Menu Zamknij

Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami „po maltańsku”

Jeśli kiedykolwiek będziecie na Malcie w okolicach Blue Grotto, zachęcam do odwiedzenia restauracji „Kingfisher Bar & Grill”, która znajduje się niedaleko błękitnej jaskini, w miejscowości Il-Qrendi. Podają tam pyszne penne po maltańsku (penne maltese). Na potrawę składa się – rzecz jasna – makaron penne, sos pomidorowy, suszone pomidory, oliwki, biała kiełbasa oraz ser kozi. Danie jest naprawdę wyborne.

Zainspirowany tą potrawą, postanowiłem zrobić swoją własną wersję, mocno zmodyfikowaną. Makaron penne zastąpiłem makaronem ryżowym, a zamiast białej kiełbasy użyłem mięso mielone z indyka, choć z kiełbaską smakuje równie wybornie.

makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami

Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami – składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (200-250g)
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 duża butelka passaty pomidorowej
  • 2 pomidory
  • 8 suszonych pomidorów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść oliwek zielonych
  • garść oliwek czarnych
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz, sól

Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami – wykonanie:

  1. Mięso z indyka dokładnie dokładnie smażymy na oliwie, na patelni.
  2. Gotujemy makaron według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Jeśli chodzi o makaron ryżowy – zazwyczaj nie dłużej niż 15 minut.
  3. Cebulę kroimy w kostkę lub w drobne piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, a następnie przesmażamy na oliwie.
  4. Do cebuli i czosnku dodajemy passatę pomidorową oraz pomidory pokrojone z kostkę. Z pomidorów należy pozbyć się także środkowych, łykowatych części. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut.
  5. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wraz z zielonymi i czarnymi oliwkami dodajemy do gotującego się sosu.
  6. Następnie całość przyprawiamy bazylią i oregano (po łyżce każdej przyprawy) oraz pieprzem i solą (tutaj sugeruję na oko, ponieważ każdy lubi inny stopień słoności i ostrości).
  7. Do gotującego się sosu dodajemy usmażone wcześniej mięso z indyka i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  8. Na talerzu kładę makaron, pokrywam go sosem i skrapiam oliwą z oliwek. Całość możecie dodatkowo posypać startą mozzarellą lub serem kozim.

Makaron z suszonymi pomidorami oraz dwoma rodzajami oliwek to jedno z moich ulubionych dań. Kiedy, nie mam pomysłu na obiad, wyciągam wszystkie potrzebne składniki i przygotowuję z nich danie. Całość zajmuje mi jakieś pół godziny, a efekt jest wyborny, co – mam nadzieję – widać na zdjęciach. Często zamiast cebuli do przepisu dodaję również białą część pora.

Przepis ten modyfikowałem już wielokrotnie. Często zamiast kurczaka dodaję ugotowaną wcześniej białą kiełbasę, tak jak jest w oryginalnym przepisie. Niekiedy zamiast mięsa z indyka dodaję pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka. Skąd w tym daniu wzięła się biała kiełbasa? Podejrzewam, że sprawą Brytyjczyków obecnych na Malcie. Nie da się ukryć, że wpływy kuchni brytyjskiej czuć również w kuchni maltańskiej, w końcu Malta w przeszłości była brytyjską kolonią.

Zachęcam do własnych modyfikacji i dzielenia się pomysłami w komentarzach. Pamiętajcie, że oliwki są bardzo zdrowe i warto jeść je często! Zawierają cenne witaminy i minerały, który na co dzień potrzebuje każdy organizm. Dieta śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Jak pokazuje badanie z 2018 r. przeprowadzone na grupie 26 000 kobiet. pokazuje, że śródziemnomorski styl żywienia przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia aż o 28% w porównaniu do standardowej diety.

Powiązane Wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *