Papryczka chili na odchudzanie – fakt czy mit?

Papryczka chili słynie z charakterystycznego, ostrego smaku. Zawdzięcza go kapsaicynie. Związek ten ma szereg właściwości, wśród których uwagę wielu osób zmagających się z nadwagą przykuwa spalanie tłuszczu.

Czy papryczka chili na odchudzanie to fakt czy mit? Postanowiliśmy zgłębić to zagadnienie.

Czym jest papryczka chili?

Papryka chili (Capsicum annuum) – pod nazwą tą kryją się owoce kilku odmian o charakterystycznym ostrym smaku. W grupie tej znajdziemy jalapeno, cayenne, ancho, aleppo, chile de arbol, cheongyang, Carolina Reaper, koreańskie chili, pasilla czy piri piri.

Jak wspomnieliśmy, pieczenie na języku, a także w całym przewodzie pokarmowym, wywołane jest przez kapsaicynę.

Głównymi producentami tych przypraw są Meksyk, Hiszpania, Turcja, Nigeria i Chiny, choć uprawia się je w różnych rejonach świata.

Skala ostrości Scoville’a

Tym, co sprawia, że papryczki chili stosowane są na odchudzanie jest kapsaicyna. Aby ocenić moc poszczególnych rodzajów pikantnych papryk, korzysta się z opracowanej przez chemika Wilbura Scoville’a, skali mierzącej zawartość kapsaicyny. Jednostką pikantności jest SHU.

Polecamy: Fasola biała a odchudzanie. Czy fasola redukuje tłuszcz?

Czysta kapsaicyna to 15 000 000 – 16 000 000 SHU, 8 600 000 – 9 100 000 SHU osiągają pozostałe kapsaicynoidy, zaś gaz pieprzowy to w skali Scoveille’a ma 2 500 000 do 5 000 000 SHU.

Ważne

Najwięcej punktów w skali ostrości wśród papryk zyskuje odmiana Carolina Reaper – 1 569 300 SHU. Z tego względu zapisano ją w Księdze Rekordów Guinnessa.

Czy papryczka chili spala tłuszcz?

Analizy wykazały, że chili wspomaga odchudzanie. Zawarta w chili kapsaicyna wykazuje zdolność łagodzenia otyłości wywołanej dietą. Zaobserwowano to zarówno u gryzoni, jak i ludzi. Wyjątkowe właściwości tego związku zostały przetestowane przez naukowców. W badaniach, których celem było przeanalizowanie wpływu kapsaicyny na lipogenezę wątrobową i nakreślenie leżących u podstaw tego zjawiska szlaków, modelem eksperymentalnym były komórki HepG2. [1]

Doświadczenie wykazało, że kapsaicyna zmniejszała podstawową obojętną zawartość lipidów w komórkach, a także tę indukowaną przez troglitazon lub kwas oleinowy. Ponadto kapsaicyna aktywowała AMPK i hamowała szlak AKT / mTOR –  główne regulatory lipogenezy wątroby. Co więcej, kapsaicyna blokowała autofagię i zwiększała stężenie białka PGC-1α. Wyniki te sugerują, że kapsaicyna w komórkach HepG2 zachowuje się jak związek anty-lipogenny, a więc utrudnia syntezę tłuszczów. [1]

Inne badania potwierdziły, że kapsaicyna wspiera walkę z zespołem metabolicznym, w którym dużą rolę odgrywają insulinooporność i otyłość. Stanowią one główny czynnik ryzyka chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu II, chorób sercowo-naczyniowych czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Niebagatelne znaczenie odgrywa tutaj dieta. Z badań wynika, że kapsaicyna  małych dawkach wykazuje działanie łagodzące zaburzenia metaboliczne. Modulowanie przez kapsaicynę szlaków przemiany tłuszczów może zwiększyć utlenianie tłuszczu, poprawić wrażliwość na insulinę, zmniejszyć tkankę tłuszczową oraz poprawić czynność serca i wątroby. [2]

Jak widać chili znakomicie wspiera odchudzanie. Co jeszcze powinniśmy o nim wiedzieć?

Ile dziennie można zjeść papryczek chili?

Papryczka chili jest drażniąca nie tylko dla jamy ustnej, ale i przewodu pokarmowego. Dlatego spożywać ją należy w rozsądnych ilościach. Wrażliwość na kapsaicynę to cecha osobnicza – niektórzy nie są w stanie znieść nawet kawałeczka, inni bez kłopotu poradzą sobie z całą papryczką.

Polecamy: Dania mało kaloryczne: 7 prostych przepisów typu FIT

Według badań skuteczną dawką chili na odchudzanie, mogącą przyspieszyć utratę masy ciała jest 2-6 mg kapsynoidów na dobę. [3]

Woda z chili na odchudzanie

W celu przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej, warto pobudzić metabolizm już od rana. Doskonałym sposobem może tu być woda z chili na odchudzanie.

Aby przyrządzić tę efektywną miksturę potrzebujesz:

  • 250 ml niegazowanej wody mineralnej,
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej papryczki chili.
  • sok z jednej cytryny.

Składniki połącz, wymieszaj i pij rano. By złagodzić smak mikstury, możesz dodać do niej soku z jabłek (świeżo wyciskanego).

Dlaczego to działa? Właściwości kapsaicyny opisaliśmy już wyżej. Cytryna także znana jest z pobudzania metabolizmu i ułatwiania procesów trawiennych. Zawiera ponadto mnóstwo witaminy C – cennego antyoksydantu.

Pamiętaj, by nie przesadzać z ilością – jedna szklanka napoju dziennie w zupełności wystarczy.

Mleko z chili na odchudzanie

W przypadku, gdy trudno nam znieść ostry smak chili, możemy postawić na koktajl na bazie mleka. Nabiał skutecznie łagodzi pieczenie, ale nie neutralizuje dobroczynnych właściwości kapsaicyny.

Do przygotowania mleka z chili na odchudzanie potrzebujesz:

  • ¼ łyżeczki chili w proszku,
  • ¼ łyżeczki startego imbiru,
  • 250 ml zsiadłego mleka, jogurtu lub kefiru,
  • 1 łyżeczkę miodu,
  • szczyptę cynamonu.

Składniki należy zmieszać, a napój w ilości jednej szklanki pić raz na dobę.

Papryczka chili – wartości odżywcze

Papryka chili to nie tylko odchudzanie. Przyprawa obfituje w witaminę C, znaną ze zdolności do zwalczania wolnych rodników. To także źródło innych cennych antyoksydantów, jak flawonoidy, kwasy fenolowe, karotenoidy, witamina A i tokoferole. Niezwykłą aktywność przeciwutleniającą wykazują także zawarte w chili kapsaicynoidy (np. kapsaicyna i dihydrokapsaicyna). [4]

W papryczce chili znajdziemy ponadto witaminę B6. Wśród cennych pierwiastków nie brakuje także magnezu, potasu, manganu i żelaza.

Zawarte w papryczce flawonoidy wykazują działanie przeciwrakowe.

Papryczka chili – środki ostrożności

Chli to nie sposób na odchudzanie dla każdego. Na ostre przyprawy powinny uważać osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego, a także te szczególnie wrażliwe.

Chili może także wywołać alergię, której objawem są trudności z oddychaniem oraz łzawienie oczu. Z tego względu do spożycia ostrych przypraw zawierających ten związek należy podejść z rozwagą.

Polecamy: Szczaw na odchudzanie – kalorie i wartości odżywcze

Ważne jest zachowanie odpowiednich zasad podczas przyrządzania potraw i napojów z użyciem tej pikantnej rośliny. By nasze oczy nie musiały przejść przez piekło, należy koniecznie dokładnie umyć dłonie po krojeniu, a nawet samym dotykaniu chili i nie pocierać okolicy oczu.

Papryczka chili na odchudzanie działa, jednak należy pamiętać, że nie stanowi ona cudownego antidotum na tłuszcz. Owszem, przyspiesza jego spalanie, usprawnia metabolizm i zmniejsza wchłanianie kalorii, ale jeśli nie wesprzemy jej racjonalną dieta i aktywnością fizyczną, nie możemy oczekiwać spektakularnych efektów. Skuteczna utrata zbędnych kilogramów wymaga systematyczności i trwałych zmian nawyków. Dobrze zbilansowany jadłospis, regularne treningi są nieodzowne do osiągnięcia wymarzonej sylwetki.


Źródła:

  1. Bort A, Sánchez BG, Mateos-Gómez PA, Díaz-Laviada I, Rodríguez-Henche N. Capsaicin Targets Lipogenesis in HepG2 Cells Through AMPK Activation, AKT Inhibition and PPARs Regulation. Int J Mol Sci. 2019;20(7):1660. Published 2019 Apr 3. doi:10.3390/ijms20071660 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6480012/
  2. Panchal SK, Bliss E, Brown L. Capsaicin in Metabolic Syndrome. Nutrients. 2018;10(5):630. Published 2018 May 17. doi:10.3390/nu10050630 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986509/
  3. Snitker S, Fujishima Y, Shen H, Ott S, Pi-Sunyer X, Furuhata Y, Sato H, Takahashi M. Effects of novel capsinoid treatment on fatness and energy metabolism in humans: possible pharmacogenetic implications. Am J Clin Nutr. 2009 Jan;89(1):45-50. doi: 10.3945/ajcn.2008.26561. Epub 2008 Dec 3. PubMed PMID: 19056576; PubMed Central PMCID: PMC3151435. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19056576/
  4. Rosa A, Deiana M, Casu V, Paccagnini S, Appendino G, Ballero M, Dessí MA. Antioxidant activity of capsinoids. J Agric Food Chem. 2002 Dec 4;50(25):7396-401. PubMed PMID: 12452665. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12452665

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *