Jakie zioła na jelita? Domowe sposoby na dolegliwości jelitowe

Dolegliwości jelitowe są obecne w życiu niemal każdego człowieka. Uczucie ciężkości, wzdęcia czy bolesne skurcze pod pępkiem występujące po jedzeniu potrafią znacznie obniżyć jakość życia.

Na szczęście można poradzić sobie z nimi z pomocą domowych sposobów, w tym odpowiednich ziół. Jakie zioła na jelita będą najlepsze?

Co na jelita?

Idealna dieta powinna dostarczać prawidłowej ilości makro- i mikroskładników z odpowiednią dawką błonnika, który ułatwia usuwanie resztek pokarmowych z organizmu.

Nawet jednak u osób odżywiających się na co dzień zdrowo zdarzają się dni, kiedy sięga się po gotowe, wysoko przetworzone dania, fast foody, słodycze czy niezdrowe przekąski, które bardzo obciążają układ trawienny, prowadząc do nieprzyjemnych dolegliwości.

Bóle brzucha, wzdęcia i inne przypadłości nasilają się, jeśli niezdrowa żywność staje się codziennością – wiele osób cierpi na nie każdego dnia.

Dobrym rozwiązaniem jest przede wszystkim zmiana diety na zdrowszą i lżejszą, a także zastosowanie odpowiednich ziół. Są one skutecznym, a przy tym łatwo dostępnym i niedrogim sposobem, który może znacznie złagodzić dolegliwości jelitowe. Co na jelita sprawdzi się najlepiej?

Jakie zioła wspomagają pracę jelit?

Zioła na jelita to świetna metoda na walkę z wieloma problemami trawiennymi. Stanowią łagodne wsparcie dla organizmu i zazwyczaj nie wiążą się ze skutkami ubocznymi, dzięki czemu są dostępne dla każdego. Można stosować różne rodzaje ziół, w zależności od dolegliwości, które występują najczęściej i są najbardziej uporczywe.

W większości przypadków najlepiej sprawdzają się zioła, które wspomagają oczyszczenie jelit z zalegających w nich resztek pokarmowych. Ciężkostrawne, niezdrowe potrawy często pozostawiają po sobie złogi, które przez długi czas są obecne w jelitach. Mogą powodować liczne dolegliwości, w tym uczucie ciężkości i problemy z wypróżnianiem się, są także niebezpieczne dla ogólnego zdrowia jelit. Aby się ich pozbyć, można stosować takie zioła, jak:

  • mniszek lekarski
  • pokrzywa
  • łopian

Mniszek lekarski (fot.1) jest powszechnie rosnącą, często uważaną za chwast rośliną o niewielkich, żółtych kwiatkach, w której znajduje się mnóstwo cennych składników o prozdrowotnym działaniu. Poza właściwościami oczyszczającymi poprawia też odporność i działa przeciwzapalnie.

Pokrzywa zawiera duże ilości wapnia, magnezu, żelaza, potasu, krzemu, a także witamin A, K, C i witamin z grupy B. Wspiera oczyszczanie jelit, a przy tym zmniejsza poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ułatwia też odchudzanie i wzmacnia odporność.

Łopian, potocznie zwany rzepem, zawiera wiele cennych substancji odżywczych, dzięki którym działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie oraz przyspiesza przemianę materii, ułatwiając oczyszczenie jelit.

Kolejną grupą ziół, które warto zastosować na problemy z jelitami są rośliny działające wiatropędnie i rozkurczowo – dzięki nim można zwalczyć wzdęcia oraz ból brzucha związany z trawieniem ciężkich pokarmów. Jakie zioła wspomagają pracę jelit w ten sposób?

  • koper włoski
  • mięta
  • anyż
  • szałwia
  • dziurawiec

Koper włoski1 jest ziołem o wysokiej zawartości potasu oraz witaminy K i C, znanym jako skuteczny sposób na ból brzucha i inne dolegliwości dotykające układu pokarmowego. Ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Mięta silnie wspomaga trawienie, dlatego zaleca się stosowanie naparów z mięty po zjedzeniu ciężkiego posiłku. Zwalcza też wzdęcia i zaparcia oraz działa rozkurczowo, dzięki czemu przynosi ulgę przy bólach brzucha2.

Anyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie pokarmów, a przy tym ma działanie rozkurczowe i wiatropędne, dzięki czemu świetnie sprawdza się przy wzdęciach i niestrawności żołądkowej.

Szałwia wspiera procesy trawienne poprzez pobudzenie wydzielania soku żołądkowego, zwalcza niestrawność, a także przeciwdziała nadmiernej fermentacji pokarmów, zapobiegając wzdęciom.

Dziurawiec pobudza trawienie i zwalcza uczucie ciężkości po posiłku, a przy tym dba o zdrowie żołądka, chroniąc jego błonę śluzową przed stanami zapalnymi.

Jakie zioła na jelito drażliwe?

Zespół jelita drażliwego to dokuczliwa przypadłość objawiająca się wieloma problemami trawiennymi. Warto wspomóc jej zwalczanie z pomocą naturalnych metod, takich jak zioła o właściwościach łagodzących dolegliwości jelitowe. Najlepiej sprawdzi się w tej roli:

  • rumianek
  • aloes
  • krwawnik

Rumianek posiada właściwości rozkurczowe, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha3Aloes ma łagodne działanie przeczyszczające, natomiast krwawnik zwalcza biegunki.

Jak stosować zioła na jelita?

Zioła na jelita są dość proste w zastosowaniu – z większości z nich można przygotować napar, zalewając wrzątkiem suszone liście lub korzeń wybranej rośliny.

Zazwyczaj zioła w suszonej, przygotowanej do użycia formie można znaleźć w sklepach zielarskich lub aptekach. Część z nich, np. pokrzywę czy mniszek lekarski, można zebrać i ususzyć samodzielnie, korzystając np. z roślin rosnących w ogródku, z dala od drogi.

Ważne

Większość ziół ma łagodne działanie, dlatego można pić je codziennie, najlepiej po posiłku lub przy wystąpieniu nieprzyjemnych objawów. Stosowane regularnie, mogą przynieść dużą ulgę i zwalczyć takie przypadłości, jak wzdęcia, uczucie ciężkości czy ból brzucha.

Jakie zioła są dobre na jelita? Podsumowanie

Jakie zioła są dobre na jelita? Przy kłopotach trawiennych może nam pomóc wiele popularnych, łatwo dostępnych ziół – w tym mięta, rumianek, koper włoski czy dziurawiec.

Można znaleźć je w formie gotowych herbatek lub samodzielnie przygotować z nich napary, bazując na suszonych liściach lub korzeniach wybranych roślin.

Zioła są dobrym, łagodnym sposobem, nie powodującym skutków ubocznych, dlatego warto z nich skorzystać przy powtarzających się problemach trawiennych, takich jak bolesne skurcze brzucha czy gazy. Sprawdzą się także jako cenne wsparcie przy zwalczaniu zespołu jelita drażliwego.


Badania:

  1. Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznice i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.
  2. Kania M., Baraniak J., Grys A., Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe wg św. Hildegardy z Bingen, Cz. II, „Postępy Fitoterapii”, 2/2014.
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22010973/

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *