Rabarbar to niepozorna roślina, którą znamy głównie z kulinarnych zastosowań. Jak się okazuje, warzywo posiada szereg dobroczynnych właściwości, dzięki którym może poprawić samopoczucie, a także wpłynąć na skuteczność odchudzania.
Pierwsze, czym zaskakuje rabarbar to fakt, że jest… warzywem. Większość z nas kojarzy go głównie z ciast i kompotów, dlatego naturalnym wydaje się oczekiwanie, że to owoc. Rabarbar jest jednak warzywem należącym do bylin. Roślina zawiera mnóstwo cennych składników, które wspomagają odchudzanie i łagodzą rozmaite dolegliwości.
Rabarbar na odchudzanie
Rabarbar wspiera odchudzanie na kilka sposobów. Zawarte w nim substancje wspomagają trawienie, a także chronią przed wystąpieniem zaburzeń metabolicznych nierzadko powiązanych z nadwagą i otyłością.
Rabarbar jest źródłem błonnika pokarmowego, który pełni funkcję oczyszczającą. Dzięki niemu proces trawienia przebiega znacznie sprawniej. Składnik działa w organizmie w dwojaki sposób.
Nierozpuszczalne frakcje błonnika „wymiatają” resztki pokarmu z przewodu pokarmowego, ułatwiając wypróżnianie oraz regulując jego rytm.
Z kolei takie związki, jak inulina stanowią cenny prebiotyk wspierający utrzymanie właściwej flory jelitowej. Jest to rozpuszczalny w wodzie polisacharyd, który ma zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu i cukru we krwi. [1] Szczególnie korzystne jej działanie okazuje się w przypadku osób cierpiących na cukrzycę, której często towarzyszy także nadwaga, a nawet otyłość.
Rabarbar zawiera także pektyny, które wykazują podobne właściwości do błonnika – pomagają oczyścić organizm z toksyn i radionuklidów, pośrednio ułatwiając odchudzanie. Związki te regulują pracę kładu pokarmowego i chronią go przed uszkodzeniami.
Co więcej, z badań wynika, że pektyny te także mogą obniżyć poziom glukozy oraz złego cholesterolu we krwi. [2]
Rabarbar i jego charakterystyczny, kwaśny smak pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu usprawnia procesy metaboliczne.
Polecamy: Jakich posiłków unikać aby pozbyć się senności po jedzeniu?
Działanie odchudzające rabarbaru sprowadza się zatem do:
- usprawniania trawienia
- przyspieszania metabolizmu
- normalizowania poziomu glukozy we krwi
- obniżania ilości złego cholesterolu
- oczyszczania organizmu z toksyn
- usuwania resztek pokarmowych z jelita grubego
- poprawy regularności i jakości wypróżnień
- wspierania prawidłowej flory jelitowej
Z tego względu osoby rozważające odchudzanie powinny włączyć rabarbar do swojej diety. Warzywo jest niskokaloryczne – zawiera jedynie około 10 kcal w jednej lasce. Nie znajdziesz w nim tłuszczu, dostarczy zaś 1 g białka oraz 4,5 g węglowodanów.
Właściwości rabarbaru
Właściwości rabarbaru nie sprowadzają się jednak wyłącznie do wspierania procesów związanych z odchudzaniem. W roślinie znajdziesz substancje aktywnie, które realnie wpływają na stan zdrowia.
Badania naukowe wskazują na to, że wspomniane pektyny działają przeciwrakowo oraz potrafią ograniczać powstawanie przerzutów.
Podobnie metabolit rapontycyny (rapontygenina) zawartej w rabarbarze posiada właściwości przeciwrakowe, a także antybakteryjne, przeciwalergiczne i antyoksydacyjne.
Inulina chroni przed zaburzeniami metabolicznymi i takimi chorobami, jak cukrzyca czy insulinooporność.
Rabarbar zawiera także mnóstwo antyoksydantów, jak na przykład witamina C. Związki te, jak sama nazwa wskazuje, działają przeciwutleniająco, hamując procesy w wyniku których wytwarzane są wolne rodniki. Te z kolei mogą uszkadzać komórki, prowadząc do wielu niebezpiecznych zmian w organizmie.
