Papryka a odchudzanie – jaka jest zależność?

Papryka na odchudzanie – czy rzeczywiście działa? Papryka należy do produktów spożywczych, które są nie tylko zdrowe, ale również mogą przyczynić się do znacznie szybszej utraty wagi. Sprawdź, w jaki sposób ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów.

Czerwona papryka na odchudzanie – jak działa?

Aby odchudzanie było możliwe, konieczne jest spełnienie jednego warunku – organizm musi spalać więcej kalorii, niż dostarczamy mu wraz z pożywieniem. To dlatego podstawą utraty wagi jest niskokaloryczna dieta i ćwiczenia fizyczne, dzięki którym łatwiej jest osiągnąć deficyt kaloryczny.

Niektóre składniki dołączone do diety wspierają odchudzanie nie tylko dzięki niewielkiej zawartości kalorii, ale także specjalnym właściwościom przyczyniającym się do redukcji wagi. Jednym z najbardziej skutecznych na tym polu produktów jest właśnie papryka.

Papryka działa na odchudzanie na kilka sposobów:

  • jest cennym uzupełnieniem diety, ponieważ dostarcza dużą ilość witaminy C, a także witaminę A, E, witaminy z grupy B, beta karoten, kwas foliowy, potas oraz wapń,
  • zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu można z jej pomocą znacznie zwiększyć objętość posiłków na diecie, utrzymując deficyt kaloryczny,
  • jest źródłem kapsaicyny – związku prowadzącego do szybszego spalania tkanki tłuszczowej,
  • dostarcza sporą ilość błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego, prowadzi do oczyszczenia jelit oraz zapewnia długie uczucie sytości po posiłku.

Ile kalorii zawiera papryka?

Papryka należy do warzyw o bardzo niskiej kaloryczności, dlatego tak świetnie sprawdza się w diecie odchudzającej.

Ważne

Czerwona papryka zawiera w 100 g zaledwie 30 kcal.

Mniej kaloryczna jest jej żółta odmiana, posiadająca 28 kcal w 100 g oraz odmiana zielona, w której przypadku jest to zaledwie 22 kcal na 100 g.

Nieco wyższą kalorycznością wyróżnia się papryka chili, zawierająca ok. 40 kcal na 100 g. W zamian jest za to najlepszym źródłem kapsaicyny posiadającej właściwości odchudzające.

Co warto wiedzieć o kapsaicynie?

Kapsaicyna to substancja odpowiadająca za ostry smak pikantnych odmian papryki. To nie jej jedyna właściwość – jest ceniona za:

  • przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej,
  • przyspieszenie przemiany materii,
  • zwiększanie termogenezy organizmu,
  • obniżanie apetytu,
  • działanie antynowotworowe,
  • zmniejszanie ryzyka wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej,
  • redukcję stresu oksydacyjnego,
  • działanie antybakteryjne,
  • wspieranie zdrowia układu sercowo-naczyniowego i układu trawiennego,
  • działanie przeciwbólowe.

Kapsaicyna jest na tyle cennym związkiem, że wykorzystuje się ją w wielu suplementach diety – w tym również tych przeznaczonych dla osób odchudzających się.

Jaka papryka jest najlepsza na odchudzanie?

Dostępnych jest wiele odmian papryki – w sklepach bez problemu znajdziemy paprykę czerwoną, żółtą, zieloną czy papryczki chili. Które z nich warto jeść podczas redukcji?

Czerwona papryka na odchudzanie to zawsze dobry wybór – przede wszystkim jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, ponieważ zawiera jej aż trzy razy więcej, niż pomarańcze. Ponadto dostarcza wielu innych witamin i minerałów, dzięki czemu jest cennym uzupełnieniem diety.

Polecamy: Papryczka chili na odchudzanie – fakt czy mit?

W czerwonej papryce znajduje się również wiele antyoksydantów chroniących organizm przed przedwczesnym starzeniem się i wieloma chorobami.

Żółta papryka zawiera duże ilości luteiny, również będącej silnym antyoksydantem oraz pozytywnie wpływającej na zdrowie oczu.

Zielona papryka jest najmniej kaloryczną odmianą tego warzywa, dlatego świetnie sprawdza się jako sposób na zwiększenie objętości posiłków na diecie redukcyjnej. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, niezwykle cennego dla kobiet w ciąży, a także chlorofilu mającego działanie odtruwające i oczyszczające organizm.

Papryka chili zawiera najwięcej kapsaicyny, która ma bardzo duży wpływ na odchudzanie. Dodawanie jej do posiłków prowadzi do zmniejszenia apetytu i przyspieszenia metabolizmu, powoduje też szybsze spalanie tłuszczu.

Ważne

W trakcie odchudzania warto wprowadzić do swojej diety wszystkie odmiany papryki. Jako niskokaloryczne warzywo może stanowić świetne uzupełnienie posiłków, dostarczające sporą ilość potrzebnych witamin i minerałów.

Ponadto doskonale wspiera odchudzanie dzięki zawartości kapsaicyny, dlatego jest sprzymierzeńcem każdej osoby, która pragnie zrzucić zbędne kilogramy.

Czy papryka jest ciężkostrawna?

Czy papryka jest ciężkostrawna? Niestety, papryka nie należy do najlżejszych produktów spożywczych. Trawienie papryki może nieco obciążać układ pokarmowy człowieka, jednak nie w takim stopniu, by trzeba było rezygnować z jej codziennego spożywania.

Nawet osoby o wrażliwym żołądku mogą sięgać po paprykę w dowolnej formie. Powinny jednak ograniczyć ilość spożywanej ostrej papryki, ponieważ przyjmowanie jej w nadmiarze może podrażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Polecamy: Jakie warzywa jeść, żeby schudnąć?

O jakiej porze powinno się spożywać dania, których głównym składnikiem jest papryka? Na noc najlepiej odpuścić sobie duże ilości tego warzywa, wybierając lżejsze produkty spożywcze. Papryka świetnie sprawdzi się za to jako dodatek do śniadania, ponieważ zmniejszy apetyt i przyspieszy metabolizm organizmu na dalszą część dnia.

Czy można jeść surową paprykę?

Czy można jeść surową paprykę? Oczywiście tak – papryka jest bardzo smaczna i zdrowa zarówno po obróbce termicznej, jak i w swojej surowej wersji.

Zaleca się wręcz spożywanie surowego warzywa każdego dnia, ponieważ zawiera ono największą ilość witamin, szczególnie witaminy C ulegającej rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury. Z tego względu warto dodawać ją do sałatek, kanapek czy nawet kroić na słupki i zjadać w formie przekąski.

Gotowanie czy pieczenie papryki nie pozbawia jej jednak wszystkich cennych składników, dlatego dodawanie jej do dań wymagających obróbki termicznej również jest zalecane. Co więcej, wyższa temperatura zwiększa przyswajalność zawartego w papryce likopenu mającego silne działanie prozdrowotne.

Ile papryki jeść dziennie, by schudnąć?

Ile papryki jeść dziennie? W diecie odchudzającej warto sięgać po to warzywo przynajmniej raz na dobę. Jedna czerwona papryka o wadze ok. 140 g całkowicie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.

Polecamy: Jak schudnąć z ud i pośladków? – 5 Prostych ćwiczeń

Warto również wzbogacać posiłki jedną małą papryką chili, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Nie powinno się jej jednak stosować zbyt często, szczególnie, jeśli ma się wrażliwy żołądek.

Papryka na odchudzanie – podsumowanie

Papryka powinna znaleźć się w diecie każdej osoby, której zależy na utracie wagi.

Należy do najbardziej zdrowych warzyw, dostarczających organizmowi witamin, minerałów, antyoksydantów i innych cennych składników. Dzięki temu świetnie uzupełnia dietę redukcyjną.

Jest niskokaloryczna, dlatego dobrze sprawdza się jako dodatek do posiłków zwiększający ich sytość. Zawiera sporą ilość błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu długo nie odczuwa się głodu.

Stanowi też uniwersalny składnik diety – warto jeść ją na surowo, a także w wersji gotowanej lub pieczonej. Świetnie wypada zarówno jako uzupełnienie dań, jak i osobna przekąska.

Papryka wspiera również odchudzanie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom, wynikającym z zawartości kapsaicyny. Podkręca metabolizm, hamuje apetyt oraz przyspiesza spalanie tłuszczu, co przyczynia się do znacznej poprawy efektów odchudzania.

Włączając różne odmiany papryki do swojej diety można więc schudnąć szybciej i skuteczniej.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *