Pestki słonecznika a odchudzanie – czy słonecznik tuczy?

Pestki słonecznika kojarzą nam się z raczej tłustą przekąską. Solone, prażone, świeże, a także w postaci oleju – nasiona te spożywane są na rozmaite sposoby. Jak się okazuje mogą być stosowane również przez osoby próbujące stracić na wadze. Coraz więcej mówi się o tym, jak działają pestki słonecznika na odchudzanie.

Sprawdźmy, czy słonecznik pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów i jak go jeść, by osiągnąć najlepsze efekty.

Czy pestki słonecznika tuczą?

Pestki słonecznika zawierają mnóstwo tłuszczu. To z nich przecież tłoczy się olej słonecznikowy. Zatem tak, pestki mogą tuczyć, jeśli nie zachowamy umiaru w ich spożywaniu.

Istotą procesu chudnięcia jest dostarczanie organizmowi takiej ilości kalorii, która jest mniejsza od jego zapotrzebowania. Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów, białek i węglowodanów nie pozwala na uzyskanie deficytu kalorycznego.

Jak zatem słonecznik ma działać na odchudzanie?

Pestki słonecznika zawierają mnóstwo białka i błonnika. Dzięki temu przyczyniają się do usprawnienia procesów przemiany materii, a co za tym idzie – przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Polecamy: Rukola na odchudzanie – fakt czy mit?

Sprawny metabolizm to warunek niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. To, co spożywamy powinno być sprawnie przetwarzane tak, by organizm mógł pozyskać energię oraz materiały niezbędne do budowania nowych struktur.

Ponadto błonnik pomaga „wymiatać” z jelit zbędne produkty przemiany materii, co ułatwia oczyszczanie organizmu ze złogów i toksyn. Przy odpowiedniej podaży wody, celuloza ze słonecznika skutecznie wspiera działanie układu pokarmowego.

Jak jeszcze działają pestki słonecznika na odchudzanie?

Otóż hamują apetyt. Tłuszcz i białko zawarte w nasionach pozwalają skutecznie ograniczać łaknienie i chęć na słodkości. Dłużej czujemy się najedzeni, a przez to rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski.

W pestkach słonecznika znajdziemy niezwykle cenne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, które wspierają gospodarkę insulinową i pomagają regulować poziom cukru we krwi. Cukrzycy typu drugiego często towarzyszy nadwaga i otyłość, dlatego odpowiednia podaż kwasów omega 3 w diecie jest niezmiernie istotna dla zachowania dobrej kondycji i zgrabnej sylwetki.

Pestki słonecznika – właściwości

Poza tym, że smaczne i sycące, pestki słonecznika posiadają szereg właściwości, które korzystnie oddziałują na nasz organizm.

Zawarte w słoneczniku antyoksydanty pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, które odpowiedzialne są za uszkodzenie komórek. Konsekwencją ich działania jest nie tylko przyspieszenie procesów starzenia się, ale także powstawanie wielu chorób, z nowotworami włącznie.

Pestki słonecznika zawierają także fitosterole. Związki te wspomagają obniżanie poziomu szkodliwego cholesterolu LDL w organizmie [1]. Ich pozytywne oddziaływanie w tym aspekcie obserwowane jest przy podaży w wysokości około 3 gramów dziennie. Fitosterole wspomagają układ sercowo-naczyniowy, chroniąc przed pojawieniem się miażdżycy i innych podobnych dolegliwości.

Co ciekawe, w medycynie ludowej słonecznik stosowany był jako afrodyzjak i sposób na poprawę płodności u mężczyzn. Panowie, którzy regularnie spożywali nasiona cieszyli się lepszą jakością spermy, przejawiającą się w większej ilości oraz ruchliwości plemników.

Polecamy: Witamina B5 w odchudzaniu – właściwości i zapotrzebowanie dzienne

Ponadto zawarta w pestkach słonecznika witamina E wspomaga funkcje seksualne poprzez ułatwianie uzyskania i utrzymania wzwodu. Związek ten przyspiesza także przyswajanie innych istotnych witamin, jak A, B, C i minerałów – fosfor czy selen.

W pestkach słonecznika znajdziemy także magnez. Minerał ten jest niezwykle istotny dla prawidłowej pracy układu krwionośnego i nerwowego. Słonecznik pomaga zachować dobrą kondycję żył oraz odpowiednie ciśnienie i przepływ krwi. Dzięki magnezowi ułatwia koncentrację potrzebną podczas nauki, a także poprawia nastrój.

Dzięki błonnikowi pestki słonecznika wspierają także prawidłową pracę jelit [2], pomagając w usuwaniu zaparć. Regularne ich spożywanie łagodzi dolegliwości bólowe, a także zgagę czy gazy.

Słonecznik – kalorie

Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu pestki słonecznika dostarczają dużo energii. W 100 gramach nasion znajdziemy aż 570 kcal. To jedna z przyczyn, dla których nie należy przesadzać z jego ilością.

