Menu Zamknij

Szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bez glutenu i jajek to naprawdę udany wypiek! Wiele osób uważa, że ciasto bez jaj i białej mąki pszennej, nie ma racji bytu. Zmienią zdanie, kiedy spróbują ciacha z tego przepisu. Uwielbiam szarlotki, jadłem ich wiele i to ciasto nigdy mi się nie znudzi. A przepis, który znajdziecie poniżej, jest według mnie najlepszy. Co więcej, samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste i każdy poradzi sobie z tym zadaniem.

Szarlotka bez glutenu – składniki:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g ksylitolu lub cukru
  • kostka masła
  • 2 kg jabłek
  • cynamon (opcjonalnie)
szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa – wykonanie

  1. Odmierzamy na wadze odpowiednią ilość mąki kukurydzianej i ziemniaczanej i wsypujemy do dużej miski.
  2. Dodajemy cukier lub ksylitol oraz kostkę miękkiego, ale nie rozpuszczonego masła.
  3. Całość zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  4. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dusimy je w garnku do momentu aż staną się bardzo miękkie – powinny mieć konsystencję dżemu z kawałkami owoców. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę cynamonu (jeśli ktoś lubi).
  5. Ugniecione ciasto dzielimy na dwie części:
    • 3/4 ciasta przeznaczymy na spód
    • 1/4 ciasta wykorzystamy na kruszonkę
  6. Okrągłą blachę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie kładziemy na nią ciasto przeznaczone na spód, dociskając je do blachy palcami, aby przylegało równomiernie do całej powierzchni spodu blachy.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy ciasto na 15-20 minut, by lekko się podpiekło.
  8. Wyjmujemy ciasto i na jego powierzchni układamy jabłka.
  9. Przygotowujemy kruszonkę z 1/4 pozostałego ciasta. Można zetrzeć je na tarce.
  10. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, tym razem jednak na około 50 minut.

Ciasto po wyjęciu można podawać z ubitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem, jednakże zwiększy to jego kaloryczność (to informacja dla tych, którzy dbają o linię). 🙂

Bazując na tym przepisie można przygotować także ciasto ze śliwkami czy wiśniami.

Zachęcam także do obserwowania innych moich przepisów na zdrowe ciasta, jak chociażby rafaello z kaszy jaglanej, brownie z fasoli oraz mniej zdrowy sernik oreo na zimno. 🙂

Powiązane Wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *