Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, posiada liczne właściwości prozdrowotne. Włączenie jej do codziennej diety wpłynie pozytywnie na wiele procesów zachodzących w organizmie, a dodatkowo może pomóc w odchudzaniu. Z czego to wynika i dlaczego z witaminy C powinny korzystać osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy?
Witamina C – właściwości
Witamina C na odchudzanie cieszy się dużą popularnością już od wielu lat. Zanim jednak powiemy więcej o jej działaniu związanym z redukcją tkanki tłuszczowej, przyjrzyjmy się właściwościom prozdrowotnym kwasu askorbinowego. A tych jest naprawdę wiele.
Ogromne znaczenie witaminy C i jej powszechne zastosowanie w medycynie wynika z tego, że bierze ona udział w wielu procesach, jakie zachodzą w ludzkim organizmie.
Daje nieocenione wsparcie układowi krwionośnemu, niwelując poziom złego cholesterolu, pomagając w zwalczaniu nadciśnienia, a także uczestnicząc w produkcji czerwonych krwinek.
Witaminę C zalicza się również do silnych przeciwutleniaczy i dlatego jest niezbędna w procesie usuwania z organizmu wolnych rodników.
Ułatwia także przyswajanie cennych składników mineralnych, takich jak żelazo czy wapń, wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, a nawet wspiera proces gojenia się ran.
Warto również dodać, że witamina C doskonale wpływa na stan skóry. Nie tylko chroni ją przed uszkodzeniami wynikającymi z działania negatywnych czynników zewnętrznych, jak promieniowanie UV, ale również stymuluje syntezę kolagenu [1]. Ten natomiast jest jednym z najważniejszych elementów budulcowych skóry, a także chrząstki stawowej, dlatego może pomóc w zwalczaniu różnego rodzaju dolegliwości.
Do innych cennych właściwości witaminy C zaliczamy:
- usprawnianie pracy mózgu
- uczestniczenie w przemianach aminokwasów i syntezie hormonów
- aktywowanie licznych enzymów
- pozytywny wpływ na układ immunologiczny
- obniżanie poziomu cukru we krwi
- ochronę przed przeziębieniami
Wszystko to sprawia, że kwas askorbinowy warto włączyć do swojej diety – nie tylko w procesie odchudzania.
Polecamy: Młody jęczmień – zastosowanie w odchudzaniu
Czy witamina C przyspiesza metabolizm?
Wróćmy jednak do kwestii, która interesuje nas najbardziej. Czy witamina C na odchudzanie rzeczywiście jest dobrym pomysłem i pomoże w zniwelowaniu zbędnej tkanki tłuszczowej?
Tak, choć warto traktować ją jako uzupełnienie odpowiednio zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej, a nie fundament procesu redukcji wagi.
Witamina C może mieć wpływ na odchudzanie ze względu na fakt, że przyspiesza metabolizm. Dzięki niej usprawniona zostaje przemiana węglowodanów, białek i tłuszczów, co może znacznie ułatwić proces odchudzania.
Uczestniczy też w procesach lipolitycznych, co zwiększa szansę na usprawnienie spalania tkanki tłuszczowej z brzucha, pośladków oraz ud i bierze udział w przemianie tyrozyny.
Jest to bardzo istotny aminokwas, który pozwala na syntezę wielu hormonów, a co za tym idzie – zapewnia właściwy metabolizm. Efektami obecności tyrozyny w organizmie są odpowiedni poziom lipidów w rezerwach tłuszczowych oraz mniejszy apetyt, co będzie nie bez znaczenia w kontekście odchudzania.
Dzięki regularnemu stosowaniu witaminy C zyskasz także możliwość efektywniejszego usuwania zbędnych produktów metabolizmu. Jest to istotne nie tylko w kontekście procesu odchudzania, ale też samopoczucia.
Witamina C w odchudzaniu
Wspieranie procesu metabolizmu oraz produkcji przemiany tyrozyny to jednak wciąż nie wszystko. Witamina C na odchudzanie działa także na innych płaszczyznach, ułatwiając uzyskanie szczupłej sylwetki.
Kwas askorbinowy stymuluje produkcję L-karnityny, która umożliwia efektywniejsze utlenianie kwasów tłuszczowych. Jak wykazały badania, jej suplementacja może mieć pozytywny wpływ na poprawę masy ciała i wskaźnik BMI – zwłaszcza u osób z nadwagą oraz otyłością [2].
Oprócz tego witamina C przeciwdziała wychwytowi glukozy przez receptory glukozy. Ogranicza to produkcję tzw. tłuszczu zapasowego, który gromadzi się w obszarze narządów wewnętrznych i pod skórą. Jego obecność może mieć negatywny wpływ na wygląd sylwetki.
Warto również wrócić do właściwości witaminy C, o których pisaliśmy wcześniej i które także pomogą ci w zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Mowa tu przede wszystkim o ułatwianiu przyswajania żelaza. Pierwiastek ten odpowiedzialny jest między innymi za transport tlenu do komórek, czego efektem może być szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Ważne
Pamiętaj – suplementacja witaminy C będzie miała korzystny wpływ na proces odchudzania tylko wtedy, gdy zastosujesz odpowiednią, niskokaloryczną dietę i wdrożysz aktywność fizyczną. Stanowi bowiem wsparcie, a nie fundament spalania tkanki tłuszczowej.
Witamina C – dawkowanie
Jeżeli chcesz, aby witamina C na odchudzanie zapewniła ci satysfakcjonujący efekt, a przy tym nie wywołała jakichkolwiek skutków ubocznych, powinieneś dawkować ją w odpowiedni sposób. Jej dzienne zapotrzebowanie dla osób dorosłych wynosi od 60 do 100 mg – w zależności od wieku i masy ciała.
Suplementować ją powinny nie tylko osoby pragnące przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej, ale również kobiety w ciąży, osoby starsze i żyjące w ciągłym stresie oraz pracownicy fizyczny. Co więcej, zalecana jest także podczas infekcji wirusowych, przy trudno gojących się ranach i w schorzeniach jamy ustnej.
Niewystarczająca ilość kwasu askorbinowego w diecie może powodować choroby jamy ustnej, pogorszenie stanu skóry, osłabienie układu immunologicznego i wiele innych dolegliwości.
Gdzie znajdziesz witaminę C?
Do najlepszych źródeł witaminy C zaliczamy owoce i warzywa. Najwięcej znajdziesz jej w cytrusach (kiwi, cytrynach i pomarańczach), a także czarnych porzeczkach, truskawkach, czerwonej papryce, brokułach czy pomidorach.
Szczególnie polecamy warzywa – wiele z nich dodatkowo zawiera błonnik, który zahamuje twój apetyt i wpłynie pozytywnie na proces odchudzania.
Świetnym pomysłem jest też dostarczanie witaminy C w postaci suplementów diety – w ich składach często znajdują się także inne cenne substancje, które pozwolą ci nie tylko szybciej spalić nadmiar tkanki tłuszczowej, ale także zapewnią dużo lepsze samopoczucie i zdrowie.
Polecamy: Zdrowe tłuszcze – kiedy mogą negatywnie wpływać na nasze odchudzanie?
Kwas l-askorbinowy – skutki uboczne
Odpowiednie dawkowanie kwasu l-askorbinowego jest bardzo istotne, ponieważ jego zbyt duża ilość może doprowadzić do różnego rodzaju skutków ubocznych. Mowa tutaj zwłaszcza o bólu brzucha, biegunce, nudnościach i wymiotach.
Tego typu problemy występują przede wszystkim po jednorazowym zażyciu zbyt dużej dawki. Jeszcze bardziej niebezpieczne może natomiast okazać się suplementowanie nadmiernych ilości witaminy C przez dłuższy czas, np. kilka tygodni. Często prowadzi to do poważniejszych dolegliwości – kamieni w nerkach oraz piasku w pęcherzu moczowym.
Podsumowanie
Witamina C to jeden z najważniejszych związków chemicznych, jaki możesz dostarczać swojemu organizmowi. Ma nieoceniony wpływ na wiele procesów zachodzących w ludzkim ciele i pozwala radzić sobie z różnego rodzaju dolegliwościami.
Świetnym pomysłem jest też witamina C na odchudzanie, ponieważ przyspiesza metabolizm, bierze udział w produkcji aminokwasów niezbędnych do spalania tkanki tłuszczowej i zapobiega gromadzeniu się jej w niepożądanych miejscach.
Pamiętaj jednak, że efekty jej suplementacji zauważysz wyłącznie wtedy, gdy równolegle będziesz stosować odpowiednią dietę oraz zachowasz aktywność. W ten sposób zyskasz możliwość skutecznej walki z nadwagą lub otyłością.
Źródła:
- Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9(8), 866.
- Askarpour, M., Hadi, A., Miraghajani, M., Symonds, M. E., Sheikhi, A., & Ghaedi, E. (2020). Beneficial effects of l-carnitine supplementation for weight management in overweight and obese adults: An updated systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacological research, 151, 104554.
Dodaj komentarz