Warzywa zawierają dużo błonnika i są bogate w składniki odżywcze, takie jak niezbędne minerały i witaminy, które mogą pomóc organizmowi poprawić metabolizm, a następnie spalić tłuszcz z brzucha.
Włączenie ich do diety może pomóc nie tylko w utracie wagi, ale także w prowadzeniu długiego i zdrowego życia.
Sformułowanie „mięśnie brzucha robi się w kuchni” nie jest przesadą i włączenie tych warzyw spalających tłuszcz do diety pomoże Ci szybciej osiągnąć cele.
Warzywa są bogate w błonnik, który sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni. Ponieważ trawienie błonnika zajmuje trochę czasu, prowadzi to do zmniejszenia przejadania się.
Lokalne, sezonowe warzywa są również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, minerałów i witamin, które są niezbędne dla zdrowego stylu życia.
Warzywa na odchudzanie
Warzywa mają zwykle mniej kalorii, ale bardzo dobrze wpływają na utrzymanie zdrowia i sytości na dłużej.
To wszystko oznacza, że możesz jeść mniej kalorii, jednocześnie czując się bardziej usatysfakcjonowany, niż wtedy, gdy polegasz na żywności pakowanej i pozbawionej składników odżywczych.
Dodatkowo badanie pokazuje, że spożywanie warzyw uszczęśliwia!
Dokładny wynik mówi, że: “Zwiększone spożycie owoców i warzyw wskazywało na wzrost szczęścia, zadowolenia z życia i dobrego samopoczucia. Dochodziło do 0,24 punktu zadowolenia z życia (wzrost o 8 porcji dziennie), co odpowiada wielkości psychologicznej korzyści płynącej przejścia z bezrobocia do zatrudnienia. Poprawa nastąpiła w ciągu 24 miesięcy.”
1. Warzywa liściaste
Liściaste warzywa obejmują jarmuż, kapustę, botwinkę czy szpinak.
Mają kilka właściwości, które sprawiają, że są idealne na diecie odchudzającej, na przykład: niska zawartość kalorii i węglowodanów oraz duża zawartość błonnika.
Jedzenie zielonych warzyw liściastych to świetny sposób na zwiększenie objętości posiłków bez zwiększania kalorii. Liczne badania pokazują, że posiłki i diety o niskiej gęstości energetycznej powodują, że ludzie jedzą mniej kalorii.
Zielone warzywa liściaste są również niezwykle pożywne i bardzo bogate w wiele witamin, przeciwutleniaczy i minerałów, w tym wapń, który w niektórych badaniach wykazał, że wspomaga spalanie tłuszczu.
Na pewno się nimi nie przejesz, więc naładuj swój talerz i zjedz tyle, ile chcesz!
2. Warzywa kapustne
Warzywa kapustne to brokuły, kalafior, kapusta i brukselka.
Podobnie jak inne warzywa, są bogate w błonnik i wydają się niesamowicie sycące.
Co więcej, tego typu warzywa zawierają zazwyczaj przyzwoite ilości białka i węglowodanów.
Nie zawierają tak dużo białka, jak pokarmy pochodzenia zwierzęcego lub rośliny strączkowe, ale nadal są bogate w porównaniu z większością warzyw.
Ważne
Połączenie białka, błonnika i niskiej gęstości energetycznej sprawia, że warzywa kapustne są idealnym produktem jeśli chcesz schudnąć.
Są również bardzo pożywne i zawierają substancje zwalczające raka.
3. Pomidory
To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C i beta-karotenu, które wspomagają zdrowie serca. Pomidory są również obficie obciążone likopenem, który, jak stwierdzono, zmniejsza ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu, chronią oczy i skórę oraz poprawiają odporność i zdrowie serca.
Witamina K, B1, B2, B3, B5 i B6 oraz minerały, takie jak potas, mangan i żelazo sprawiają, że pomidory są popularnym zdrowym produktem.
W rzeczywistości bogata zawartość potasu (267 mg na 100 gramów) w pomidorach sprawia, że jest to idealny wybór dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi. Jedną z najważniejszych zalet dodania pomidorów do diety jest ich zdolność do spalania tłuszczu.
Pomidory są pełne przeciwutleniaczy, a jednym z najważniejszych jest likopen. Zdaniem ekspertów likopen może naturalnie przyspieszyć metabolizm.
Za to błonnik jest niezwykle ważny dla dobrego trawienia. Ułatwia wypróżnianie, dodatkowo zapobiegając zaparciom i poprawiając trawienie. Złe trawienie jest ściśle związane z przyrostem masy ciała.
Jeśli Twój układ pokarmowy nie działa tak jak powinien, Twoja zdolność wchłaniania i przyswajania składników odżywczych jest utrudniona, a ponadto napotkasz trudności w usuwaniu odpadów i toksyn z organizmu. Może to wpłynąć na metabolizm i spowolnić go.
4. Marchewki
Marchewki to jedne z najlepszych warzyw niskokalorycznych, które można uwzględnić w diecie odchudzającej.
Marchew jest bogata zarówno w błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, dzięki czemu doskonale pasuje do rachunku, jeśli chodzi o zdrową utratę wagi.
Wymieszaj ją z innymi owocami lub warzywami, aby uzyskać zdrowy, bogaty w składniki odżywcze sok spalający tłuszcz, lub dodaj ją do potraw mięsnych. Tak naprawdę marchewkę możemy ulokować w prawie każdym daniu!
5. Fasola
Fasola jest jednym z najzdrowszych pokarmów, jakie możesz spożywać.
Szczególnie dobra jest w przypadku utraty tłuszczu z brzucha, ponieważ jest bogata w rozpuszczalny błonnik, który zwalcza stany zapalne, które powodują gromadzenie się tłuszczu na brzuchu.
Niektóre badania powiązały spożywanie fasoli ze zmniejszonym ryzykiem otyłości.
6. Buraki
Buraki są pełne zdrowych minerałów i witamin. Warzywa zawierają dużo błonnika, który pomaga utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas.
Dlatego jest on idealnym warzywem dla osób dbających o swoją wagę. Ponadto buraki są bardzo niskokaloryczne; 100 gramowa porcja buraków zawiera tylko 43 kalorie, 2,8 grama błonnika i 10 gramów węglowodanów złożonych.
Najlepszym sposobem na spożycie buraków jest wrzucanie ich do sałatek, kanapek i zup.
A najlepiej spożywać je w formie soku!
7. Cukinia
Cukinia jest dobrym zamiennikiem produktów bogatych w skrobię, takich jak ziemniaki, makaron i ryż. Wiele osób, które stosują dietę niskowęglowodanową, taką jak dieta Paleo lub dieta ketogeniczna, używa cukinii jako podstawowego produktu.
Cukinia jest pełna ważnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi prawidłowo funkcjonować.
Cukinia zawiera zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik, dzięki czemu doskonale nadaje się do trawienia i zawiera składniki odżywcze, które mogą pomóc w zaburzeniach trawiennych, takich jak IBS i choroba Crohna.
Ważne
Nierozpuszczalny błonnik w cukinii nadaje objętości, co również pomaga w łatwiejszym przemieszczaniu się pokarmu przez przewód pokarmowy, zmniejszając zaparcia lub spowolniony układ trawienny.
Rozpuszczalny błonnik w cukinii odżywia dobre bakterie w jelitach. Te dobre bakterie odgrywają kluczową rolę w trawieniu i wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które zapewniają pożywienie komórkom jelitowym.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zmniejszają stan zapalny, a nawet mogą leczyć choroby, takie jak IBS lub choroba Leśniowskiego-Crohna.
Dodaj komentarz