Czy papaja pomaga na odchudzanie?

Odchudzanie to złożony i długotrwały proces, dlatego wielu z nas poszukuje sposobów, aby przyspieszyć redukcję masy ciała i wzmocnić rezultaty diety i treningów. W ostatnim czasie na rynku pojawiło się wiele suplementów diety wspomagających odchudzanie, które swoje działanie opierają na papai. Czy słusznie? Jak papaja wpływa na masę ciała?

Papaja – wartości odżywcze

Papaja to owoc niewielkiego drzewa tropikalnego, które rośnie w Ameryce Środkowej i Ameryce Łacińskiej, w szczególności na Florydzie, w Meksyku, Brazylii, na Kubie i w Portoryko.

Pierwotne występowanie tego owocu jest wciąż dokładnie nieznane, jednak najpopularniejsza hipoteza mówi, że pochodzi z Meksyku lub Malezji.

Papaja jest owocem tropikalnym, a idealne warunki sprzyjające jego wzrostowi to niewątpliwie „wilgotno-gorący” klimat tropikalny.

Obecnie można znaleźć ją w większości supermarketów, a spożycie tego owocu znacznie wzrasta, nie tylko z uwagi na łatwiejszą dostępność, ale również ze względu na liczne właściwości zdrowotne tego owocu.

Choć drzewo papai wydaje owoce przez cały rok, to najkorzystniejszym okresem do ich spożywania jest pora sucha, kiedy osiągają one szczyt dojrzałości.

Papaja w 100 g dostarcza jedynie 43 kalorie. Głównym składnikiem owocu jest woda (88%).

Pozostałą część stanowią znaczące ilości węglowodanów (11%), w tym błonnika (2%), białka, a także składników mineralnych i witamin.

Owoc ten to doskonałe źródło witaminy C, a także kwasu pantotenowego, witaminy A, witaminy K, kwasu foliowego, magnezu, potasu, miedzi oraz licznych flawonoidów. [1]

Miąższ papai jest słodki i miękki, a jej wysuszone i zmielone nasiona można stosować jako przyprawę, która swoim smakiem przypomina pieprz.

Papaja – właściwości zdrowotne

Owoc ten, zwłaszcza spożywany w stanie dojrzałym, wykazuje istotne działanie przeciwstarzeniowe, ponieważ zawiera substancje o niezwykłych właściwościach antyoksydacyjnych. Tym samym wspomaga nasz organizm w walce z problemami sercowo-naczyniowymi i nowotworami, czyli z zaburzeniami, które są ściśle związane ze starzeniem się komórek.

Niedawne badanie na modelu mysim wykazało, że po zastosowaniu ekstraktu z papai, u znaczącej ilości osobników wzrosła obrona antyoksydacyjna i zmniejszyła się ilość wolnych rodników (reaktywnych form tlenu). [2]

To samo badanie wykazało również, że leczenie ekstraktem prowadziło do wzrostu aktywności enzymu, który poprzez oddziaływanie na DNA, pośrednio odpowiada za spowolnienie procesu umierania (apoptazy) komórek w organizmie. [2]

Spożywanie papai jest ważne także dla zdrowia naszego serca, gdyż zawarte w niej przeciwutleniacze przeciwdziałają utlenianiu cholesterolu, zapobiegając tym samym tworzeniu się blaszek miażdżycowych, które w wielu sytuacjach są odpowiedzialne za udary i zawały serca.

Ponadto spożycie papai może mieć istotne znaczenie dla pracy naszego układu pokarmowego i prawidłowej gospodarki lipidowej. Dzięki wysokiej zawartości zarówno błonnika nierozpuszczalnego, jak i rozpuszczalnego, papaja może przyczyniać się do regulacji ruchów perystaltycznych jelit, a także wpływać korzystnie na poziom „złego” cholesterolu LDL.

Papaja posiada również właściwości wspomagające proces utraty nadmiernej masy ciała, głównie z uwagi na wysoką zawartość enzymu zwanego papainą. Jego spożycie przyspiesza trawienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka, a tym samym łagodzi dolegliwości takie jak zgaga i niestrawność.

W medycynie ludowej w niektórych krajach Ameryki Środkowej ekstrakt z papai stosowany jest również w leczeniu kwaśnego refluksu.

Czy papaja jest dobra na odchudzanie?

Do tego, aby szybko wypracować wymarzoną masę ciała, pozbyć się wzdęć i utrzymać płaski brzuch, niezbędne jest dobre trawienie. Jaki jest cel trawienia i jak ekstrakt z papai może wpływać na cały ten proces?

Trawienie przekształca spożyty pokarm w małe cząsteczki, które mogą być wchłonięte w przewodzie pokarmowym. Przechodząc do krwiobiegu, cząsteczki te mogą być wykorzystane przez organizm do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania komórek w poszczególnych narządach w całym ciele.

Samo trawienie jest połączeniem dwóch procesów — trawienia mechanicznego i chemicznego. Trawienie mechaniczne odbywa się w jamie ustnej i żołądku. Jego wynikiem jest przekształcenie tego, co spożywamy w miazgę. Zęby rozdrabniają pokarm na drobne kawałki, a następnie skurcze mięśni żołądka kontynuują cały proces.

Trawienie chemiczne zachodzi w jamie ustnej, żołądku i jelicie cienkim przy użyciu enzymów i soków trawiennych. Trawienie chemiczne rozpuszcza składniki odżywcze i rozkłada je na przyswajalne elementy.

Enzymy trawienne biorą udział w trawieniu pokarmu. Są to cząsteczki, które rozkładają pokarm na mniejsze frakcje, dzięki czemu organizm może wchłonąć i wykorzystać potrzebne mu składniki odżywcze.

Niestety wraz z wiekiem działanie enzymów trawiennych słabnie i począwszy od około 30 roku życia, ich poziom spada, co utrudnia trawienie.

Papaja ma właściwości, które mogą wspomagać trawienie białek i redukować odkładanie się złogów tłuszczu w jelitach, a tym samym wspomagać odchudzanie.

Ekstrakt z papai na odchudzanie

Włączenie do diety papai lub suplementów diety zawierających ekstrakty z tego owocu może być pomocne w utracie nadmiernej masy ciała.

Dzięki papainie, która jako enzym ma podobne właściwości do soków trawiennych znajdujących się w ludzkim żołądku papaja może wspomagać trawienie białek, a tym samym przyczynić się do wzmocnienia procesu redukcji tkanki tłuszczowej.

Wysokie stężenie papainy może przyspieszyć metabolizm po obfitym posiłku i zredukować dyskomfort związany z dolegliwościami trawiennymi.

W badaniu przeprowadzonym na grupie osób z dolegliwościami występującymi w IBS, które przyjmowały przez 40 dni preparat zawierający ekstrakt z papai, udowodniono, że łagodzi on różne zaburzenia czynnościowe jelit, w tym zaparcia, wzdęcia i zgagę. [3]

Jak stosować papaję na odchudzanie?

Papaja na odchudzanie może być stosowana w różnych formach, jednak najbardziej skuteczną opcją będzie wybranie dobrej jakości suplementu diety z wysoką zawartością składników aktywnych wyekstrahowanych z owoców i nasion papai.

Z uwagi na to, że działanie papai na odchudzanie wynika głównie z właściwości proteolitycznych (trawienie białek) papainy, stosowanie suplementów diety z zawartością tej substancji aktywnej przyniesie najlepsze efekty bezpośrednio po spożyciu posiłku.

Włączenie świeżych owoców papai do codziennej diety również może korzystnie wpływać na proces redukcji masy ciała.

Kupując papaję, należy zwrócić uwagę na jej kolor, aby nie wybrać owocu niedojrzałego lub wręcz przeciwnie – zbyt dojrzałego.

Gdy papaja osiąga idealny stopień dojrzałości, jej skórka jest zielona z małymi żółtymi plamkami, tym liczniejszymi, im bardziej dojrzały jest owoc. W dotyku owoce powinny być miękkie i nie mieć zbyt ostrego zapachu.

W celu spożycia świeżej papai należy przekroić ją na pół, usunąć nasiona, które znajdują się wewnątrz owocu, a następnie zdjąć skórkę.

Podsumowanie: czy papaja pomoże ci schudnąć?

Bez wątpienia świeża papaja to owoc, który korzystnie wpływa na zdrowie całego organizmu, dostarczając mu wiele składników odżywczych.

Stosowanie suplementów diety zawierających papainę może przyczynić się do lepszych efektów odchudzania, jednak w procesie odchudzania żadna substancja aktywna nie zastąpi dobrze zbilansowanej diety uwzględniającej deficyt kaloryczny oraz dodatkowej aktywności fizycznej.


Źródła:

  1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169926/nutrients
  2. Logozzi, M., Di Raimo, R., Mizzoni, D., Andreotti, M., Spada, M., Macchia, D., & Fais, S. (2020). Beneficial Effects of Fermented Papaya Preparation (FPP®) Supplementation on Redox Balance and Aging in a Mouse Model. Antioxidants (Basel, Switzerland), 9(2), 144. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32046112/
  3. [3] Muss, C., Mosgoeller, W., & Endler, T. (2013). Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuro endocrinology letters, 34(1), 38–46. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23524622/

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *