Zazwyczaj głód pojawia się w najmniej spodziewanych momentach. Towarzyszy mu brak energii, której nasz organizm potrzebuje w szczególności w trakcie nadmiernego wysiłku fizycznego. Niestety zbyt często bycie głodnym dotyczy sytuacji, w których nie jesteśmy wystawieni na wyzwania fizyczne. Jak przestać być głodnym? Co zrobić, aby zachować nad swoim ciałem większą kontrolę?
Poznaj skuteczne sposoby na to, aby nie podjadać między posiłkami i nie powodować wzrostu swojej wagi przez wysoko przetworzone pożywienie. Znamy 7 sposobów na ograniczenie uczucia głodu, co pozwoli Ci na zachowanie dobowego bilansu kalorycznego na doskonałym poziomie. Dzięki nim raz na zawsze pożegnasz się z wilczym głodem i zajadaniem stresu. Jak przestać być głodnym? Poznaj 7 naukowo potwierdzonych sposobów!
- Zacznij pić więcej wody
- Zajmij swoje myśli czymś konkretnym
- Unikaj jedzenia słodkich potraw i przekąsek między posiłkami
- Zwracaj uwagę na dużą ilość białka w posiłkach
- Delektuj się każdym kęsem
- Spożywaj większą ilość błonnika
- Zwracaj uwagę na jakość i długość swojego snu
1. Szklanka wody zamiast przekąsek
Jeśli chcesz skutecznie zapanować nad swoim głodem, zacznij pić więcej wody. To jedno z najbardziej skutecznych i zdrowych rozwiązań. Często nasz organizm źle odbiera uczucie pragnienia i identyfikuje go jako poczucie głodu. Systematyczne picie wody pozwoli nam nie tylko lepiej nawadniać nasz organizm, ale również zmniejszyć uczucie głodu przez wypełnienie żołądka. Spożywanie dużej ilości płynów to Twoja skuteczna broń przed napadami wilczego głodu i najlepsze remedium na odchudzanie [1]. Planujesz posiłek? Kilkanaście minut przed rozpoczęciem jedzenia wypij jedną szklankę wody, co nie tylko ułatwi trawienie, ale zmniejszy ilość spożywanego pokarmu.
Chcesz zgubić zbędne kilogramy lub przestać zajadać stres? Do tej pory nie wiesz, jak przestać być głodnym? Rozpocznij od picia nawet trzech litrów wody dziennie, a z dnia na dzień zauważysz różnicę.
2. Skup się na czymś — zajmij swoje myśli
Wiesz, kiedy najbardziej masz ochotę na podjadanie? Właśnie wtedy, kiedy Twój mózg się nudzi, a Ty nie koncentrujesz się na niczym konkretnym. Dlatego właśnie większość osób nie ma problemów z podjadaniem między posiłkami w trakcie pracy. Z kolei w czasie wolnym większość z nas zmaga się z problemem dużego poczucia głodu. Poczucie głodu może zatem występować nie tylko po dużym wysiłku fizycznym, ale również ze względu na znużenie. Dlatego tak ważne jest, aby znaleźć rozwiązanie i sposób na nudę. Zajęcie swoich myśli poprzez uprawianie sportu, czytanie książki lub słuchanie muzyki. Proponujemy jednak unikać rozrywek związanych z jedzeniem, które mogą tylko spotęgować Twoje burczenie w żołądku [2].
3. Unikaj jedzenie słodkich potraw i przekąsek między posiłkami
Jak przestać być głodnym? Przede wszystkim zrezygnować z dużej ilości spożywanych cukrów. Węglowodany to substancje, które bardzo szybko wchłaniają się przez nasz organizm. Już kilka godzin po spożyciu dużej ilości cukrów, jeśli Twój posiłek nie był wystarczająco dobrze zbilansowany. Układ pokarmowy bardzo szybko trawi cały posiłek, a dostarczone kalorie są magazynowane w formie tkanki tłuszczowej. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zadbaj o to, aby był to świadomy wybór. Zamiast mlecznej czekolady wybierz czekoladę gorzką, zamiast ciastek zjedz słodki owoc [3]. Dodatkowo zwróć uwagę na odpowiednią ilość aktywności fizycznej w ciągu dnia. W ten sposób znacznie łatwiej będzie Ci zapanować nad tym, jak wykorzystywana jest dostarczana z pożywienia energia.
4. Wybieraj posiłki o dużej ilości protein
Białka, czyli proteiny to elementy diety każdego człowieka, które odgrywają ogromną rolę w procesie odchudzania i poradzenia sobie z nadmiernym poczuciem głodu. To idealne rozwiązanie, jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przestać być głodnym i nie podjadać między posiłkami. Zwracaj uwagę na to, aby każdy Twój posiłek zawierał odpowiednią ilość protein. Jego dobre zbilansowanie sprawi, że znacznie łatwiej będzie Ci uporać się z uporczywym głodem. Wykorzystuj do przygotowania codziennych posiłków takie produkty jak między innymi: jajka, chude mięso, ryby i warzywa strączkowe. Wysokobiałkowe posiłki sprawią, że na dłużej poradzisz sobie z głodem i nareszcie dowiesz się, jak jeść mniej.
5. Delektuj się każdym kęsem
Wydawać by się mogło, że delektowanie się jedzeniem nie sprawi, że lepiej będziesz kontrolować to, ile i jak jesz. Nic bardziej mylnego. Za sprawą powolnego jedzenia możesz sprawić, że liczba spożytych kalorii jest znacznie mniejsza, a dodatkowo trawienie stanie się znacznie łatwiejsze.
Dodatkowym plusem powolnego jedzenia będzie wypicie większej ilości płynów w trakcie jedzenia, co sprawi, że szybciej poczujesz się syty. W trakcie jedzenia staraj się spożywać niewielkie kawałki i jeść je naprawdę powoli. W ten sposób dostarczysz mniejszą ilość jedzenia do organizmu, a do Twojego mózgu zostanie wysłany sygnał o zaspokojeniu głodu.
6. Zwróć uwagę na spożywaną ilość błonnika
Oprócz ilości spożywanego białka zwracaj uwagę na to, aby jeść większą ilość błonnika. W ten sposób znacznie lepiej będziesz mógł poradzić sobie z głodem i zastąpić zachcianki na słodkie i bardzo kaloryczne przekąski chrupiącym błonnikiem. Źródłem dużej ilości błonnika są warzywa, które pozwalają na lepsze trawienie pozostałych treści pokarmowych. Codziennie zwracaj uwagę na ilość spożywanych warzyw. W ten sposób znacznie łatwiej będzie Ci poradzić sobie z chęcią na podjadanie.
7. Sypiaj więcej i efektywniej
Sen jest sposobem na pozbawienie swojego organizmu poczucia głodu. Jeśli nie zadbasz o to, aby spać około 7-8 godzin dziennie to nawet najbardziej skuteczne sposoby na odchudzanie i zahamowanie poczucia głodu nie sprawią, że będziesz mógł nad nim zapanować. Ogromnym przeciwnikiem zdrowego stylu życia i poradzenia sobie z głodem jest brak snu. Zadbaj o ten aspekt życia, a dowiesz się, jak poradzić sobie z głodem.
Źródła:
- Maki, Kevin C., et al. „The Relationship between Whole Grain Intake and Body Weight: Results of Meta-Analyses of Observational Studies and Randomized Controlled Trials.” Nutrients 11.6 (2019): 1245.
- Anderson, James W., et al. „Health benefits of dietary fiber.” Nutrition reviews 67.4 (2009): 188-205
- Aune, Dagfinn, et al. „Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality – a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.” International journal of epidemiology 46.3 (2017): 1029-1056.
Dodaj komentarz