Szarlotka bez glutenu i jajek to naprawdę udany wypiek! Wiele osób uważa, że ciasto bez jaj i białej mąki pszennej, nie ma racji bytu. Zmienią zdanie, kiedy spróbują ciacha z tego przepisu. Uwielbiam szarlotki, jadłem ich wiele i to ciasto nigdy mi się nie znudzi. A przepis, który znajdziecie poniżej, jest według mnie najlepszy. Co więcej, samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste i każdy poradzi sobie z tym zadaniem.
Szarlotka bez glutenu – składniki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 150 g ksylitolu lub cukru
- kostka masła
- 2 kg jabłek
- cynamon (opcjonalnie)

Szarlotka bezglutenowa – wykonanie
- Odmierzamy na wadze odpowiednią ilość mąki kukurydzianej i ziemniaczanej i wsypujemy do dużej miski.
- Dodajemy cukier lub ksylitol oraz kostkę miękkiego, ale nie rozpuszczonego masła.
- Całość zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dusimy je w garnku do momentu aż staną się bardzo miękkie – powinny mieć konsystencję dżemu z kawałkami owoców. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę cynamonu (jeśli ktoś lubi).
- Ugniecione ciasto dzielimy na dwie części:
- 3/4 ciasta przeznaczymy na spód
- 1/4 ciasta wykorzystamy na kruszonkę
- Okrągłą blachę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie kładziemy na nią ciasto przeznaczone na spód, dociskając je do blachy palcami, aby przylegało równomiernie do całej powierzchni spodu blachy.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy ciasto na 15-20 minut, by lekko się podpiekło.
- Wyjmujemy ciasto i na jego powierzchni układamy jabłka.
- Przygotowujemy kruszonkę z 1/4 pozostałego ciasta. Można zetrzeć je na tarce.
- Całość ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, tym razem jednak na około 50 minut.
Ciasto po wyjęciu można podawać z ubitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem, jednakże zwiększy to jego kaloryczność (to informacja dla tych, którzy dbają o linię). 🙂
Bazując na tym przepisie można przygotować także ciasto ze śliwkami czy wiśniami.
Zachęcam także do obserwowania innych moich przepisów na zdrowe ciasta, jak chociażby rafaello z kaszy jaglanej, brownie z fasoli oraz mniej zdrowy sernik oreo na zimno. 🙂
Dodaj komentarz