Menu Zamknij

Pasztet z wątróbki – do smarowania

Pasztet z wątróbki drobiowej polecam tym, którzy nie przepadają za smakiem wątróbki, ale chcieliby włączyć podroby do diety i „przemycić” je do posiłków w smaczny sposób. Sam nie jestem fanem wątróbki i jedyna wersja, jaką jestem w stanie zjeść to pasztet i wątróbka na ciepło z masłem orzechowym.

Dlaczego warto jeść pasztet z wątróbki? Ponieważ korzystnie wpływa na gospodarkę żelazową i pomaga podnieść poziom ferrytyny. Poza tym jest to pokarm gęsty odżywczo, więc naprawdę warto od czasu do czasu przygotować sobie taki pasztet. Tym bardziej, że jego wykonanie jest szybkie i wiemy, co jest w środku, w przeciwieństwie do pasztetów sklepowych, których oczywiście nie polecam.

Pasztet z wątróbki – składniki:

  • 800 g wątróbki np. drobiowej
  • pół szklanki wody
  • cebula
  • 4 łyżki masła (klarowane lub zwykłe min. 82% tłuszczu)
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku

Jak zrobić pasztet z wątróbki?

  1. Wątróbkę dokładnie oczyszczamy ze wszystkich żyłek i myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Nie ma to większego znaczenia, ponieważ później ją ugotujemy i zblendujemy.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła (u mnie klarowane) i wrzucamy cebulkę. Smażymy do momentu, kiedy się zeszkli.
  4. Do garnka wlewamy pół szklanki wody, wrzucamy oczyszczoną i umytą wątróbkę. Następnie wlewamy ocet jabłkowy (4 łyżki) oraz dodajemy przyprawy:
    • płaska łyżeczka soli
    • płaska łyżeczka pieprzu
    • płaska łyżka słodkiej papryki
  5. Całość gotujemy przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe masło (3 łyżki) i ponownie mieszamy, aby masło się rozpuściło i połączyło z całą zawartością garnka.
  7. Zdejmujemy garnek z ognia i dokładnie blendujemy ugotowaną wraz z przyprawami wątróbkę.
  8. Kiedy pasztet z wątróbki nieco przestygnie, przekładamy go do pojemnika (najlepiej szklanego). Po całkowitym przestudzeniu, pasztet z wątróbki przechowujemy w lodówce przez maksimum 10 dni.

Uwaga! Z podanej ilości składników wychodzi spora ilość pasztetu. Jeżeli nie potrzebujesz dużej ilości, zrób pasztet z połowy składników. I jak zawsze zapraszam do moich innych przepisów. Jeżeli szukasz alternatywy dla pasztetu, wypróbuj paprykarz z kaszą jaglaną lub pastę z kaszy jaglanej, jajek i szczypioru. 🙂

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.