Oliwa z oliwek na odchudzanie – czy oliwa tuczy?

Oliwa z oliwek znana jest głównie z potraw diety śródziemnomorskiej. Kojarzona z lekkością, dodawana jest do sałatek i wielu innych dań, nadając im wyjątkowego smaku. Czy jednak możemy stosować oliwę z oliwek na odchudzanie? A może wręcz przeciwnie – przytyjemy od niej? Czy oliwa z oliwek tuczy?

Na te i więcej pytań odpowiemy w tym artykule

Czy oliwa z oliwek tuczy?

Wbrew temu, co przez lata nam wmawiano, tłuszcz może wspierać odchudzanie. Wszystko zależy od jego rodzaju oraz ilości, w której go spożywamy.

Nie bez przyczyny jednym z najbardziej popularnych ostatnio sposobów na redukcję jest dieta ektogeniczna – oparta na tłuszczu właśnie.

Najbardziej szkodliwe dla naszego zdrowia oraz sylwetki są wielonasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego. Z tego względu zbyt duża podaż tłustych mięs, okraszonych sosami, a także smażonych na smalcu słodkości, sprzyja przybieraniu na wadze. Zwiększa też ryzyko wystąpienia wielu chorób.

A jak to jest z tłuszczami roślinnymi? Czy oliwa z oliwek tuczy? Nie! Wręcz przeciwnie – oliwa z oliwek jest świetna na odchudzanie.

Fakt, że stanowi bardzo ważny element diety śródziemnomorskiej nie jest przypadkowy. Wiele badan (1,2,3) potwierdziło, że ten sposób żywienia ma zbawienny wpływ na zdrowie i sylwetkę. Z tego względu osoby stosujące dietę śródziemnomorską cieszą się szczupłym ciałem i witalnością.

Ważne

Badanie przeprowadzone na hiszpańskich studentach dowiodło, że spożywanie nawet dużej ilości oliwy z oliwek nie przyczyniło się do wzrostu wagi. (4) Doświadczenie trwało przez miesiąc, a analizie poddano grupę 7000 osób.

Podobne badanie przeprowadzono z udziałem 187 uczestników. Doświadczenie trwało aż 3 lata i pozwoliło dowieść, że oliwa z oliwek nie tylko nie tuczy, ale i sprzyja utracie wagi. (5) We krwi uczestników zaobserwowano także wzrost ilości przeciwutleniaczy, chroniących komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Zalety picia oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek na odchudzanie sprawdzi się świetnie, ale regularne jej picie przynosi wiele innych korzyści zdrowotnych.

Ta złocista substancja zawiera kwasy omega-3 i 6, a także nienasycony kwas oleinowy. Co więcej, w składzie znajdziemy mnóstwo substancji przeciwutleniających, dzięki którym nie tylko przedłużamy witalność i opóźniamy procesy starzenia, ale także obniżamy poziom szkodliwego cholesterolu LDL.

Oliwa z oliwek zawiera cenne witaminy (E, K), a także związki wspierające pracę układu sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie tego produktu pomaga uchronić się przed udarem i problemami z krzepliwością krwi. Oliwa pomaga także regulować ciśnienie krwi i przeciwdziałać nadciśnieniu.

Polecamy: Jak schudnąć z ud i pośladków? – 5 Prostych ćwiczeń

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym oliwa z oliwek pomaga w walce z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Działanie antybakteryjne pozwala zwalczyć Helicobacter pylori, odpowiadającej za występowanie wrzodów żołądka.

Co więcej, zawarte w oliwie z oliwek kwasy omega-3 mają właściwości antynowotworowe, hamując namnażanie się komórek raka sutka czy jelita grubego.

Kwas DHA wspiera układ nerwowy, opóźniając procesy starzenia się i występowanie demencji oraz takich chorób, jak Alzheimer i stwardnienie rozsiane.

Oliwa z oliwek – na skórę, włosy i paznokcie

Poza stosowaniem wewnętrznym, oliwa sprawdza się także jako serum na twarz, okład na rany i maska na włosy.

Olejowanie kosmyków z jej pomocą sprawi, że staną się sprężyste, doskonale nawilżone i lśniące.

Smarując oliwą mokrą skórę zaraz po kąpieli nadamy jej elastyczność, miękkość i zapobiegniemy wysuszaniu.

Oliwa z oliwek świetnie działa także na skórę twarzy, dodawana do kremu lub mieszana z żelem aloesowym, pozwala nawilżyć cerę i łagodzi stany zapalne.

Oliwa a cholesterol

Oliwa z oliwek nie zawiera cholesterolu, zatem nie powoduje wzrostu jego poziomu we krwi. Wręcz przeciwnie – zawarte w niej przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć ilość szkodliwej jego postaci.

Polecamy: Dania mało kaloryczne: 7 prostych przepisów typu FIT

Osoby regularnie spożywające oliwę z oliwek nie tylko na odchudzanie zauważają u siebie mniejsze problemy z krążeniem krwi oraz lepszą wydolność układu sercowo-naczyniowego.

Oliwa z oliwek przeciwwskazania

Oliwa z oliwek jest bardzo bezpieczna i stosować ją mogą osoby w każdym wieku. Przy spożywaniu jej w rozsądnych ilościach nie wywołuje żadnych efektów ubocznych. Pamiętajmy, że oliwa z oliwek na odchudzanie zadziała dobrze, jeśli zachowamy umiar.

Oliwę z oliwek śmiało możemy dodawać do potraw, a także smażyć na niej – jest to bardzo dobry środek do przygotowywania potraw w wysokich temperaturach, ale o tym opowiemy w dalszej części artykułu.

Czy oliwa z oliwek jest zdrowa

Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczów dostępnych na rynku. Zawierając nienasycone kwasy tłuszczone i inne cenne substancje, wspiera nasz organizm i poprawia urodę.

Wbrew obiegowej opinii oliwa stosowana na odchudzanie i inne dolegliwości nadaje się nie tylko jako dodatek do potraw, ale także i do smażenia.

O tym, czy dana substancja staje się szkodliwa w wyniku procesu podgrzewania decyduje jej skład. Wysoka temperatura powoduje utlenianie się substancji zawartych w tłuszczu. W związku z tym, że oliwa z oliwek jest niezwykle bogata w przeciwutleniacze, stosowanie jej do smażenia stanowi bezpieczny i zdrowy wybór.

Ważne

Udowodniono to poddając oliwę działaniu wysokich temperatur przez aż 24 godziny! Przez dobę smażono na niej ziemniaki, a następnie zbadano stabilność składu tłuszczu. (6)

Wiele osób wskazuje na niski punkt dymienia, jako argument przeciwko smażeniu na oliwie z oliwek. Jednak w domowej kuchni rzadko przekraczamy temperaturę 130 stopni Celsjusza, dlatego ta wartość nie ma aż tak dużego znaczenia w tej kwestii.

Oliwa z oliwek ile dziennie

Oliwa z oliwek jest niesłychanie zdrowa, niektórzy twierdzą, że jest to tłuszcz najlepszy na świecie. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to nadal tłuszcz. By oliwa z oliwek była bezpiecznym sposobem na odchudzanie, należy z rozsądkiem podchodzić do jej przyjmowania.

Polecamy: Czy szparagi wspomagają odchudzanie?

Jedna łyżka oliwy z oliwek to aż 160 kilokalorii. Dlatego nadmierne spożycie tego drogocennego płynu może skończyć się większą ilością centymetrów w talii czy udach. Podaż tłuszczu w diecie powinna uwzględniać wszystkie produkty, które go zawierają. W zdrowym jadłospisie tłuszcz powinien stanowić około 20-30% .

Ile zatem przyjmować oliwy, by sobie nie zaszkodzić?

Profilaktyczne działanie pozytywne, bez nadwyżki kalorycznej, osiągniemy przy około 3 łyżkach stołowych oliwy dziennie. Taka ilość pozwoli na wyciągnięcie maksymalnych korzyści ze składu produktu. 3 łyżki to około 30 gramów – przyjmując je zmniejszamy ryzyko zakażenia Helicobacter pyroli nawet o 40%!Oliwa z oliwek – czy warto?

Podsumowanie

Z uwagi na tak wiele dobroczynnych właściwości oliwy z oliwek, zdecydowanie warto dodać ją do jadłospisu.

Nie tylko wzbogaci smak potraw, nadając im delikatności i podkreślając aromat, ale także nasyci organizm cennymi witaminami i przeciwutleniaczami. Regularne spożywanie oliwy z oliwek pozwoli obniżyć poziom złego cholesterolu, wzmocnić układ krwionośny i usprawnić pracę mózgu.

Nie zapominajmy także o szczupłej sylwetce – oliwa na odchudzanie sprawdza się znakomicie. Dlatego jest podstawą diety śródziemnomorskiej.

Nie bez znaczenia jest także jakość samego produktu Postaw na oliwę extra virgin – zawiera pełnię składników, dzięki którym zachowasz szczupłą sylwetkę, a także młody wygląd i energię na długie lata.


Źródła:

  1. Schröder H, Marrugat J, Vila J, Covas MI, Elosua R. Adherence to the traditional mediterranean diet is inversely associated with body mass index and obesity in a spanish population. J Nutr. 2004;134(12):3355-3361. doi:10.1093/jn/134.12.3355
  2. Sánchez-Villegas A, Bes-Rastrollo M, Martínez-González MA, Serra-Majem L. Adherence to a Mediterranean dietary pattern and weight gain in a follow-up study: the SUN cohort. Int J Obes (Lond). 2006;30(2):350-358. doi:10.1038/sj.ijo.0803118
  3. Mendez MA, Popkin BM, Jakszyn P, et al. Adherence to a Mediterranean diet is associated with reduced 3-year incidence of obesity. J Nutr. 2006;136(11):2934-2938. doi:10.1093/jn/136.11.2934
  4. Bes-Rastrollo M, Sánchez-Villegas A, de la Fuente C, de Irala J, Martinez JA, Martínez-González MA. Olive oil consumption and weight change: the SUN prospective cohort study. Lipids. 2006;41(3):249-256. doi:10.1007/s11745-006-5094-6
  5. Razquin C, Martinez JA, Martinez-Gonzalez MA, Mitjavila MT, Estruch R, Marti A. A 3 years follow-up of a Mediterranean diet rich in virgin olive oil is associated with high plasma antioxidant capacity and reduced body weight gain. Eur J Clin Nutr. 2009;63(12):1387-1393. doi:10.1038/ejcn.2009.106
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691510004941

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *