Wyciąg z karczocha na odchudzanie: czy to naprawdę działa?

Karczoch zwyczajny znany jest z niskokaloryczności, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Chcesz poprawić procesy trawienne oraz unormować poziom cholesterolu we krwi? Być może to właśnie karczoch powinien być tym składnikiem, jaki dołączysz do codziennego menu.

Cynara scolymus jest rośliną o charakterystycznym wyglądzie. Kuliste kwiatostany otoczone są kilkoma warstwami grubych liści, przypominających kształtem łuski. Wyciąg z karczocha posiada wiele cennych właściwości, stanowiąc bogate źródło witamin i minerałów.

Wyciąg z karczocha: wartości odżywcze

Wartości odżywcze karczocha opierają się głównie na mikroelementach.

Liście karczocha są bogatym źródłem:

  • flawonoidów
  • garbników
  • witamin: C, niacyny, A
  • minerałów: magnezu, potasu, wapnia, fosforu i żelaza

W karczochu znajduje się również sporo ułatwiającego trawienie błonnika.

Karczochy to warzywa niskokaloryczne. W 100 gramach znajduje się tylko 47 kcal. Właśnie z tego powodu często uwzględniane są jako jeden z elementów diety odchudzającej. Taki naturalny środek na odchudzanie nie zaburzy pracy organizmu, a wręcz przeciwnie: usprawni wiele jego funkcji.

Wyciąg z karczocha – działanie na odchudzanie

Wyciąg z karczocha wspiera funkcjonowanie wątroby, wykazując równocześnie działanie silnie oczyszczające. Ma też lekkie działanie moczopędne, co przyczynia się do usunięcia z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.

Karczoch jest polecany na odchudzanie również dlatego, że normuje poziom cholesterolu i lipidów we krwi. [1]

Zażywanie preparatów na bazie karczocha zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów we krwi. To pozwala kontrolować wagę i sprzyja pozbywaniu się niechcianych kilogramów.

O tym, że karczoch może okazać się potrzebny w kuracji odchudzającej świadczy także to, że znajduje się w nim kwas chlorogenowy, a więc cenny antyoksydant. Jego spożywanie zmniejsza wchłanianie cukrów do przewodu pokarmowego, chroni także przed negatywnym wpływem wolnych rodników.

Za przyspieszenie metabolizmu i rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej odpowiada także niacyna. Karczoch jest jednym z cenniejszych źródeł witaminy PP.

Spożywanie karczocha jest zaleca się osobom:

  • prowadzącym nieregularny tryb życia
  • mającym wysoki cholesterol
  • chcącym poprawić procesy trawienne,
  • zmagających się z nadmiarem tkanki tłuszczowej

Właściwości zdrowotne karczocha

Właściwości zdrowotne karczocha zwyczajnego znane są już od starożytności. Na początku używano go głównie do zwalczania problemów z niestrawnością, a także wspomagająco w leczeniu wątroby i nerek.

Najważniejszym składnikiem Cynara scolymus jest cynaryna, korzystnie oddziałująca na:

  • wątrobę
  • nerki
  • dróg żółciowych
  • metabolizm
  • poziomu cholesterolu i lipidów we krwi

W karczochu znajduje się także inulina regulująca poziom cukru we krwi i dzięki temu ułatwiająca zrzucenie zbędnych kilogramów.

Badania dowiodły, że cynaryna działa rozkurczowo i ochronnie na komórki wątroby, co doprowadza do zwiększenia wydzielania soków trawiennych i pomaga wyregulować procesy trawienia u tych osób, które do tej pory miały z tym problem. [2] Karczochy rekomendowane są więc ludziom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego, jak zespół jelita drażliwego.

Warzywa te polecane są także diabetykom z uwagi na to, że inulina wspomaga zachowanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Kwas chlorogenowy zwiększa z kolei tolerancję glukozy, obniżając wchłanianie się cukrów w przewodzie pokarmowym.

Indeks glikemiczny w przypadku karczochów jest bardzo niski i wynosi 18.

Jak stosować wyciąg z karczocha na odchudzanie?

Karczoch spożywany w celu zrzucenia nadmiernych kilogramów powinien być w pierwszej kolejności obrany. Później zaś należy go poddać obróbce termicznej.

Tutaj wybór jest dowolny: warzywo możesz ugotować albo przyrządzić w piekarniku. Pieczone karczochy są o wiele smaczniejsze oraz prostsze w przyrządzeniu.

Jeśli zdecydujesz się na przyjmowanie karczocha w formie suplementu diety, jako tabletki, to na początek powinieneś bardzo dokładnie zapoznać się z ofertę rynku. Następnie skonsultuj swój wybór z lekarzem albo z dietetykiem. Istotne jest to, aby podczas przyjmowania pigułek na bazie karczocha nie przekraczać zalecanej, dobowej dawki.

Wiele osób decyduje się na wypijanie soku z karczocha. Wówczas muszą pamiętać o tym, by spożywać wyciąg codziennie, aby przyniósł zamierzone skutki. Ekstrakty z liści tego warzywa zaleca się pić dwa razy dziennie, po 25 mililitrów. W celach odchudzających wyciąg z karczocha powinien być wypijany od razu po posiłku.

Przed każdym spożyciem wstrząśnij mocno butelką. Wówczas wymieszany zostanie naturalnie pojawiający się osad. Po otwarciu sok nie może być przechowywany w lodówce dłużej niż 3 tygodnie.

Sok z liści karczocha możesz również przygotować samodzielnie. Liście dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj przez pół godziny. Możesz dodać kilka kropli soku z cytryny. Po ugotowaniu sok przecedź i pół szklanki rozcieńcz z wodą w proporcji 1:1. Następnie dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj.

Czy wyciąg z karczocha pomoże schudnąć?

Preparaty na bazie karczocha wspomagają pracę wątroby, obniżają poziom cholesterolu i lipidów we krwi.

To wszystko wpływa na unormowanie pracy układu pokarmowego poprzez:

  • wyeliminowanie wzdęć i zaparć
  • wyregulowanie rytmu wypróżnień

Cynaryna znajdująca się w karczochach pomaga utrzymać optymalne stężenie cholesterolu w organizmie oraz usuwać toksyny z wątroby.

Podsumowanie

Karczoch zwyczajny ma silne właściwości detoksykujące i jest niskokaloryczny, wobec czego wspomaga odchudzanie. Należy jednak pamiętać o tym, że samo wprowadzenie karczocha do diety nie wystarczy. Liczą się również: wprowadzenie zdrowej diety oraz sporej ilości ruchu.

Podsumowując, wyciąg z karczocha ma o wiele wyższą zawartość substancji odżywczych aniżeli samo warzywo. Dlatego jego skuteczność w walce ze zbędnymi kilogramami jest potwierdzona. Jeśli myślisz o tym, aby się odchudzać, Cynara scolymus powinien znaleźć się w twoim codziennym jadłospisie.


Źródła:

  1. Ben Salem M., Affes H., Ksouda K., Dhouibi R., Sahnoun Z., Hammami S., Zeghal KM., Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits, Plant Foods Hum Nutr. 2015 Dec;70(4):441-53. https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-015-0503-8
  2. Erikel E., Yuzbasioglu D., Unal F., In vitro genotoxic and antigenotoxic effects of cynarin, J Ethnopharmacol. 2019 Jun 12;237:171-181. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874118341886

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *