Sok z brzozy to naturalny sposób na odchudzanie i poprawę odporności. Jak samodzielnie go przyrządzić?
Sok z brzozy – właściwości
Sok z brzozy to płyn, dzięki któremu drzewo transportuje składniki odżywcze niezbędne mu do rozwoju liści.
Składa się z pozyskiwanej przez korzenie wody oraz rozpuszczonych w niej witamin i minerałów. [1]
Ze względu na bogactwo cennych dla zdrowia składników stał się popularny wśród osób, które preferują naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu.
Co ciekawe, sok z brzozy ma też właściwości odchudzające, dlatego jest często wybierany jako wspomagający redukcję dodatek do diety.
Składnik ten wykorzystywano w medycynie tradycyjnej jako sposób na:
- dolegliwości układu oddechowego
- wzmocnienie odporności
- poprawę płodności
- dolegliwości skóry
- osłabienie i anemię
- kamicę nerkową
- porost włosów
- oczyszczenie organizmu
- bóle reumatyczne
- dolegliwości bólowe
- gorączkę i przeziębienie
- nadpotliwość
- wzmocnienie wątroby
Wpływ na odchudzanie
W jaki sposób sok z brzozy wpływa na odchudzanie?
Substancja posiada właściwości oczyszczające i moczopędne, dzięki którym pomaga pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii.
Dostarcza też potrzebnych witamin i minerałów, pozwalając przywrócić prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
W efekcie jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które prowadziły niezdrowy tryb życia i stosowały ubogą dietę. Umożliwia naturalny detoks przygotowujący do odchudzania.
Ponadto przyspiesza metabolizm, dzięki czemu ciało wydajniej korzysta z dostarczanej mu energii i wolniej odkłada tkankę tłuszczową. Przekłada się to na szybszą utratę kilogramów.
Właściwości odchudzające soku z brzozy zapewnia kwas chlorogenowy, który ma wpływ na metabolizm tłuszczu.
Zmniejsza również apetyt, dlatego jest niezastąpionym składnikiem w przypadku problemów z podjadaniem między posiłkami.
Polecamy: Czy ananas odchudza? Właściwości, efekty i opinie
Jak zrobić sok z brzozy na odchudzanie?
Sok z brzozy jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach. Można jednak pozyskać go też samodzielnie.
Nie jest to bardzo trudne, ale będzie wymagało odpowiedniego przygotowania i narzędzi.
W pierwszej kolejności warto wiedzieć, z jakich drzew można pozyskiwać sok. Nada się do tego brzoza brodawkowata, która powszechnie występuje w europejskich lasach, a także brzoza omszona.
Istnieją również chronione gatunki brzóz, których nie wolno w żaden sposób uszkodzić. W większości rosną jednak na terenach rezerwatów.
Kiedy zbierać sok z brzozy? Pora roku ma duże znaczenie, ponieważ w drzewach najwięcej soku płynie przed rozwinięciem się liści. Najlepiej wybrać się na zbiory wiosną. [2]
Jak pozyskać sok z brzozy? Można wykorzystać do tego kilka sposobów.
Pierwszym jest odcięcie kilku gałązek drzewa i umieszczenie ich w butelce. Płyn będzie powoli spływał do naczynia. Niestety, jest to mało efektywna metoda pozwalająca zebrać niewiele soku.
Druga opcja to nacięcie pnia ostrym narzędziem. Wystarczy wgłębienie na 2-3 cm, w zależności od wieku drzewa, tak aby przebić korę. Następnie należy podstawić naczynie i zamocować rynienkę, która umożliwi zebranie całego soku.
Najwięcej płynu można uzyskać poprzez nawiercenie drzewa. W tym celu potrzebna będzie wiertarka, za pomocą której wykonamy otwór na głębokość 2-3 cm. Następnie wystarczy założyć wężyk lub kranik i podstawić butelkę.
Czy pozyskiwanie soku niszczy drzewo?
Nie, o ile wykonamy tylko jedno nacięcie. Po kilku dniach powinno się ono zasklepić, dzięki czemu sok przestanie „uciekać” z drzewa.
Jak pić sok z brzozy?
Sok z brzozy można pić od razu po pozyskaniu go z drzewa. Nie potrzebuje obróbki termicznej, a w zimnej wersji posiada najwięcej wartości odżywczych.
Jak pić sok? Można spożywać go solo lub dodawać do zdrowych koktajli.
Aby przyniósł efekty w postaci poprawy zdrowia i przyspieszenia odchudzania, najlepiej stosować go codziennie po 50-100 ml.
Sok z brzozy można pić przez 2-3 tygodnie, a potem zrobić kilka tygodni przerwy.
Sok z brzozy – przechowywanie
Świeży sok z brzozy najlepiej przechowywać w lodówce i wykorzystać go w ciągu kilku dni.
Można też przedłużyć jego zdatność do spożycia, wykonując przetwory.
Sprawdzonym sposobem jest dodanie alkoholu, który zadziała jak konserwant. W takiej wersji napój nie nada się już jednak dla dzieci i kobiet w ciąży oraz karmiących.
Sok można też pasteryzować – zabieg ten zmniejszy zawartość witaminy C, ale wydłuży możliwość przechowywania do roku. Jest to więc świetna opcja dla osób, które chcą przygotować zapasy napoju, np. na zimę.
Kolejną opcją jest zamrożenie, które pozwoli zachować sporą część wartości odżywczych.
Sok z brzozy można też zagotować, tworząc z niego syrop. Jest to jednak najbardziej inwazyjna forma obróbki, podczas której wytraci się większość witamin.
Polecamy: Młody jęczmień – zastosowanie w odchudzaniu
Przeciwwskazania
Sok z brzozy to naturalny produkt, dlatego spożywanie go dla większości osób jest bezpieczne i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Jak każdy składnik może jednak wywoływać niepożądane reakcje organizmu, dlatego warto zachować ostrożność przy jego stosowaniu.
Przeciwwskazania do picia soku z brzozy to:
- niewydolność układu moczowego
- niedrożność dróg moczowych
- choroby serca
- choroby nerek
- uczulenie na pyłek brzozy
Podsumowanie
Sok z brzozy to naturalny sposób na odchudzanie i poprawę zdrowia. Zawiera wiele cennych składników, dzięki którym można szybciej stracić na wadze i uzupełnić niedobory w organizmie.
Jest dostępny w niektórych sklepach, ale można też pozyskać go samodzielnie. W tym celu potrzebne będzie jedynie właściwe drzewo i proste narzędzia.
Naturalny sok nadaje się do picia na surowo, może stanowić też bazę pod przetwory.
Źródła:
- Staniszewski, P., Bilek, M., Szwerc, W., Tomusiak, R., Osiak, P., Kocjan, R., & Moskalik, T. (2020). The effect of tree age, daily sap volume and date of sap collection on the content of minerals and heavy metals in silver birch (Betula pendula Roth) tree sap. PloS one, 15(12), e0244435.
- Hölttä, T., Dominguez Carrasco, M., Salmon, Y., Aalto, J., Vanhatalo, A., Bäck, J., & Lintunen, A. (2018). Water relations in silver birch during springtime: How is sap pressurised?. Plant biology (Stuttgart, Germany), 20(5), 834–847
Dodaj komentarz