Rabarbar wykazuje właściwości przeciwzapalne i wspiera pracę układu odpornościowego.
Znajdziesz w nim witaminę A, C, K oraz minerały: mangan, potas czy wapń, jak również polifenole, luteinę czy zeaksantynę.
W jaki posiłkach stosować rabarbar?
Warzywo znane jest głównie z deserów – ciast, dżemów, galaretek czy kompotów. Z uwagi na kwaśny smak wymaga porządnego dosładzania, co niestety nie służy odchudzaniu.
Jak rozwiązać ten problem? Cukier możesz zastąpić naturalnymi i bezpiecznymi słodzikami, które w znacznie mniejszym stopniu wpływają na poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Świetnie sprawdzi się tu ksylitol (najlepiej fiński) lub erytrytol.
Przetwory rabarbarowe możesz także dosłodzić miodem, w którym znajdziesz mnóstwo cennych związków. Pamiętaj jednak, że on także zawiera węglowodany proste i jego stosowanie należy ograniczać.
Jednak desery to nie wszystko – rabarbar może stać się również dodatkiem do dań wytrawnych. Zrobisz z niego smaczny sos czy przystawkę, na przykład podsmażając warzywo na oliwie z oliwek z dodatkiem miodu.
Rabarbar możesz także wrzucić do porannej owsianki bądź ulubionej sałatki.
Polecamy: Zdrowe tłuszcze – kiedy mogą negatywnie wpływać na nasze odchudzanie?
Jak często spożywać rabarbar podczas odchudzania?
Rabarbar to warzywo zdrowe i usprawniające proces odchudzania, jednak spożywać je należy w rozsądnych ilościach.
Poza dostarczaniem dobroczynnych składników, rabarbar może także niektórym zaszkodzić. Wynika to głównie z zawartości kwasu szczawiowego, który ma negatywny wpływ na gospodarkę wapniową. Łączy się z jonami tego minerału, tworząc węglan wapnia, który osadza się w nerkach, powodując kamicę nerkową.
Wiązanie wapnia to także przyczyna osłabienia zębów i kości. Nadmierne spożycie rabarbaru może więc prowadzić na przykład do artretyzmu.
Kwas szczawiowy zaburza również pracę tarczycy oraz układu odpornościowego, trzustki czy wątroby.
Za bezpieczną dzienną dawkę szczawianów dla zdrowej osoby uznaje się 250 mg, jednak ludzie zmagający się z osteoporozą, artretyzmem czy kamicą nerkową powinni ograniczyć ich spożycie do 50 mg na dobę.
Rabarbar wykazuje także wpływ na układ hormonalny, mogąc na przykład zwiększać poziom estrogenów. Z tego względu mężczyźni z obniżoną ilością testosteronu powinni na niego uważać.
Z rabarbaru (ale i odchudzania!) powinny zrezygnować kobiety w ciąży. Podczas karmienia piersią również wyeliminuj to warzywo z jadłospisu, dzięki czemu zniwelujesz zagrożenie wystąpienia biegunek u niemowlęcia.
Jak często spożywać rabarbar podczas odchudzania? Osoby zdrowe mogą sobie pozwolić na kilka potraw w tygodniu. Ważne jednak, by monitorować swoje samopoczucie i wykonywać okresowe badanie sprawdzające poziom szczawianów w moczu.
Rabarbar jest cennym warzywem, które warto włączyć do swojej diety podczas walki z niechcianymi kilogramami. Jak wszystkie rośliny zawierające substancje aktywne, powinien być spożywany w rozsądnych ilościach. Pamiętaj, że wszystkie związki zawarte w żywności w jakiś sposób oddziałują na twoje ciało, dlatego niezwykle istotny jest umiar i zdrowy rozsądek.
Źródła:
- Li, L., Li, P., & Xu, L. (2021). Assessing the effects of inulin-type fructan intake on body weight, blood glucose, and lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Food science & nutrition, 9(8), 4598–4616.
- Zaitseva, O., Khudyakov, A., Sergushkina, M., Solomina, O., & Polezhaeva, T. (2020). Pectins as a universal medicine. Fitoterapia, 146, 104676.
Dodaj komentarz