, które wspomagają odchudzanie!
Zioła na odchudzanie
1. Kozieradka
Kozieradka jest to przyprawa, którą głównie stosuje się w kuchni indyjskiej, a także potrawach z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu.
Jeśli masz ochotę na tłuste danie, to możesz dodać do potrawy przyprawę curry i dzięki temu zaspokoisz chęć na tłuste!
Curry zawiera kozieradkę, ziarno, które pomaga tłumić apetyt na tłuszcz [1]. Może również pomóc kontrolować poziom cukru we krwi.
Kozieradka może stymulować insulinę i spowalniać wchłanianie cukrów w żołądku, co może obniżać poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Jako uzupełnienie nasion kozieradki stosuje się w leczeniu wysokiego cholesterolu i cukrzycy.
Właściwości kozieradki:
- zwiększa wydzielane soku żołądkowego
- obniża poziom cukru we krwi
- ułatwia trawienie
- wspomaga przyswajanie składników odżywczych
2. Rozmaryn
Od wielu lat rozmaryn jest używany jako przyprawa ze względu na swoje właściwości lecznicze. Poprawia pracę żołądka przy problemach trawiennych.
Ważne
Od niedawna uważa się, że rozmaryn pomaga powstrzymać głód i może pomóc w utracie wagi.
Jest on naturalnie bogaty w kwas karnozowy, substancję, która utrzymuje kilogramy poprzez hamowanie tworzenia się komórek tłuszczowych.
Pomaga również mięśniom wchłaniać glukozę, pomagając obniżyć poziom cukru we krwi i potencjalnie zmniejszyć uczucie głodu.
Właściwości rozmarynu:
- wspiera trawienie
- odtruwa organizm
- odmładza skórę
- wzmacnia system immunologiczny
- wspiera pamięć
3. Imbir
Używany od dziesięcioleci w leczeniu nudności i innych problemów trawiennych, imbir ostatnio zyskał popularność jako środek wspomagający odchudzanie.
Imbir jest naturalnym środkiem zmniejszającym apetyt, pomagającym poczuć się sytym, więc ogólnie jesz mniej.
Naukowcy uważają, że imbir wywołuje termogenezę, działanie, które pomaga spalić więcej kalorii. Jednak badania przeprowadzone na ludziach są potrzebne, aby potwierdzić te odkrycia, ponieważ korzyści z imbiru w zakresie utraty wagi zaobserwowano tylko w badaniach na zwierzętach.
Niezależnie od tego, w jakim stopniu imbir może zmniejszyć masę ciała, jest to zdrowy sposób na urozmaicenie posiłku. Zamiast cukru lub miodu użyj dużej szczypty mielonego imbiru do herbaty czy owsianki.
Właściwości imbiru:
- pozytywnie wpływa na proces trawienia
- zmniejsza apetyt
- niweluje wzdęcia
- pobudza krążenie
- ma działanie rozgrzewające
4. Kurkuma
Od 4000 lat kurkuma roślinna jest stosowana w leczeniu różnych schorzeń, w tym zapalenia stawów, problemów trawiennych, infekcji i niektórych nowotworów.
Uważa się, że substancje chemiczne zawarte w kurkumie mogą pomóc zmniejszyć obrzęk (lub stan zapalny), co może również przynieść korzyści w zakresie utraty wagi. Czyli warto stosować kurkumę na odchudzanie!
W niektórych badaniach na zwierzętach wykazano, że działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne kurkuminy, żółtego pigmentu pochodzącego z przypraw kurkumy, może zmniejszyć masę ciała i zwiększyć metabolizm, potrzebne są badania na ludziach, aby zweryfikować to.
Kurkuma nadaje ciepły, ziemisty aromat i smak potrawom z drobiu, owoców morza i warzyw, w tym curry i chutney.
Właściwości kurkumy:
- wspiera pracę wątroby i trzustki
- chroni błony śluzowe układu trawiennego i jelit
- reguluje poziom cukru we krwi
- oczyszcza wątrobę z toksyn
5. Czosnek
Czosnek, znany z wielu korzyści zdrowotnych, może obniżać ciśnienie krwi, zwalczać stany zapalne, zmniejszać ryzyko chorób serca i prawdopodobnie chronić przed chorobą zwyrodnieniową stawów. Teraz czosnek może również pomóc w kontrolowaniu masy ciała.
Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z czosnku, rozgnieć świeży czosnek i pozostaw go w temperaturze pokojowej na co najmniej 10 minut przed gotowaniem.
Umożliwi to uwolnienie enzymów uwięzionych w czosnku i pomoże zachować do 70 procent korzystnych związków w czosnku w porównaniu z gotowaniem z nim bezpośrednio po zmiażdżeniu.
Właściwości czosnku:
- zwalcza stany zapalne
- obniża ciśnienie krwi
- wzmacnia układ odpornościowy
- leczy nadciśnienie
6. Pieprz Cayenne
Papryka Cayenne to rodzaj papryczki chili, popularnie używanej w celu dodania pikantnej dawki smaku do wielu potraw.
Zawiera kapsaicynę, która nadaje pieprzowi cayenne charakterystyczne ciepło i zapewnia liczne korzyści zdrowotne.
Ważne
Kapsaicyna może również zmniejszać głód, sprzyjając utracie wagi. (2)
Jedno małe badanie wykazało, że przyjmowanie kapsułek kapsaicyny zwiększa poziom sytości i zmniejsza całkowite spożycie kalorii.
Właściwości Pieprzu Cayenne:
- chroni przed udarem i zawałem
- wzmacnia układ odpornościowy
- działa przeciwzapalnie
- działanie termogeniczne
7. Mniszek lekarski
Mniszek lekarski to łagodny środek moczopędny, przeczyszczający i wspomagający trawienie, który poprawia metabolizm tłuszczów i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Zwiększa również eliminację kwasów tłuszczowych przez układ pokarmowy, jednocześnie zawiera wiele witamin i minerałów, które zostały zubożone w wyniku stosowania diuretyków, minimalizując ryzyko zachwiania równowagi.
Należy pamiętać, że długotrwałe stosowanie może nadal powodować wyczerpywanie się elektrolitów, jak w przypadku każdego rodzaju diuretyków.
Właściwości mniszka lekarskiego:
- zwiększa wydzielanie soków trawiennych
- reguluje wypróżnienia
- spowalnia wchłanianie cukru
- ogranicza łaknienie
8. Mięta pieprzowa
Od orzeźwiającej lemoniady po filiżankę gorącej herbaty, mięta pieprzowa może poprawić smak wielu zwykłych potraw.
Ale czy wiesz, że ma ona również właściwości tłumiące apetyt, co sprawia, że czujesz się mniej głodny, gdy ją spożywasz? Mniej zachcianek oznacza, że będziesz spożywać mniej kalorii, co z kolei pomoże w utracie wagi.
Stwierdzono, że mięta pieprzowa łagodzi trawienie, gazy i kwasowość. A prawidłowe trawienie, jak wszyscy wiemy, jest podstawowym krokiem do utraty wagi. Mięta pieprzowa okazała się również skutecznym lekarstwem na zespół jelita drażliwego (IBS).
Właściwości mięty pieprzowej:
- leczy bóle żołądka
- przeciwbakteryjna
- zmniejsza świąd
- może działać uspokajająco
- wspomaga trawienie tłuszczów
Źródła:
- Bae J, Kim J, Choue R, Lim H. Fennel (Foeniculum vulgare) and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) Tea Drinking Suppresses Subjective Short-term Appetite in Overweight Women. Clin Nutr Res. 2015 Jul;4(3):168-74. doi: 10.7762/cnr.2015.4.3.168. Epub 2015 Jul 31. PMID: 26251835; PMCID: PMC4525133.
- Rogers J, Urbina SL, Taylor LW, Wilborn CD, Purpura M, Jäger R, Juturu V. Capsaicinoids supplementation decreases percent body fat and fat mass: adjustment using covariates in a post hoc analysis. BMC Obes. 2018 Aug 13;5:22. doi: 10.1186/s40608-018-0197-1. PMID: 30123516; PMCID: PMC6088424.
Dodaj komentarz