Zwłaszcza stosując pestki słonecznika na odchudzanie powinniśmy bardzo ostrożnie dawkować tę przekąskę. W przeciwnym razie osiągniemy efekt przeciwny od zamierzonego.

Skutki uboczne jedzenia słonecznika

Pestki słonecznika to przekąska bezpieczna i zdrowa pod kilkoma warunkami.

Najważniejsza jest ilość, w której je przyjmujemy. Tak, jak wspomnieliśmy, nasiona zawierają mnóstwo tłuszczu oraz niemal 600 kilokalorii w 100 gramach. Z tego względu nie należy przesadzać z częstotliwością oraz ilością spożywania ziaren.

Ważne

Pestki słonecznika nie pomogą na odchudzanie również wtedy, gdy wybierzemy te przetworzone – z dodatkiem cukru, soli czy polewy. Zbyt duża ilość słonecznika solonego może spowodować puchnięcie ciała, a także doprowadzić do mikrourazów ust i języka.

Również nadmierna podaż błonnika w diecie nie jest wskazana. Może wówczas nastąpić podrażnienie przewodu pokarmowego oraz towarzyszące mu dolegliwości bólowe oraz dyskomfort trawienny.

Jedzenie słonecznika na noc

Zacznijmy od tego, że jedzenie czegokolwiek tuż przed snem nie jest dobrym pomysłem. W nocy organizm powinien się regenerować, zatem nie należy go obciążać koniecznością trawienia.

Spożywanie ciężkich, tłustych posiłków często skutkuje niespokojnym snem, budzeniem się, a nawet koszmarami. Wynika to z procesów metabolicznych, jakie toczą się w godzinach, w których organizm powinien odpoczywać. Ponadto słonecznik zawiera wspomniany błonnik, który w nocy może podrażniać żołądek i jelita.

Ostatni posiłek powinien zaspokajać nie więcej, niż 20% energii potrzebnej w ciągu doby. Kolację wybierajmy lekką, unikajmy owoców, dużej ilości błonnika i tłustych potraw. Pestki słonecznika powinno się jeść najpóźniej 3 godziny przed snem, by dobrze działały na odchudzanie.

Jaki słonecznik wybrać?

Na rynku dostępnych jest kilka wariantów tej smacznej przekąski. Znajdziemy słonecznik łuskany, w słodkiej zalewie czy z dodatkiem soli.

Nadmiar chlorku sodu w diecie sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie i powstawaniu cellulitu. Odzież staje się ciasna, a my czujemy się ociężali. Z tego względu warto omijać słonecznik solony szerokim łukiem.

Polecamy: Keto kawa kuloodporna – poznaj moc oleju MCT!

Z kolei ten z dodatkiem cukru spowoduje nagły skok glukozy, a wraz z nią insuliny i… ponowny spadek poziomu glukozy, a wraz z nim ospałość i zwiększoną ochotę na słodkości. Słowem – błędne koło toczy się, prowadząc nas ku otyłości i zaburzeniom metabolicznym.

Jakie pestki słonecznika na odchudzanie będą, zatem, najlepsze?

Najwłaściwszą i najzdrowszą formą jest słonecznik pozbawiony dodatków. Może być prażony, a także ten świeży, na przykład zrywany prosto z kwiatostanu.

Olej słonecznikowy

Z pestek słonecznika tłoczy się jeden z najpopularniejszych olejów. Stosowany od wielu lat, cieszy się zaufaniem kucharzy na całym świecie.

Warto wybierać olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia. Taka forma zachowuje najcenniejsze składniki i jest dla nas najzdrowsza. Olej słonecznikowy nadaje się do sałatek i innych potraw.

Jego zastosowanie do smażenia wzbudza kontrowersje. Z uwagi na niski próg dymienia oraz zawartość wielu substancji, które pod wpływem wysokiej temperatury ulegają utlenieniu, nie poleca się raczej używania oleju słonecznikowego do tego celu.

Szukając skutecznego sposobu na zrzucenie kilogramów, można sięgnąć po opisywane tu ziarna. Jednak aby pestki słonecznika na odchudzanie były skuteczne, trzeba jeść je z umiarem, a przede wszystkim – stosować jedynie jako uzupełnienie do odpowiedniej diety i aktywności fizycznej. Błonnik i białko wspomogą metabolizm, a obniżone łaknienie pozwoli zmniejszyć chęć na podjadanie, ograniczając szczególnie apetyt na węglowodany proste. Osoby, którym zależy na spalaniu tkanki tłuszczowej i oczyszczaniu organizmu powinny także pamiętać o właściwym nawodnieniu.


Źródła:

  1. Cabral CE, Klein MRST. Phytosterols in the Treatment of Hypercholesterolemia and Prevention of Cardiovascular Diseases. Arq Bras Cardiol. 2017;109(5):475-482. doi:10.5935/abc.20170158
  2. Dietary Fiber for Constipation | WebMD.com

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *